Vizitați Eco-fermele din deșertul israelian! Vinul și panoranele pe care nu trebuie să le ratați!

Vizitați Eco-fermele din deșertul israelian! Vinul și panoranele pe care nu trebuie să le ratați!


0

În deșertul arid al Israelului, Negev, unde singurele „recolte” demne de luat în seamă sunt cele de pietre, oamenii de acolo s-au adaptat condițiilor și au reușit să facă afaceri din piatră seacă… la propriu, pe alocuri.

Așa se face că, la marginea craterului Ramon, în deșertul Negev, Ziv Spector și-a făcut o eco-pensiune unde turiștii se pot caza și degusta faimosul vin al deșertului. „Am făcut locuințele din noroi și sunt pentru toate categoriile de turiști. Avem camere duble, casuțe pentru familii șli chiar un cort de beduini”, ne-a declarat Ziv.

Cortul de beduini este unul autentic, pe care Ziv l-a cumpărat de la niște beduini care s-au mutat în case. Aici vizitatorii dorm pe saltele. „Acest cort are 50 de ani, l-am cumpărat de la niște beduini care deja trăiau în el de 20 de ani”, ne povestește Ziv.

La marginea craterului apusul oferă o priveliște extraordinară, peisajul părând că ia foc în fiecare seară când soarele se ascunde în spatele munților. Aici Ziv și-a contruit un mic sătuc, dacă-i putem spune așa, unde turiștii vin pentru peisaj și activități outdoor, nu pentru cazare de 5 stele. Și nu duce lipsă de mușterii pentru că, după cum ne spunea, cu o seară înainte, avusese circa 80 de turiști care s-au cazat la el. Iar cea mai ieftină opțiune de cazare în casele de noroi costă 80 de shekeli (cam 80 de lei în banii noștri).

Casele de noroi au pe alocuri puse în componența zidurilor și sticle întregi, astfel că, la răsăritul soarelui, când lumina trece prin ele, dau o anumită culoare camerelor. Camerele sunt simple, și îm afara de două paturi, saltele și o pătură cu pernă plus o priză nu găsești mare lucru. Este practic o cutie de pământ în care dormi. Dacă vreți să îți gătești sau să mergi la baie, toate acestea sunt la comun într-un spațiu bine amenajat și întreținut de fiecare turist, dar și de organizatorii „satului”.

Locul unde se va bea vinul de acum 1500 de ani

În mijlocul deșetului, unde nu găsești decât pietre, beduini și tancurile israeliene, fermele agricole par ceva exotic. Aici nu se poate cultiva mare lucru, dar pare că vinul este la el acasa pe terasele de pietre. Povestea lor este una extrem de interesantă pentrru că are o istorie recentă care se leagă strâns de cea veche.

„Acum 1500 de ani, aici existau vii, din asta trăiau oamenii care locuiau pe aceste meleaguri, în orașul Ovdat. Iar noi acum încercăm să refacem acele soiuri de vin pierdute acum, prin cultivarea pe aceleași terenuri, a unor soiuri care derivă din acelea. Încercăm să refacem soiurile antice, acelea apreciate atât de mult în vremurile demult apuse”, a declarat pentru Libertatea, Sitar, o tânără care se ocupă de o astfel de fermă.

Recent, au găsit semințe din soiurile de altădată și acum încearcă să le reproducă, spune Sitar

Ne-a spus că, în urmă cu câteva zeci de ani, statul le-a dat gratuit terenul, dar cu obligația de a face o fermă pe acest pământ, așa că proprietarii au încercat să facă vin. Și le iese, destul de bine pentru că au deja 7 feluri de vin pe care le vând turiștilor. O sticlă de vin costă între 20 și 40 de shekeli. Dar dacă vorbim despre cele care au ceva tradiția atunci prețul poate ajunge și la 100 de shekeli.

Dar pe lângă acestea vii, proprietarii au costruit și câteva căsuțe pentru a face agroturism.  Facute din chirpici, dar tâdotate cu tot necesarulk pentru a acoperi nevoile unei vacante perfecte, casele se închiriază cu un preț de 650 de shekeli pe noapte. Iar totul este construit să se simtă cât mai aproape de pământ, cât mai natural. Locuinețele nu au podea, ci pietriș, iar în fața caselor este și o piscină mică, în care vara, turiștii pot face baie în bătaia soarelui. Casele sunt costruite în stil open-space, dar au și o baie modernă și un dormitpor separat pentru părinți. În camera care este living este și bucătăria și sunt și paturile în care pot dormi copiii.

Carmey Winery, cum îi spune fermei, se află la numai o oră și jumătate de aeroportul Ovda, poate două ore, dar sunt autobuze care circulă de acolo.

Bilete ieftine prin Wizz Air

Pentru a ajunge să vedeți aceste minuni ale naturii, Wizz Air a deschis în septembrie o cursă spre Eilat, cea mai sudică stațiune a Israelului, stațiune la Marea Roșie. Biletele au preț de pornire de la 69 de lei pe cursă, iar pentru a ajunge să faceți aceasta mini-vacanță, compania aeriană vă pune la dispoziție și o perioadă de 4 zile între curse, îndeajuns să explorați deșertul Negev. Micul paradis deșertic se află la doar 3 ore de București, iar pe lângă acesta puteți vedea și Eilat, care este cea mai sudică stațiune a Israelului.

În cazul în care nu vreți să vă complicați cu bilete și cazare separate, Wizz Tours are o ofertă de pachet cu numai 579 de lei cu bilete și cazare. 

De asemenea, dacă vreți distracții diversificate, în Eilat vă așteaptă Reciful Delfinilor, Centrul Subacvatic din Eilat și chiar puteți petrece o noapte de neuitat în kibbutz Elifaz. 

 

Facebook Comments
0

Leave a Reply