O vacanță în Malta poate deveni o adevărată corvoadă pentru cei care vin aici cu pretențiile unui concediu frumos și liniștit, care se informează doar despre locurile de vizitat. Nu neg, Malta are locuri și lucruri care merită văzute, numai că de anul trecut de când Valletta a devenit Capitală Europeană Culturală prețurile au sărit în aer.
Pentru început trebuie să știți că au răsărit ca ciupercile hotelurile de 2-3 stele, care în urmă cu un an erau închise pentru că nu mai avea niște minime standarde de calitate. Aceasta este de fapt una dintre cele mai mici probleme ale Maltei. Să o luăm cu începutul.
Vacanță în Malta: transportul în comun
Malta Public Transport (MPT) este compania de stat care se ocupă de tot ce ține de transportul public pe acest mic ahipelag. Compania alege să își bată joc de turiști și de localnici, înghesuindu-i în autobuze mult prea mici pentru adevăratul necesar. Prețul unei curse este de 1,5 euro, dar îți poți lua și o cartelă de 12 curse cu 15 euro, cartelă care are valabilitate un an.
Autobuzele sunt tot timpul mai încărcate decât cele ale RATB și vin cam la o durată de 30 de minute. Dacă ai ghinionul să fie autobuzul deja plin, acesta nici nu mai oprește, în special dacă nimeni nu apasă butonul de stop pentru a coborî unde vrei sp urci tu. Așa că riști să rămâi în drum. Programul lor se termină la 8.30, deci succes la taxi după ora asta, în condițiile în care trebuie să ajungi dintr-o localitate în alta.
Ca o experiență personală, pentru că la noi în stație în St. Julian’s, nu mai oprea nici un autobuz, a trebuit să mergem vreo 7-8 stații înapoi până în Sliema pentru a putea prinde locuri pentru a ajunge în Bugibba, unde eram cazați. Asta a însemnat, mers pe jos câțiva kilometri, timp în care au trecut două autobuze pe lângă noi, la fel de pline, care nu au oprit nici la penultima stație prin care trecuserăm noi.
Să spunem că pentru MPT asta este doar o problemă de conjunctură pentru că transportul a fost adaptat la fostul număr de locuitori de câteva sute de mii, nu la aproape 2 milioane, cum o apreciază prietenii noștri care sunt deja cetățeni aici. Numărul ridicat este cauzat de un val de imigranți care a ajuns aici în ultimii ani, dar și de unul de turiști care au venit în ultimul an de când Valletta a fost aleasă Capitală Culturală Europeană 2018.
Orice autobuz care pleacă pleacă spre sau dinspre Valletta sau Cirkewwa (locul de unde se iau feribot-ul spre insula Gozo) este plin încă de la plecare.
Alternativa la transportul public este să închiriați o mașină, dar se circulă în stil britanic pe stânga și s-ar putea să aveți ceva dificultăți.
Serviciile din restaurante din Malta
Pentru că sunt supraaglomerați, majoritatea patronilor de localuri nu vor să își mărească staff-ul și îi suprasolicită pe cei care îî au. În principiu, aici, se lucrează cu foarte mulți imigranți care nu își permit să ridice pretenții de teamă că își vor pierde jobul prost plătit.
Prin urmare serviciile sunt slabe calitativ, iar mâncarea pentru că trebuie servită într-un anumit timp, fie este prost pregătită fie întîrzie să apară. Așa veți ajunge la timp de asteptare și de 40 de minute pentru un banal burger. Prețurile sunt deja mai mari decât anul trecut pentru că, după cum am menționat, Valletta este Capitală Culturală Europeană 2018, iar maltezii încă orimai mulg această vacă.
Prețul minim pentru o masa oriunde în Malta te duce la aproape 20 de euro, iar aici vorbim de un fel de mâncare și câte o băutură. Aproape orice fel de mâncare, fie că vorbim de pizza, lasagna, peste, burger, este undeva la 7-8 euro, o apă costă 1,5 euro, iar o bere 2,5 euro. Și uite așa s-au făcut cei 20 de euro. Este genul de masa pe care în altă țară din sudul Europei, nu ai plăti mai mult de 15 euro. Deci, dacă ar fi să „întindem puțin coarda” logicii, prețurile sunt cu vreo 25% mai mari decât ceea ce se presupune că ar fi normal.

Peste tot în Malta unde auzi de wrap with chips, te astepti la un fel de shaorma cu cartofi prajiti. Nu si langa Catedrala Sf. Ioan, unde iti aduc mizeria asta
Dacă mergeti la mult trambițata piață de pește din Marsaxlokk s-ar putea să aveți o surpriză neplăcută cu peștele „proaspăt” de la restaurant. Din ce am vorbit cu localnicii proaspăt este doar sâmbăta, în rest, fiecare pe riscul lui.
