Drumul lui Ștefan inclus în Rutele Culturale Europene

Drumul lui Ștefan inclus în Rutele Culturale Europene


Drumul lui Ştefan, parte a Programului Ştefanian derulat al doilea an consecutiv de Consiliul Judeţean (CJ) Suceava, ar putea fi inclus în Rutele Culturale Europene certificate de Consiliul Europei, a anunţat, şeful administraţiei judeţene, Gheorghe Flutur. 

„Consecvenţi implicării concrete pentru dezvoltarea turismului în Bucovina, în judeţul Suceava şi în România, avem în vedere o colaborare cu instituţii naţionale şi europene pentru ca Drumul lui Ştefan, generat prin Programul Ştefanian, să devină rută culturală de interes naţional şi internaţional şi includerea acesteia în Rutele Culturale Europene certificate de Consiliul Europei”, a spus Flutur. 

Drumul lui Ştefan, ca rută culturală, va străbate zeci de localităţi din România şi Republica Moldova, ce păstrează ctitorii ştefaniene sau care au muzee în care sunt organizate expoziţii cu artefacte din timpul domniei voievodului Ştefan cel Mare şi Sfânt. 

„Ruta va reprezenta o bună oportunitate de conştientizare şi de promovare a unei părţi importante din inestimabila moştenire pe care ne-a lăsat-o Marele Voievod”, a afirmat Flutur. 

Azi, în Cetatea de Scaun a Sucevei, va debuta cea de a II-a ediţie a Programului Ştefanian, cu acţiuni incluse în calendarul evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri. 

Seara actori ai Teatrului Vasilache din Botoşani vor susţine un spectacol de teatru istoric în curtea interioară a Cetăţii de Scaun, respectiv ”Alexandru Lăpuşneanu”, adaptare de Marius Rogojinschi după nuvela lui Costache Negruzzi. 

Programul Ştefanian din acest an se va încheia cu un pelerinaj la Mânăstirea Putna, pe 2 iulie, când se comemorează 514 ani de la moartea celui care este considerat cel mai mare român, voievodul Moldovei, Ştefan cel Mare şi Sfânt. 

Pelerinii sunt aşteptaţi pe 2 iulie, începând cu ora 7.30, la intrarea în Putna pentru a merge pe jos până la mănăstire unde vor participa la Sfânta Liturghie, la ceremonia comemorativă de cinstire a Voievodului Ştefan şi Sfinţire a Portalului Memorial Golgota Neamului – ”Fântâna Albă”. 

În cadrul Programului Ştefanian vor avea loc evenimente şi în localităţi din ţară, din Republica Moldova şi din Ucraina unde sunt conservate ctitorii ale voievodului Ştefan cel Mare. 

 

 

Facebook Comments

Leave a Reply