Turiștii vor fi supravegheați de „servicii”, prin noua Lege a Turismului

Turiștii vor fi supravegheați de „servicii”, prin noua Lege a Turismului


Turiștii vor fi supravegheați de „servicii” dacă va intra în vigoare proiectul de lege a turismului care tocmai a fost pus în dezbatere.

Proiectul prevede înfiinţarea Sistemului Informatic de Evidenţă a Activităţii de Turism din România (SIEATR), ce va fi gestionat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) şi va cuprinde date despre toţi turiştii din România.

Astfel, potrivit noului proiect, toate structurile de primire turistică vor fi obligate să implementeze un sistem informatic care să permită evaluarea veniturilor reale din turism. Acest sistem va înregistra toate datele privind activitatea turistică şi turiştii.

Proiectul de lege va sta în dezbatere publică, astfel încât cei interesați să propuna modificări sau adăugiri și apoi, va intra în vigoare la 180 de zile de la publicare în Monitorul Oficial.

Ce informații li se cer turiștilor

De la turiști hotelurile și alți prestatori de servicii turistice vor cere numele, prenumele, data naşterii, locul naşterii, cetăţenia, date referitoare la domiciliu (ţară, localitate, stradă, număr), date referitoare la actul de identitate (tipul, seria şi/sau numărul, data eliberării şi instituţia emitentă, statul emitent), codul numeric personal sau numărul personal de identificare, cu excepţia turiştilor străini care nu posedă un astfel de număr.

În plus, se vor mai cere data sosirii şi data plecării, scopul călătoriei, date privind plata, inclusiv adresa de facturare, date din profilul “client fidel”, dacă există, agenţia sau agentul de turism prin care a fost făcută rezervarea sau a fost cumpărat biletul.

În noua lege, colectarea datelor se va face sub stricte reglementări așa că activităţile de colectare, stocare, corelare, ordonare, analiză, prelucrare şi diseminare a datelor, precum şi a indicatorilor statistici privind activităţile de turism şi turiştii, prin intermediul SIEATR.

„Acesta reprezintă un ansamblu al sistemelor şi mijloacelor informatice, asigurat de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, necesare pentru ţinerea evidenţei structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare, de evaluare a activităţii turistice, de evaluare a circulaţiei turiştilor şi de furnizare a informaţiilor necesare instituţiilor publice”, se arată în textul proiectului de lege.

Amenzi pentru hoteluri

Potrivit proiectului unitățile de cazare vor putea fi amendate pentru nerespectarea prevederilor legii, care ajung până la 40 puncte – amendă, unde un punct – amendă reprezintă contravaloarea unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit.

Autorităţile administraţiei publice locale vor fi obligate să organizeze centre de informare şi promovare turistică la nivelul fiecărei staţiuni turistice respectiv la nivelul fiecărei localităţi cu potenţial turistic.

Centrele de informare şi promovare turistică trebuie să distribuie materiale de informare a turiştilor în limba română şi cel puţin, într-o limbă de circulaţie internaţională, ce conţin informaţii asupra ofertei, atracţiilor şi obiectivelor turistice locale, zonale sau naţionale, după caz.

Facebook Comments

Leave a Reply