Balkan Caver’s Camp, petreceri „ca-n peșteră”, în Țara Hațegului

Balkan Caver’s Camp, petreceri „ca-n peșteră”, în Țara Hațegului


Cea de-a 12-a ediție a Balkan Caver’s Camp, întâlnirea speologică balcanică a federațiilor de speologie, are loc pentru prima oară în România în perioada 2 – 8 iulie 2018, în Baru Mare, Țara Hațegului.

Balkan Caver’s Camp 2018 va găzdui atât Congresul Național de Speologie, cât și cea de-a 36-a ediție a Concursului Internațional ”SpeoArta”, concurs de fotografie destinat pasionaților de lumea fascinantă a peșterilor.

Este cu siguranță cel mai incitant și complex program conceput pentru o tabăra de explorare și turism în România.

Traseele turistice, sesiunile de lucru în peșteri, excursiile la cetățile dacice vor fi intercalate cu prezentări științifice, expoziții, showuri multimedia, spectacole și concursuri. Seara nu vor lipsi muzica, focul de tabără, poveștile și legendele medievale, filmele documentare și “coocking show-urile”  – de la bureți și trufe de pădure până la ciolanul cu fasole.

Copiii vor avea ocazia să facă cunoștință cu Dinozaurul Bondoc care chiar va ateriza în tabăra împreună cu păzitorii lui, de la Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului – UNESCO,  cei care ne vor povești legendele despre balaurii locului.

Aflați în Țara Hațegului, Munții Șureanu au fost unul dintre centrele de dezvoltare și rezistență ale dacilor transilvăneni, cu un impact puternic asupra genezei poporului român. Este o zonă cu o istorie deosebită, colorată cu povești și legende, unde se află unele dintre cele mai frumoase peșteri din România: Șura Mare, Cioclovina, Tecuri, Cocolbea, dar și cetăți antice ce și-au lăsat amprenta asupra istoriei și culturii europene.

Ce se face la Balkan Caver’s Camp

Pe lângă turele de lucru în peșteră cu speologii prezenți, în cadrul Balkan Caver’s Camp se vor organiza trasee de drumeție alpină și parcurgere de canioane sub îndrumarea rangerilor de la cele trei parcuri implicate în proiect: Munții Retezat – la lacul Bucură și vârful Peleaga 2509 m altitudine, Retezatul Mic – zona Piule Iorgovanu inclusiv canioane, Munții Parâng – ascensiune vârful Parângul Mare 2519 m alt, Munții Șureanu – zona Fundătura Ponorului. Nu vor scapă nevizitate nici obiective că cetățile dacice din Munții Orăștiei, cea mai importantă fiind Sarmisegetuza Regia, capitală dacilor.

 „În 2018 sărbătorim 150 de ani de la nașterea lui Emil Racoviță, părintele biospeologiei și al speologiei românești și ne dorim că BALKAN CAVER`S CAMP 2018 să readucă în atenția  publicului, în anul centenarului,  importantă contribuție pe care românii o au pentru conservarea naturii din Carpați, punând în lumină cercetări ale specialiștilor români, în context internațional. Este poate singură ocazie pentru pasionații de natură, dar și pentru specialiști, să aibă acces la trasee organizate cu ghizi și specialiști, într-una dintre cele mai frumoase zone din Carpați, munții care adăpostesc ultimele zone cu adevărat sălbatice din Europa. De asemenea, evenimentul va găzdui și personalități din străînătate cu palmares remarcabil”, declara Spencer Coca, Președintele Federației Române de Speologie.

„Ariile Naturale Protejate din România, în special parcurile naționale și naturale au o valoare uriașă atât la nivel european cât și planetar, iar punerea lor în lumina și un management sustenabil poate aduce nu numai o dezvoltare a comunităților din zona ci și a economiei în general. AAANP – Asociația Administrațiilor de Arii Naturale Protejate este și unitate de management pentru rețeaua de parcuri din Carpați, în care sunt implicate 8 țări, din Austria până în Ukraina, o suprafață de 209000 km pătrați și o populație de 17 milioane de locuitori. Ne bucurăm foarte tare că susținem Balkan Caver`s Câmp 2018, un eveniment de renume, care pentru prima dată se va organiza în România, la confluența a 3 dintre cele mai iubite parcuri: P.N.Retezat, P.N.Grădiștea Muncelului-Cioclovina și Geoparcul Dinozaurilor Țară Hațegului – Geopark UNESCO” – Mircea Verghelet, Președinte AAANP

E un eveniment de amploare, dedicat și împlinirii a 150 de ani de la nașterea lui Emil Racoviță, ce promite să întrunească peste 500 de participanți din toată lumea, specialiști și pasionați. De altfel primii înscriși vin de peste ocean di SUA și Puerto Rico.

Este organizat de Federația Română de Speologie în parteneriat cu Primăria Baru, cu susținerea Academiei Române, a Universității Babeș Bolyai din Cluj Napoca, a Universității București, a Asociația Administrațiilor de Arii Naturale Protejate și în colaborare cu cele trei parcuri renumite: Parcul Național Retezat, Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului – Geoparc Internațional UNESCO și Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina.    

Facebook Comments

Leave a Reply