Imaginile Wizz Air și Blue Air, folosite pentru escrocherii cibernetice

Imaginile Wizz Air și Blue Air, folosite pentru escrocherii cibernetice


Infractorii online se folosesc de imaginile Wizz Air și Blue Air pentru a comite escrocherii cibernetice, potrivit Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO). 

1. Utilizatorul primește (prin intermediul rețelelor de socializare) invitația de a participa la un concurs fictiv, care presupune completarea unui chestionar legat de calitatea serviciilor companiei aeriene WizzAir.
2. După completarea lui, utilizatorul este îndemnat să partajeze această informație cu prietenii săi (contribuind astfel la răspândirea păcălelii pe social media).
3. Următorul pas este descărcarea propriu-zisă a tichetelor, în format .pdf, însă evident nu se întâmplă acest lucru! Ești redirectat către un site care oferă un serviciu gratis pentru o perioada (în cazul testat de noi Scribd).
4. Mai departe, ești îndemnat să îți faci cont, sau să te autentifici pe acest site. Datele tale pot fi preluate fie prin autentificarea cu #Facebook sau #Google, fie sunt introduse de utilizator (nume, adresa de e-mail, parola).
5. Ultimul pas presupune introducerea datelor bancare, așa cum se poate distinge din capturile de mai jos.

Utilizatorii care și-au luat țeapă s-au plâns că, ulterior abonării la asftel de servicii de tip testare, de pe cardurile lor au dispărut anumite sume de bani, fără acordul proprietarilor.

Recomandările CERT-RO

Notificați imediat banca de proveniență a cardului despre problema;

Schimbați parolele conturilor de mail sau social media utilizate că metodă de înregistrare în acest caz;

Ștergeți postările de pe social media, care ar putea ajută la propagarea acestui scam.

La fel ca în cazul wizzair.com, încercarea de phishing a avut țintă și clienții Blue Air. În acest context, experții îndeamnă utilizatorii să fie foarte atenți la datele pe care le completează online.

Si Blue Air a lansat un avertisment despre desfășurarea unui concurs fals în numele companiei. „Vă rugăm să fiți precauți cu datele dumneavoastră personale, cât și cu site-urile pe care intrați. Orice concurs pe care îl derulăm va apărea sau cel puțin va fi anunțat pe pagină noastă oficială de Facebook. 
Daca aveți orice îndoială sau întrebări, ne puteți scrie chiar și în privat, iar noi va vom răspunde în cel mai scurt timp posibil”, se arată în mesajul Blue Air.

Facebook Comments

Leave a Reply

Close