Vacanță low-cost în Albania. Drumul cu autocarul

Vacanță low-cost în Albania. Drumul cu autocarul


33

Drumul cu autocarul spre Albania sau oricare țară din regiunea este unul care te supune unui stres imens. Am simțit asta pe pielea mea, în ultimele zile când am venit în Albania pentru a promova această țară.

Deocamdată o să vorbesc doar despre drum, cât despre preconcețiile despre Albania las loc zilele viitoare. Cert este că am fost plăcut impresionat de ce am găsit aici… pentru început.

Revenind, drumul cu autocarul este unul de circa 22-23 de ore, dar la noi a durat atât de mult pentru că am făcut vreo 5 ore le-am petrecut în Ohrid. Deci per, total un drum de 17 ore. Chiar și așa este mult, din acest motiv, voi defalca itinerariul pentru a vedea unde se pierde tot acest timp.

De reținut, că dacă veniți cu mașina personală traseul de nici 1.000 de kilometri cât este între București și Durres, ar putea fi și mai scurt, în funcție de ce traseu alegeți și cum mergeți.

În primul rând, trebuie să menționez că se pierde foarte mult timp la vame. Dacă la Giurgiu – Ruse am trecut fără probleme, nu același lucru se poate spune și la celelalte. Dar, la vama noastră am văzut câta lene le este vameșilor să controleze un autocar. În momentul în care am ajuns la barieră au dispărut toți, mai puțin unul care săracul cred că a tras bățul scurt.

Nu știu de unde era vameșul respectiv, dar ne-a amuzat pe toți chica lui din anii ’80, genul ala de star porno, cu chică și mustață stufoasă. Am fost avertizați din timp că vom sta foarte mult la punctele de frontieră, și pe bună dreptate, așa a a fost.

Trecerea vamelor

La granița bulgaro-macedonească am îmbătrânit văzând cu ochii și asta pentru că, la bulgari ne-au scanat relativ rapid buletinele și pașapoartele, dar pe partea macedonească, totul se face manual. Macedonenii nu știu o boabă de engleză, cel puțin vameșii de care ne-am lovit noi.

Iar când a urcat în autocar, vameșul din Macedonia nu și-a luat pentru o secundă mâna de pe pistolul de la șold. Ne-a dat impresia ca dăcă nu aveam actele în regulă e pregătit să ne împuște.

Aceeași experiență am avut-o și la vama Macedonia – Albania. Fiți pregătiți să pierdeți în jur de o oră, o oră și jumătate la fiecare punct de trecere, iar asta dacă sunteți singururl autocar la coadă.

Macedonia, cu autocarul

Cei care ați trecut prin vama Giurgiu știți porțiunea de ieșire din țară, aceea de zici că e arătură, dintre orașul Giurgiu și vamă. Eh, cam așa sunt primii câțiva zeci de kilometri de șosea din Macedonia. Nu poți merge cu mai mult de 40-50 km/h pentru că altfel îți omori mașina. În schimb, pe așa zisa lor autostradă se merge destul de bine.

Dar dacă nimeriți cum am avut noi ghinionul prin munți și pe ploaie, atunci clar veți mai avea ceva timp de pierdut. Partea bună la Macedonia este că este o țară foarte frumoasă, cu peisaje magnifice, așa că puteți sta cu ochii pe fereastră pe tot parcursul drumului.

Albania, cu autocarul

Și în Albania, ca și în Macedonia, se merge relativ prost cu autocarul, dar asta din cauza infrastructuri. Noi stăm prost la acest capitol, dar cele două țări ne depășesc cu mult. Pentru întreg traseul nostru noi am avut parte de vreo 4-5 opriri a câte 20-30 de minute, ceea ce mi s-a părut rezonabil. Aidcă destul timp cât să ajungă toată lumea la toaletă și să se și dezmorțească. Pauzele au fost cam la 2-3 ore.

Itinierariul nostru a fost București – Ruse – (pe lângă) Plenva – Sofia (pe centură) – (pe lângă) Pernik – (pe lângă) Kyustendil – Kriva Palanka – Kumanovo – Skopje (pe centură) – Ohrid – Struga – Elbasan – Kavaje – Durres.

Schimb valutar în Albania și Macedonia

În Macedonia, se acceptă plata cu euro, iar cursul vi-l fac pe loc vanzatorii. Un euro este cam 60 de dinari. Dar comercianții vi-l dau fie la 60 sau 59 de dinari, dacă vă mai loviți de cei care merg la mica ciupeală.

Același lucru este și la albanezi, se acceptă plata în euro, iar pentru un euro vă fac automat schimbul la 130 de lekke. Unii vă întreabă dacă vreți restul în euro alții nu. Ce trebuie să știți este că marile lanțuri de magazine precum H&M sau LC Waikiki nu primesc plata în euro, dar puteți plăti cu cardul, lucru care nu prea se poate spune despre micii comercianți. Nu prea au auzit de plata cu card, bancomate sau alte „OZN-uri” de genul asta.  

Trecând peste toate acestea, ideea este că de anul viitor, va exista un avion charter către Albania, gestionat de Corali Holidays, care va reduce drumul de la 17 ore la doar două.   

Facebook Comments
33

Leave a Reply