Vila Lescovar, glamour-ul Rivierei Franceze, în Centrul Vechi al Constanței

Vila Lescovar, glamour-ul Rivierei Franceze, în Centrul Vechi al Constanței


0

Construită între anii 1913 și 1914, vila Lescovar este una dintre clădirile reper ale Constanței începutului de secol.

Imobilul poartă numele primului său proprietar, Francisc Lescovar, un antreprenor considerat artizanul modernizării orașului de la malul Mării Negre. Vila este totodată una dintre lucrările deosebite din portofoliul românesc al arhitectului francez E P Goué. Aflați mai multe AICI!

Sosit în țară în 1912 pentru a proiecta hotelul Palace, cea mai mare și mai modernă unitate de cazare a momentului de pe litoralul românesc, Goué va realiza în următorii patru ani încă nouă clădiri care transformă peninsula constănțeană într-o Coastă de Azur a Mării Negre.

De altfel, vila Lescovar este un exemplu perfect al îmbinării de stiluri care domină “La Belle Epoque”. Eclectismul este evident mai ales la nivelul fațadelor, fiecare dintre ele fiind realizată pornind de la un melanj de maniere arhitecturale.

Despre Vila Lescovar

Devenită după Revoluție sediul unei instituții bancare, vila de aproape 800 de metri pătrați dispuși pe două etaje, parter și subsol, își caută acum un nou proprietar.

Vila Lescovar are o suprafață de 1080 de mp și un teren de încă 500 mp. Aceasta se laudă cu 23 de camere amenajate pe o structră de 4 nivele. 

Aflată în inima peninsulei, în centrul economic, administrativ și turistic al perioadei de modernizare a Constanței, vila de pe strada Cristea Georgescu reprezintă o altă dovadă a modernității debordante de care dădea dovadă orașul de la malul Mării Negre în prima jumătate a secolului al XX-lea.

Recuzita neoclasică este îmbinată pe alocuri cu un stil monumental sau art nouveau, produsul final fiind o vilă impresionantă și reprezentativă pentru zona rezidențială post-1900 din centrul Constanței.

 Gh. Auneanu îl menţionează în memoriile sale pe Francisc Lescovar, însă atrage atenţia asupra unei posibile confuzii cu Emil Lescovar, despre care susţine că „nu este antreprenor, după cum se susţine de unii istoric

Facebook Comments
0

About Adelina Barbu

Adelina Barbu - Storyteller la Magical Taste (magicaltaste.eu) - ofițer de poliție îndrăgostit de arta culinară pe care am păstrat-o la nivel de aventură în bucătăria proprie. Din acest motiv am ales să experimentez, dar nu ca dr. Frankenstein, în crearea unor mâncăruri atât tradiționale dar și internaționale.

Leave a Reply