Românii au mai dezvirginat o plajă și au stricat-o de tot. Plaja Tuzla

Românii au mai dezvirginat o plajă și au stricat-o de tot. Plaja Tuzla


Acum 20 de ani, era Vama Veche, acum 10 ani, erau Corbu și Vadu, iar acum este plaja Tuzla. Rând pe rând am reușit să le stricăm pe toate prin comportamentul nostru de termite turistice care nu știu să aprecieze un loc frumos.

Plaja Tuzla era una virgină, un loc în care puteai fi doar tu cu marea și, pe alocuri, poate câțiva turiști rătăciți care se aciuau pe timp de vară pentru o plajă liniștită. Acum s-a dus și farmecul acestei plaje pentru că, după ce i s-a dus vestea că este liniștită, a dat iama „boborul” să o polueze de la menajer până la fonic.

plaja tuzla Românii au mai dezvirginat o plajă și au stricat-o de tot

Photo: Reporter NTV

Plaja Tuzla a devenit una foarte aglomerată, din pustie ce era, iar românul plăvan cum îl știm, știe să strice farmecul oricărui loc prin care trece. Sunetul liniștit al valurilor a dispărut, acoperit de manele ce vin din mașini parcate chiar în buza plajei. Scoicile și pietricelele de prin nisip nu se mai văd de cearșafuri, peturi, coji de semințe și alte „atenții” lăsate naturii de către turiștii nesimțiți.

Mai mult, din sălbatica plajă Tuzla care era înainte acum, „oamenii de afaceri” care au simțit iz de business în zonă au ridicat și câteva cocioabe pe post de terase pentru a scoate un ban „cinstit”. Unele terase nici nu au autorizații de funcționare, dar ce mai contează asta? Important este că totul se face cu girul sau fără știința autorităților locale.

Așa că de la cherhanaua care era înainte alimentată direct de pescarii localnici, unde găseai tot felul de mâncăruri proaspete și cu gustul autentic al mării, acum vezi mici gherete și terase unde micul și berea fac legea. Mirosul de hamsie a fost înlocuit de fumul micilor.

plaja tuzla Românii au mai dezvirginat o plajă și au stricat-o de tot

Fiecare mașină, terasă sau gheretă are muzica ei, asa că acum ai un amalgam de zgomote ce îți turbează orice neuron obosit venit în căutare de liniște. Și, dacă ai noroc, printre mozaicul de zgomote ieșite din diferite casetofoane și stații, acum, mai auzi și câte un râgâit venit de la vreun burtos cu chiloții adânc băgați între fese, burtos care a venit la mare cu neamul, iar acum baga bere la pet și mici, plus niste pepene proaspăt spart pe plaja, „să mănâncă și gura la ăia mici, că e și ei copii”.

Cojile de pepene și stiuleții de porumb, bineînțeles că se îngroapă în nisip, că doar nu o merge vreunul dintre ei până la cel mai apropiat coș de gunoi să arunce resturile. Pe plaja Tuzla nu prea sunt coșuri pentru că ar fi trebuit să fie una pustie.

Plaja Tuzla din copilărie

Vara, când străbăteam plaja Tuzla cu prietenii era una dintre cele mai mișto senzații. Doar noi și marea, chiar dacă nisipul era mai gronjuros, așa cum ne plăcea să-i spunem, asemeni sării, aveam liniștea valurilor și ne puteam zbengui peste tot fără să ne fie teamă de repercursiuni.

plaja tuzla Românii au mai dezvirginat o plajă și au stricat-o de tot

Acum, nici plaja de la Tuzla nu mai este ce a fost. Este placa pe care o spun și o și aud de la foarte mulți din prietenii de acolo. Ca să ajungem la plajă treceam prin lanul de porumb al vecinilor, pe drumul de pământ, care, vara, din cauza căldurii se transforma în praf fin fierbinte în care ți se afundau papucii când călcai.

Vântul străbătea cu foșnet porumbul și parcă te îndruma direct spre plajă acolo unde valurile te îmbrățișau susurându-ți în ureche sunetul mării. Încă mai găseam acele scoici mari pe care le puneam la ureche doar pentru a auzi poezia mării. Era liniște, liniștea care ne plăcea, aceeași liniște după care acum tânjim și pe care știm că am pierdut-o odată cu venirea potopului de turiști nevolnici care nu știu să aprecieze frumosul din sălbăticia plajei.

Toaleta este însăși plaja Tuzla

Deși unul dintre afaceriștii de pe plaja Tuzla a menajat câteva toalete acolo, turistul român nu vrea să dea bani ca să își golească rezervele, așa că apelează tot la vechea cazemată de pe plajă. Sau, în unele cazuri, pentru cei mai sfioși există, lanurile de porumb, unde deversezi tot din tine, tinându-te de doi porumbi, pentru că așa ai fost învățat acasă. 

plaja tuzla Românii au mai dezvirginat o plajă și au stricat-o de tot

Cazarea este derstul de ieftină în Tuzla și asta pentru că localnicii nu prea sunt obișnuiți cu turiștii așa cum sunt cei din Vama Veche sau Constanța. Tuzla exista pe harta litoralului pentru două lucruri, aerodrom și faptul că treceai prin localitate pentru a ajunge în sudul litoralului. De asta și cazarea aici este de 80 sau 100 de lei pe noapte. Poți dormi numai la localnici pentru că locul este atât de subdezvoltat încât nu există decât câteva pensiuni și alea ușor improvizate.

Main photo: ID Journey

Facebook Comments

About Adelina Barbu

Adelina Barbu - Storyteller la Magical Taste (magicaltaste.eu) - ofițer de poliție îndrăgostit de arta culinară pe care am păstrat-o la nivel de aventură în bucătăria proprie. Din acest motiv am ales să experimentez, dar nu ca dr. Frankenstein, în crearea unor mâncăruri atât tradiționale dar și internaționale.

Leave a Reply