Genius Travel, firma care a înșelat zeci sau sute de turiști români

Genius Travel, firma care a înșelat zeci sau sute de turiști români


Anunţarea intrării în insolvenţă a agenţiei de turism Genius Travel reprezintă primul caz important de acest fel din ultimii 3 ani, consideră specialiștii din turismul românesc. Odată cu insolvența acestei firme, zeci de turiști au rămas și cu banii luați și fără concedii, unora dintre aceștia distrugându-le una dintre cele mai frumoase perioade din viață, luna de miere. În perioada 2009-2013, după izbucnirea crizei economice, au existat mai multe asemenea cazuri.

„Turiştii care au achiziţionat pachete turistice de la Genius Travel, iar aceste pachete turistice nu sunt onorate, se află într-o situaţie delicată. Deşi iniţial era agenţie touroperatoare, ultima dată Genius Travel avea poliţa de asigurare pentru insolvenţă şi faliment de agenţie detailistă, revânzătoare. Această asigurare acoperă suma de 10.000 de dolari. Mai precis, în ordinea solicitării, clienţii agenţiei pot recupera sume până la plafonul final de 10.000 de dolari. Este complicat, numai eu ştiu 3 familii care urmează să plece în Antalya, pe 5 septembrie, prin Genius Travel, şi au achitat circa 4.000 de euro”, ne-a declarat consultantul în turism, Traian Bădulescu.

Genius Travel i-a stricat luna de miere

Una din persoanele păgubite de inslovența Genius Travel a povestit pentru Libertatea cum i-a fost stricată luna de miere.

„Noi am fost trei familii care am achitat 3.690 de euro de cuplu pentru o vacanță de 7 nopți, 8 zile, în Turcia, deci câte 1.230 de euro de cuplu. Vacanța fusese rezervată încă din luna martie și ne pregăteam să plecăm în luna de miere. Acum, banilor le-am pus cruce și ni s-a stricat și ceea ce se dorea a fi cea mai frumoasă perioadă din viața noastră”, a declarat pentru Libertatea, L.L., unul dintre clienții păgubiți.

Zilele trecute, soția sa și alte 17 persoane, clinții ai firmei Genius Travel au primit un mail în care erau anunțați că firma a intrat în faliment și că nu se mai poate face nimic. Zile la rând L.L. și ceilalți clienți păgubiți au încercat să dea de reprezentanții firmei până când într-un final l-au prins la telefon. „După ce am vorbit cu el, ne-a spus să stăm liniștiți că totul se rezolvă. Pentru nici o secundă nu am crezut că ne va trage țeapă. Asta se întâmpla în weekend-ul prelungi de Sf Maria. Marți, când o parte dintre cei din grupul păgubiților au vorbit din nou cu el, acesta le-a spus că a depus actele de insolvență și dacă vor pot să îl dea în judecată”, a mai declarat L.L.

Nici la sediul firmei nu mai răspunde nimeni, iar toate telefoanele sună în gol pentru că nu mai are cine să răspundă la ele. Cert este că paguba a ajuns la câteva zeci de mii de euro. „Am sunat la hotelul din Turcia după ce am achitat prima rată, că ne-au lăsat să achităm și în rate, prima fiind de 600 de euro, și cei de la hotel ne-au spus că rezervările sunt făcute. Rezervarea este întradevăr făcută, dar cazarea nu este achitată”, afirmă L.L.

Cum să vă feriți de cazuri de Genius Travel. Apelați la agenții cu istoric

Nici o agenţie de turism din top 20 (majoritatea având o vechime de cel puţin 10 ani şi unele chiar de 26 de ani) nu a întâmpinat vreodată probleme majore. „De asemenea, agenţiile nişate şi cu vechime mare, la fel, au fost destul de stabile. Este doar o constatare. Nu înseamnă că o agenţie de turism mai nouă nu poate fi de încredere. Dar trebuie verificată. Mai ales când vorbim de outgoing, deci de turism extern. Genius Travel a fost înfiinţată în 2008 şi până în urmă cu un an nu a întâmpinat probleme majore. În acest caz cred că putem vorbi de bad management sau de lipsa aportului de capital, care, probabil, ar fi fost necesar în această situaţie de criză”, a mai spus Bădulescu.

Firma de turism și-a anunțat în aceste zile intrarea în insolvență, anunțăndu-și clienții, printr-un mail, că excursiile lor, plătite deja, nu vor fi onorate.

Poziția ANT în cazul Genius Travel

În urmă sesizărilor primite la Autoritatea Naţională pentru Turism, reprezentanţii Direcţiei Generale Autorizare şi Control Turism au făcut un control astăzi la sediul Agenţiei de turism Genius Travel , în B-dul I.C. Brătianu nr. 34, et.1, biroul 6, sector 3, Bucureşti.

„Urmare a controlului efectuat s-a constatat că agenţia de turism nu mai funcţionează la sediul pentru care s-a emis licenţă de turism. Menţionăm că agenţia de turism Genius Travel deţine  poliţa de asigurare seria IF –i Nr. 2592/22.04.2016 privind rambursarea cheltuielilor de repatriere şi/sau a sumelor achitate de către turist, în cazul insolvabilităţii sau falimentului agenţiei de turism, emisă de către German Romanian Assurance S.A. pentru suma de 10.000 dolari, valabilă până la 21.04.2017, conform datelor deţinute în acest moment de către A.N.T.”, au anunțat reprezentanții ANT.

Facebook Comments

Leave a Reply