Litoralul românesc: nu ne mai fură ei, le dăm noi banii direct, de proști

Litoralul românesc: nu ne mai fură ei, le dăm noi banii direct, de proști


De câte ori am criticat litoralul românesc, s-au gasit o mie de persoane să îmi sară în cap. În general, este vorba despre românii aia „patrioți”, care cred că dacă merg pe litoralul românesc fac un bine economiei și ajuta antreprenorii să își mențină afacerile.

De fapt, nu fac decât un rău pentru că susțin calitatea proastă a litoralului prin finanțarea la suprapreț a propriilor vacanțe. Aste și pentru că nu au o cultură a turismului, dar și pentru că se mulțumesc cu puțin. Zilele trecute am găsit pe Facebook, o postare a lui Dan Pavel, care descrie extraordinar de real situația litoralului nostru în momentul de față, așa că am decis să o redau mai jos:

„Mișto în Vama Veche. E plin de ăia care se plâng tot anul că Vama nu mai e ce-a fost și că e plină de cocalari doar pentru că nu se recunosc ei când se reflectă în geamurile frigiderelor de bere cu lămâie și zmeură.

Chiar și așa, nemaifiind ce-a fost, Vama e mult mai tolerabilă decât stațiunea Saturn, de exemplu, unde nostalgia comunismului se târăște din groapă, în fiecare dimineață la șapte, ca să-și umple farfuria cu salam de vară, mușchiuleț nespecific și cașcaval fost aracet, în cadru festivităților de deschidere a Jocurilor Foamei de la micul dejun inclus.

Trebuie să vii cu echipament de protecție că, dacă ai îndreptat furculița spre vreo buletă de cașcaval pe care a pus ochiul ăla bun moldoveaca de 135 de kile, te bate bărbată-su cu cârja până îi dai drumul.

După masa copioasă, moroiul socialismului cu față umană bântuie între plajă și autoservire, până seara la opt când se închide totul și se retrage îndărăt în criptă… pentru că e târziu și oamenii normali se odihnesc la ora aia.

De aia îi zice criptocomunism, că nu stă în cripta lui. Ziua bântuie pe plajă și ba întreabă din minut în minut dacă mai este ciorbă de burtă, ba nu îți dă două cartele de acces la cameră pentru că sunteți cuplu și i se pare ciudat să circulați separat.

Cred că vă oprește miliția dacă vă prinde fără colega de recamier. Așa era pe timpuri. Dacă te găsea singur pe stradă te lua că unde mergi tu singur, iar dacă circulai în grup te oprea că nu ai voie în grupuri. Așa, dacă nu-ți dă două chei, ești dependent de ăla cu cheia, nu riști să faci notă discordantă distrându-te neprogramat.

În Saturn prinzi răsăritul în fiecare dimineață, dar nu pentru că vrei. În stațiunile cu nume astronomice prinzi răsăritul pentru că toată lumea se culcă la nouă jumate și te trezește ceasul biologic după opt ore. Dacă te împiedici noaptea de vreun tomberon pe plajă, se aude un sâsâit general din toată stațiunea.

Nu e ca în Vamă unde te întâlnești mereu cu cineva, bei cu lumea până dimineața și te prinde răsăritul târându-te pe plajă cu iarba în cap, arsura pe spate și gonoreea între picioare.

Aici moroiul îți controlează distracția. Restaurantul are program redus. Piscinele se închid la șapte. Totul, de la servire, program, servicii și până la interacțiunea cu personalul, a fost gândit de Emil Bobu și aprobat de județeana de partid.

Dintr-o portavoce răsună: “Dragi turiști, urmează un spectacol vocal-instrumental artistic cu Irina Loghin, Nicu Paleru și celebra trupă umoristică Demențialii. Intrarea este numai 30 de lei. Copiii gratis!”. Dacă aveți drum prin Saturn, e bine să aveți la voi țăruș, ciocan, crucifix și un colier de usturoi anti-moroi. Accesul în cimitir se face pe baza tichetelor de masă sau de vacanță.

Rămân la părerea că litoralul românesc, în ansamblul lui, este o destinație pentru cei care sunt în curs de sau au decedat deja pe dinăuntru, dar nu au curajul sau inspirația să se oprească din respirat. Ceva îi mai ține printre noi, probabil emisiunea Acces Direct sau Capatos.

Excepțiile sunt Vama Veche unde vă primește și viu, dar doar dacă parcați pe prosoapele turiștilor, Mamaia unde nimeni nu are suflet, deci nu contează și zona rezervației Delta Dunării unde merg îndrăgostiții de natură ca să-i mai bată un cui în sicriu cu fiecare pungă de Selgros agățată de gâtul cormoranilor.

Toată lumea se teme de tensiunile geopolitice care ar putea duce la un război nuclear. Eu propun ca toate părțile combatante să fixeze o singură țintă comună: Litoralul Românesc. Nu numai că s-ar răcori și ar mai detensiona situația, dar numai bomba nucleară poate să ne mai sterilizeze și nouă tacâmurile.

În hotelurile ceaușiste de pe litoral nu te cazezi, ci te sechestrează recepționera într-un decor de sanatoriu de psihiatrie în care se internează căminele de nefamiliști înainte să se sinucidă. Mă rog, nu pot să mă plâng. Stau gratis, cu o amică, dar tot nu pot să-mi șterg senzația că o să intre brusc o asistentă să mă oblige să iau fenobarbitalul de la șapte jumate.”

Facebook Comments

About Adelina Barbu

Adelina Barbu - Storyteller la Magical Taste (magicaltaste.eu) - ofițer de poliție îndrăgostit de arta culinară pe care am păstrat-o la nivel de aventură în bucătăria proprie. Din acest motiv am ales să experimentez, dar nu ca dr. Frankenstein, în crearea unor mâncăruri atât tradiționale dar și internaționale.

Leave a Reply