Ioan de la Crucea nu este cunoscut în Maramureș pentru numele lui „pestriț”, ci pentru cetera lui cu care a fermecat întreaga lume. Este un bătrânel care are tot timpul zâmbetul pe buze, de parcă l-ar ține ascuns undeva într-un buzunar de la piept, lângă inimă, gata să-l scoată la nevoie.
Dar adevăratul lui dar, nu este acesta, ci sunetele vioaie și pline de viață pe care le scoate din ceteră. Toată copilăria a adormit pe sobă cu muzica în urechi și-n suflet. Și asta pentru că la casa bunicului său se țineau mai toate nunțile din sat. Ioan de la Crucea, pe numele său adevărat Ioan Ilieș, este ceterașul care „a furat” meserie de la frații Petreuș, cântă de-o viață pentru a bucura sufletele celor ce iubesc muzica și tradiția.
L-am găsit în Poienile Izei și de cum ne-am dat jos din autocar, cetera lui ne-a întâmpinat cu veselie. Nea Ioan are 76 de ani și de mai bine de 6 decenii cântă la evenimente. De la 7 ani a învățat să cânte la ceteră, iar la vârsta de 15 ani deja își făcuse debutul artistic cântând la nunți, oamenii „arvunindu-l” cu mult timp înainte tocmai pentru că era un copil talentat!
Cetera se acordează „după ureche”
Nu cunoaște notele muzicale, dar acordează vioara „după ureche”.
„Un ceteraș din sat m-a întrebat dacă știu cine i-a acordat vioara și i-am răspuns că eu. Am ținut minte cum se face și apoi mi-a fost foarte ușor. La Hotnei, în casa bunicului meu se făceau nunți pentru că era cea mai mare din sat. Acolo cântau și frații Petreuș. Eu dormeam pe cuptor, așa mi-a intrat muzica-n cap și a început să îmi placă foarte mult”
De la 15 ani, de când a început să meargă la nunți, spune că nu i-a scăpat nici o așezare din Maramureș în care să nu cânte. Ba, chiar, „victime” ale veseliei emanate de cetera lui nea Ion de la Crucea au căzut și multe sate din Ucraina. Ba, mai mult de-atât.
„În 1980 am fost la Palma de Mallorca la un festival de folclor din ginta latină, timp de 5 săptâmâni. Am peste 20 de ieșiri din străinătate”
„Nu fac repetiții niciodată pentru că eu cânt în fiecare zi, cel mai mult pe ulița satului. Am cântat în turnee în Franța, în Italia, în Spania, Germania, Ucraina și multe alte țări, și când era Cântarea României ajungeam până la faza finală pe țară”
”Am întâlnit un compozitor din Paris , când aveam un turneu în Franța. Acolo ne-au pus să cântăm pentru a ne evalua, el scria notele în timp ce noi cântam, dar la un moment dat ne-a oprit brusc. Am crezut că ceva nu e bine, dar de fapt scosesem niște sunete pe care el nu a putut să le pună pe portativul muzical. L-a împresionat foarte mult spunând că așa ceva nu a mai întâlnit în viața lui”, povestește bătrânul citat de Libertatea.
Nu are nici o școală muzicală la bază, în schimb se laudă că a avut cei mai buni profesori din lume. „Am cântat cu frații Petreuș, cu frații Florea. Frații Petreuș erau muzicanți care cântau muzica țăranului care a trăit aici în Maramureș, erau foarte naturali”.
- Egipt, cea mai accesibilă destinație de toamnă-primavară. O vacanță costă sub 300 de euro - 13/10/2021
- România, gazda a mai multor competiții eSports, va recunoaste în mod oficial acest sport. Erste susține demersul - 17/08/2021
- SONDAJ Ce curiozități au românii cu privire la vacanțele și destinațiile pe care le-au ales pentru 2021 - 24/05/2021
- FlixBus anunță noi destinații spre Europa pentru sezonul de vară - 18/05/2021
- Cum poți vorbi în roaming cu numai 3 euro - 16/04/2021
- Românii vaccinați vor putea călători în Israel din 23 mai - 14/04/2021
- Care sunt cele mai bune oferte de vacanță pentru litoralul românesc și ce aleg românii - 26/03/2021
- Cum va arăta vacanța all inclusive în vara lui 2021 și cât va costa - 25/01/2021
- Studiu: Hotelurile vor avea un grad mediu de ocupare de 31% pentru anul 2021 şi un tarif mediu de 197 de lei - 22/12/2020
- Europa s-a regrupat împotriva Marii Britanii din cauza noii tulpini de coronavirus - 21/12/2020