Cum îți faci copilul să citească… în turul Moldovei

Cum îți faci copilul să citească… în turul Moldovei


O întâlnire față în față cu personajele din poveștile lui Ion Creangă, la casa memorială a scriitorului, de la Humulești, poate fi soluția pentru cea mai reușită excursie în România, dar și pentru rezolvarea problemelor pe care cei mici le au în relația cu lectura.

povesti ion creanga

În același tur al Moldovei, cei mici, dar și părinții și bunicii, pot descoperi că istoria este vie, poate fi atinsă cu mâna, iar literatura respiră prin toți porii unui restaurant… dacă acel restaurant este chiar Hanu Ancuței, care a dat titlul uneia dintre cărțile celebre ale scriitorului Mihail Sadoveanu.

povesti ion creanga

Turul Moldovei în trei zile este propunerea uneia dintre cele mai încăpățânate femei de afaceri din regiune, Nușa Chiriac, patroana hotelului Roman Plaza, din orașul Roman, și a celebrului loc de întâlnire al negustorilor, din ultimii 300 de ani, Hanu Ancuței, situat la doar 20 de kilometri de hotelul Roman Plaza.

povesti ion creanga

Cinele folclorice de astăzi, cu lăutari adevărați și mâncăruri 100% tradiționale, de la Hanu Ancuței, sunt asemenea celor pe care le-a gustat scriitorul Mihail Sadoveanu, atunci când a fost inspirat să scrie cartea cu același nume, dar și „Baltagul”. Și chiar asemenea celor pe care vechii negustori, de acum 300 de ani, le gustau la ceas de seară, când făceau un popas, la răscruce de drumuri.

„Prima dată, în 1718, hanul a fost construit așa cum arată acum. Prin 1920, era deja în ruină, nu s-au mai plătit impozitele și a fost confiscat de Casa Rurală. Familia Plugaru, care o avea pe Ancuța din romanul lui Sadoveanu, l-a cumpărat de la Casa Rurală, dar nu mai era hanul de altă dată. Era deja o cocioabă cu patru odăi. În 1967, când a ajuns Ceaușescu la putere și au fost anii când s-a dezvoltat foarte mult turismul, el a trecut pe la Neamț și a dat dispoziție să se construiască pe același loc un han, așa cum era inițial. Pe vremea aceea se numea Rateș”, explică Nușa Chiriac, actuala proprietară a hanului.

Istoria este vie la Hanu Ancuței

hanu ancuței

Ca pe vremuri, hanul are două fețe, pentru că negustorii intrau cu căruțele și acolo făceau toate schimburile de mărfuri porți mari, ziduri foarte groase, de jumătate de metru lățime, respectând arhitectura de acum 300 de ani, și două porți mari. Căruțele rămâneau jos, iar mesele era sus. Caii stăteau afară, iar negustorii rămâneau peste noapte în odăi, acolo unde turiștii pot rămâne astăzi. În 1968 a fost construit actualul han, exact așa cum era în 1718, pe același loc. S-a păstrat până astăzi pardoseala și beciul, cu piatră de 300 de ani.

hanu ancuței

Nușa Chiriac poate fi considerată cea mai încăpățânată femeie de afaceri din Moldova, pentru că a luat în propriile mâini administrarea celor două obiective, dar și promovarea turismului în toată regiunea, independent de autoritățile statului. A gândit circuite turistice și pachete complete, pe care le promovează, atât pentru turiștii români, cât și pentru cei străini, a investit singură în promovare și preferă să facă tot singură tot ce este necesar pentru a fi sigură că vor avea o vacanță de vis în Moldova toți cei care vor alege Hotelul Roman Plaza și Hanu Ancuței.

hanu ancutei

Traseele propuse de Roman Plaza

Propunerea ei este turul Moldovei în trei zile, cu stabilirea cazării la Hotelul Roman Plaza, cine tradiționale la Hanu Ancuței și trei excursii care includ, în egală măsură, obiective turistice culturale, cele mai frumoase peisaje naturale și o incursiune inedită în literatura română, care ar putea satisface toate gusturile turiștilor. O excursie pe masivul Ceahlău este una dintre propuneri, iar în zona de munte se poate ajunge în doar două ore, de la Hotelul Roman Plaza. Al doilea traseu include Cheile Bicazului, Lacul Roșu, o plimbare cu vaporașul și vizitarea Cetății Neamțului.hanu ancutei

Un alt traseu include casele memoriale ale scriitorilor Mihail Sadoveanu, Ion Creangă și Alexandru Vlahuță, dar și un tur inedit al mănăstirilor din aceeași regiune, în special Agapia și Vovidenia, ultima fiind chiar lângă vechiul conac donat de Biserică scriitorului Mihail Sadoveanu, casă care astăzi poate fi vizitată, ca muzeu.

Oferte de nerefuzat pentru Crăciun și Revelion

Programele de Crăciun și de Revelion pe care le propune Hotelul Roman Plaza includ o astfel de excursie, de o zi, la alegere, pe lângă masa festivă, cu focuri de artificii, mâncarea tradițională autentică, dar și un carnaval, în prima zi a anului. Pentru un astfel de pachet, cu toate ingredientele unei sărbători ce nu va putea fi uitată prea ușor, prețul este de 1.200 de lei de persoană. În preț este inclus și accesul la SPA, unde funcționează și unul dintre cele mai performante aparate de fitness din lume.

Facebook Comments