Finalul iernii a fost marcat sâmbătă, în localitatea Balvanyos din judeţul Covasna, prin tradiţionalul festival gastronomic „Pomana porcului”, unde au fost degustate specialităţi culinare din diverse regiuni ale ţării, dar şi din străinătate.
Cele 19 echipe de bucătari amatori înscrise în concurs s-au întâlnit la Complexul Cetate din Balvanyos ;i au participat la o paradă, îmbrăcaţi în costume populare reprezentative pentru zonele din care provin, potrivit Agerpres.
„Scopul acestui festival este de a contribui la păstrarea şi promovarea tradiţiilor gastronomice, culturale si folclorice specifice diverselor zone, de a promova judeţul Covasna din punct de vedere turistic şi a atrage cât mai mulţi vizitatori. Anul acesta s-au înscris echipe de Constanţa , Prahova, Sălaj, zona Covasnei, dar şi din străinătate, din Ungaria, mai exact din Budapesta, Szeged şi zona Balaton, deci avem echipe care vin de la distanţe mari şi cred că şi ediţia din acest an va fi mult mai diversificată, atât în ce priveşte preparatele care vor fi prezentate, cât şi tradiţiile. (…) Sâmbătă, fiecare două echipe vor primi câte un porc viu, care va fi liber într-un ţarc şi vor trebui să îl prindă, să îl sacrifice prin asomare, să-l pârlească împreună, să-l spele şi apoi să îl împartă frăţeşte şi să se apuce de treabă. (…) Fiecare echipă va trebui să prepare minimum trei preparate, dar de regulă sunt preparate câte cinci-şase-şapte feluri, reprezentative pentru obiceiurile de iarnă specifice fiecărei zone”, a declarat, pentru Agerpres, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Turism Rural, Ecologic şi Cultural, primar al comunei Turia, de care aparţine staţiunea Balvanyos, Daragus Attila.
Evenimentul face parte din seria manifestărilor dedicate „Anului turismului” în judeţul Covasna şi este organizat în parteneriat cu Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului din cadrul Consiliului Judeţean.
„Persoanele care vor face o vizită la festivalul din acest weekend vor putea trăi o adevărată experienţă culinară. Festivalul „Pomana Porcului” este singurul eveniment din judeţ care se bazează pe tradiţiile şi obiceiurile tăierii porcului. În viitor dorim să organizăm mai multe astfel de evenimente tematice, care să reînvie tradiţiile caracteristice unor localităţi. Organizând regulat aceste evenimente, obiectivul nostru este să le asigurăm turiştilor care vizitează judeţul nostru o serie de programe bogate”, a declarat directorul Asociaţiei pentru Dezvoltarea Turismului, Jánó Szabolcs.
Următorul eveniment gastronomic organizat în judeţ va fi „Joia gurmanzilor”, programat pe data de 2 martie, zi în care mai multe restaurante din Sfântu Gheorghe vor oferi clienţilor posibilitatea de a mânca la jumătate de preţ.
Preşedintele Asociaţiei Unităţilor Hoteliere şi Restaurantelor din Sfântu-Gheorghe (SVESZ), Kovacs Istvan, a declarat, pentru Agerpres, că localurile înscrise în acest program vor oferi fie reduceri de 50% la meniurile á-la-carte, fie bufet suedez, în acest ultim caz clienţii putând mânca atât „cât îi ţine burta” în schimbul sumei de 29 de lei.
- Egipt, cea mai accesibilă destinație de toamnă-primavară. O vacanță costă sub 300 de euro - 13/10/2021
- România, gazda a mai multor competiții eSports, va recunoaste în mod oficial acest sport. Erste susține demersul - 17/08/2021
- SONDAJ Ce curiozități au românii cu privire la vacanțele și destinațiile pe care le-au ales pentru 2021 - 24/05/2021
- FlixBus anunță noi destinații spre Europa pentru sezonul de vară - 18/05/2021
- Cum poți vorbi în roaming cu numai 3 euro - 16/04/2021
- Românii vaccinați vor putea călători în Israel din 23 mai - 14/04/2021
- Care sunt cele mai bune oferte de vacanță pentru litoralul românesc și ce aleg românii - 26/03/2021
- Cum va arăta vacanța all inclusive în vara lui 2021 și cât va costa - 25/01/2021
- Studiu: Hotelurile vor avea un grad mediu de ocupare de 31% pentru anul 2021 şi un tarif mediu de 197 de lei - 22/12/2020
- Europa s-a regrupat împotriva Marii Britanii din cauza noii tulpini de coronavirus - 21/12/2020