Vacanța românească, acolo unde poți spune că frumusețea s-a născut la sat

Vacanța românească, acolo unde poți spune că frumusețea s-a născut la sat


47

Mai sunt și românii care vor preferă o vacanță românească pe drumurile de pământ ale țării, în mijlocul naturii acolo unde pădurea îți ține răcoare.

Din acest motiv, am ales câteva excursii care ar putea să vă facă vacanța mai frumoasă. Și pentru că vorbim de vacanță la țară, o să mergem pe destinații unde tradiția este încă la ea acasă.

Hanu Ancuței, unde poveștile prind viață

Hanu Ancuței, este legendarul loc de aproape 300 de ani unde haiducii se întâlneau, unde domnitorii luau masa fără să fie văzuți de supușii lor. Acest loc este aflat chiar la răscrucea de drumuri cu destinații palpitante. De aici ajungeți în numai jumătate de oră la Humulești, la Cetatea Neamțului, și dacă vreți și natură, veți găsi Pădurea de Argint a lui Eminescu, codrii de aramă și un imens parc natural plin de bizoni.

Pentru cei care vor să se bucure de atingerea credinței există mănăstirea Agapia, dar nu cea pe care o vizitează toată lumea, ci aici vorbim de satul mohanal ascuns între munți la un kilometru de noua mănăstire.

Dacă vreți să înoptați la Hanu Ancuței, nu vă costă decât 95 de lei, fără micul dejun. Dar pe lângă camerele cu iz pierdut în timp ce păstrează atmosfera pitorească din poveștile lui Sadoveanu, dimineața, veți găsi la han niște plăcinte poale-n brâu de puteți jura că au fost făcute de îngerii lui Dumnezeu.

Rimetea, un sat după sufletul oamenilor

Rimetea este adevăratul sat românesc din Ardeal colorat după chipul și asemănarea naturii. Astfel că imediat ce veți păli aici veți găsi ziduri albe și imaculate ca sufletele localnicilor și ferestrele de un verde ce parcă ar vrea să se contopească cu pădurile ce înconjoară satul. Totul este așezat liniștit de sute de ani sub cerul albastru al Transilvaniei. 

Dacă vreți să vă cazați aici o noapte de dormit poate începe și de la 50 de lei, dar la fel de bine poate ajunge și la peste 200 de lei, în funcție de ce vreți să faceți.

Pentru relaxare puteți face o vizită la cetatea Colțești ale cărei ziduri sunt înconjurate de niște frumoase legende. Puteți face parapantă dacă vreți adrenalină, sau pur si simplu luați bicicletele și faceți plimbări în mijlocul naturii.

Mărginimea Sibiului, deșteptarea vine din natură

Mărginimea Sibiului cuprinde 18 locălități, iar aici omul a construit timid, cât să nu deranjeze natura, dar destul pentru a da un anumit farmec locului. Zona este plină de meștelugari iscusiți care vă vor întâmpina oricând cu un zâmbet.

Pe aceste meleaguri tehnologia nu își are rostul. Ceasul deșteptător este o vacă ce merge agale pe ulița satului bălăngănind cu nepăsare talanga. Dacă mergeți vara aerul curat ce vă inundă plămânii este parfumat de căpițele de fân proaspăt cosit. Dacă mergeți în această perioadă poate chiar puteți prinde și petrecerile pe care turoperatorii le organizează doar pentru a vă arăta cum se face o nuntă tradițională în Mărginimea Sibiului.

Aici veți găsi nenumărate pensiuni unde vă puteți caza în orice perioadă a anului, la prețuri ce pornesc de la 60-70 de lei pe noapte.

Botiza, cazare în mijlocul naturii

Satul Botiza este o oază de liniște, ideal pentru cei care care vor să își tragă sufletul  pentru câteva zile. Înconjurat de natură, locul are atât de multe obiective turistice că nu îți va ajunge o vacanță pentru a le descoperi pe toate.

Cu toate acestea, biserica de lemn din Poienile Izei este unul dintre cele mai apreciate obiective turistice, la fel și mănăstirea Botizei. Li dacă tot sunteți aici nu puteți rata cea mai mare rezervație naturală complexă din nordul țării, „Pietrosul Mare”, care se găsește în imediata apropiere a orașului Borșa.

Pentru relaxare puteți trage o fugă și în Pădurea Crăiasa care este la o aruncătură de băț de stațiunea Ocna Șugătag. Iar în funcție de locul pe care-l alegeți pentru cazare prețurile pornesc de la 80 de lei pe cameră.

Pentru a vă bucura de toate aceste obiective este de preferat să mergeți cu mașina proprietate personală.

Facebook Comments
47

Leave a Reply