SONDAJ Ce curiozități au românii cu privire la vacanțele și destinațiile pe care le-au ales pentru 2021

SONDAJ Ce curiozități au românii cu privire la vacanțele și destinațiile pe care le-au ales pentru 2021


Turismul intern a fost revigorat de ultimele măsuri ale Guvernului, astfel că românii au început deja să își pregătească vacanța de vară, numărul rezervărilor dublându-se de la o săptămână la alta, potrivit unui sondaj realizat de touroperatorul IRI Travel.

80% dintre românii care au achiziționat pachetele de călătorie IRI Travel au avut întrebări legate de condițiile de anulare a călătoriei (47%), de necesitatea efectuării testelor Covid-19 PCR la intrarea și iesirea din țară aleasă ca destinație de vacanță și dacă exista obligatia carantinării la întoarcerea în țară (39%).

Un procent de 14% au dorit să știe cum s-ar schimba condițiile de călătorie în cazul în care s-ar vaccina. La acestea, se adaugă și întrebările firești legate de transport, locație, servicii de cazare și masă.

„Cei mai mulți turiști se plâng că nu au putut călători anul trecut și ar vrea sa recupereze anul acesta, iar noi îi înțelegem foarte bine și facem tot posibilul să aiba parte de o vacanță binemeritată! Unii dintre ei au acum posibilitatea să folosească voucherele primite anul trecut pentru călătoriile anulate. Mulți dintre ei au beneficiat de tarife foarte avantajoase la pachetele de călătorie achiziționate pentru că au avut încredere în noi și ne-au susținut în sezonul trecut”, a conchis Lucian Bădîrcea, CEO IRI Travel.

Ce destinații au preferat românii

Primele date înregistrate arată că aproximativ 45% dintre românii care și-au rezervat până acum un sejur, preferă România. Iar dintre aceștia, trei sferturi (75%) se îndreaptă către litoralul românesc. Stațiunile montane se numără și ele printre preferințele a 15% dintre turiștii români. Resorturile balneo atrag circa 10% din totalul celor care aleg turismul intern.

Interesul pentru destinații exotice precum Dubai, Egipt, Zanzibar, Seychelles sau Punta Cana a crescut și el, unul din patru români rezervând în ultima perioadă o astfel de vacanță.

Litoralul bulgăresc rămâne și el o variantă de luat în calcul pentru românii ce își doresc un sejur liniștit, aproape de țară și la costuri accesibile. Mai precis, aproximativ 23% dintre turiști au ales deja o vacanță în Bulgaria.

Grecia crește și ea ca număr de rezervări în ultima perioadă, mai ales că autoritățile elene au decis să permită persoanelor vaccinate cu ambele doze, să intre și să iasă de pe teritoriul ei fără restricții, condiția fiind ca timpul trecut de la efectuarea rapelului să fie de cel puțin 14 zile.

Cei nevaccinați se pot bucura de apa cristalina a Greciei dacă prezintă un test Covid-19 PCR negativ, atât la intrarea, cât și la ieșirea din această țară.

„Procentul turistilor care vor alege Grecia ca destinație pentru vacanța lor de vară va crește considerabil în perioada următoare, ținand cont că autoritățile elene au înțeles și au luat deja măsurile necesare pentru încurajarea turismului în țara lor. Relaxarea condițiilor de călătorie  va atrage un număr semnificativ de turiști pentru această destinație atât de iubită de români”, a declarat Lucian Badîrcea, CEO IRI Travel.

Turcia, altădată în topul preferințelor românilor, este deocamdată preferată de 5% dintre cei care au ales să rezerve o vacanță în perioada aceasta.

Prețuri pentru vacantele românilor

„În medie, un sejur în România de 7 nopți cu mic dejun inclus ajunge la 1.200 de lei (240 de euro), pretul fiind mai scăzut decât înainte de pandemie cu cel puțin 10%. Acesta este un semn că hotelierii sunt hotărâți să atragă cât mai mulți turiști în unitățile lor hoteliere pentru a-și reveni financiar cât mai repede”, a mai spus Lucian Bădîrcea.

Pentru destinații exotice, precum Zanzibar sau Punta Cana, tariful mediu ajunge undeva la 1.250 de euro de persoană pentru un sejur de 7 nopți cu demipensiune și transport avion inclus. O concurență puternică a venit însă din partea unor destinații precum Egipt sau Tunisia, unde pachetele de călătorie sunt mult mai accesibile, pornind și de la 280 euro de persoană pentru un sejur de 7 nopți cu demipensiune și transport avion inclus.

„Avantajul unui sejur în destinații precum Egipt sau Tunisia, pe lângă faptul că reprezintă doar 40% din costul unei vacanțe în Zanzibar, îți dă posibilitatea și să te bucuri de o paletă variată de excursii opționale, românii dorind, în general, să bifeze cât mai mult din istoricul și frumusețea zonei pe care o vizitează”, a declarat managerul de rezervări a companiei de turism IRI Travel, Laura Dinulescu. 

Facebook Comments

Leave a Reply