Restaurantul Pedro, Eilat – Mâncarea din deșert de la care îți plouă în gură

Restaurantul Pedro, Eilat – Mâncarea din deșert de la care îți plouă în gură


Recent, am avut rara ocazie de a merge în Eilat, singura stațiune a Israelului la Marea Roșie, iar în program am putut să ne bucurăm și de o întâlnire cu unul din chef-ii cunoscuți ai orașului, Tal Hershkovitz, chef la restaurantul Pedro. 

Restaurantul este unul de tip market (piață), unde omul poate vedea cu ce ingrediente îi sunt preparate mâncărurile pe care le alege. Acesta este situat în cel mai vechi cartier al orașului Eilat, care nu are mai mult de 70 de ani vechime, iar acest lucru se vede în arhitectura clădirilor. 

Dosit undeva pe o terasă, acesta este chiar deasupra orașului, pe niște străduțe întortocheate, dar nu vii aici pentru priveliște, ci pentru mâncarea pe care chef Tal Hershkovitz o prepară cu atâta iscusință. Ne povestește despre bucuătăria israeliană în timp ce prepară farfuriile pentru clienți și râde tot timpul deși stă în picioare de ore bune. 

Este foarte atent ca gusturile pe care le pune în farfurie să se îmbine perfect, astfel nu doar stomacul se va bucura, ci și sufletul. 

Bucătăria iasraeliană

Bucătăria israeliană  iese în evidență prin faptul că aduce tot ce e mai bun din bucătăria internațională și pune într-o singură farfurie.

 „Bucătăria noastră este, de fapt, una internațională, dar cu un pic de gust din Israel. Spre exemplu, noi avem un fel de mâncare care se numește souvlaki, care este mâncare grecească la origine. Noi o facem cu sos tahini și alte sosuri israeliene, precum sosul de lămâie, pentru a-i da un strop de gust israelian. Mai mult, stilul restaurantului Pedro este unul gen market, unde totul este proaspăt, iar noi aici avem numai rețete internaționale și le dăm o ‘întorsătură locală’ ”, a declarat Tal Hershkovitz, citat de Libertatea.

În bucătăria restaurantului Pedro, nu numai farfuriile sunt internaționale, ci și bucătarii care lucrează acolo. Pe lângă chef Tal, care este israelian, acesta are un sous-chef argentian, iar restul bucătarilor sunt de diferite naționalități.

Noi, cu fasolea, ei, cu mazărea

Și dacă noi ne lăudăm cu faimoasa noastră fasole în pâine, isrelienii se mândresc cu supa cremă de mazăre în pâine. Reteța este asemănătoare cu a noastră, numai că ei îi dau și gustul oriental. Cel puțin așa am găsit la chef Tal Hershkovitz, în bucătăria restaurantului Pedro. Aceasta era specialitatea zilei în seara în care noi am mers acolo să ne bucurăm de gusturile stațiunii Eilat.

„Se ia supa cremă și se pune în pâine, peste care se adaugă o linguriță de smântână, apoi câteva picături de ulei de mentă și câteva frunze de mentă”, a explicat, pentru Libertatea, chef-ul israelian. Pe lângă pâine, în farfuria în care s-a servit supa cremă, bucătarul a pus și o mână de crutoane, pe motiv că poate clientul dorea ceva mai aproape de rețeta tradițională.

Pentru că am vrut să încercăm cât mai multe feluri de mâncare locale, ne-am oprit la aperitiv din creveți cu brânză albastră și smântână. Vă spunem din proprie experiență că trebuie să ajungeți în Eilat pentru a degusta aceste feluri de mâncare, mai ales că prețurile sunt accesibile oricui vine aici hotărât să cunoască o bucată din cultura israeliană.

 

Facebook Comments

Leave a Reply