Și pentru că mai devreme de masă și prețuri, în marile orașe sau pe lângă atracțiile turistice au prețuri și mai mari decât cele „normale”.
Cazarea la hotelurile din Malta
Avem prieteni care stau în Malta de aproape 10 ani, oameni care au cunoscut asemeni nouă cum s-a dezvoltat această mică țărișoară. Ne povestea că hoteluri ca acesta în care am stat noi, au apărut ca ciupercile pentru a profita de valul tot mai mare de turiști. Astfel de hoteluri erau închise acum doi ani, fie că se aflau în litigiu între frați, fie că pur și simplu nu mai respectau standardele de calitate, iar acum s-au redeschis pentru a scoate „un ban cinstit”, după ce au fost aranjate de mântuială.
În cazul Relax Inn, cel la care am stat noi, pot spune cu mână pe inimă ca am găsit cazare mai bună la Nessebar, la 2 stele, decât aici, în Malta la 3 stele. Am stat și în hoteluri de o stea, de la care nu am avut nici o pretenție dar am fost plăcut surprins, tot în Bulgaria. La fel, în Grecia, în hoteluri de 3 stele, care depășeau ca așteptări pe cele de 4 stele din centrul Atenei.
Atracțiile turistice în Malta
Cele mai frumoase atracții turistice ale Maltei sunt gratis. Iar pe această listă să putea să pun Valleta, în sinea ei pentru că este extrem de atractivă când vine vorba de istorie, Grădinile Suspendate Barakka, Fereastra albastră (care s-a scufundat acum un an sau doi), frumoasa cetate Mdina. În schimb pentru restul va trebui să plătiți, și poate că nu o să vi se pară mult 4-5 euro la fiecare obiectiv, dar la finalul unei excursii de 7 zile veți vedea că deja s-au adunat niște sume consistente pe care le-ați cheltuit.
Catedrala St John
Spre exemplu, dacă în anii trecuți Catedrala St John din Valleta avea prețul biletului de intare de 6 euro, acum acesta a crescut la 10 euro de persoană. Este o experiență pe care o puteți bifa, doar pentru a vedea mormintele Cavalerilor Ioaniți care vă vor fi chiar sub picioare cu blazon cu tot. Dar aceeași experiență o puteți traăi gratuit și la biserica principală din Mdina, gratis, chiar dacă nu vorbim de mormintele Ioaniților, ci de ai fondatorilor Maltei.
Popeye’s Village
Popeye’s Village are un preț de intrare de 15 euro. În acest preț aveți inclus o călătorie cu banca pe lângă stânci, de 10 minute, o vedere gratuită, și un shot de poșircă (un păhărel de vin îndoit cu apă).
În rest satul lui Popeye, cel în care s-a filmat pelicula în care a jucat Robin Williams în anii ’80, Popeye, este într-o stare de degradare avansată pentru că nu s-a mai renovat absolut nimic.
Față de prima data când am fost, acum 7-8 ani, se vede că mai tot ce era set de filmare este scorojit și lăsat în paragină. Cei 15 euro, ar fi putut la fel de bine să fie doar 7-8 euro, și chiar și atunci ar fi fost prea mult
Acvariul Național din Malta
Acvariul Național din Malta are și el un preț de 14 euro, nejustificat de mare, în condițiile în care prefer să dau 120 de lei (25 euro) pentru a vedea Centrul Subacvatic din Eilat în câteva luni. Acesta este și el ceva aparte, dar din punctul meu de vedere nu merită acești bani.
Aș mai avea câteva pagini de povestit, dar prefer să nu mă credeți și să mergeți singuri în Malta pentru a vă convinge.
- Cele mai căutate destinații de city break, din această toamnă - 24/10/2018
- City break la Budapesta, cu doar 10 euro biletul de autocar - 21/10/2018
- Vacanță în Malta: Destinația „mașină de tocat banii” cu servicii proaste - 20/10/2018
- Vacanța în Malta sau cum să îți strici toată vacanța cu servicii proaste - 19/10/2018
- City break în Sofia. Prețul pentru autocar, de la 10 euro - 18/10/2018
- Revelion de lux 2018-2019 în România. Câteva recomandări Christian Tour - 17/10/2018
- Pompei, o vizită în orașul de sub vulcanul Vezuviu - 16/10/2018
- City break la Napoli – il vero gusto italiano - 14/10/2018
- Termenul de eliberare a pașapoartelor scade la 15 zile - 13/10/2018
- Cele mai ieftine destinații însorite în care să evadezi iarna aceasta - 12/10/2018