Vacanța la coadă, cum pierdem o zi de concediu pe propria nesimțire

Vacanța la coadă, cum pierdem o zi de concediu pe propria nesimțire


0
20

Vacanța la coadă pare o nouă cutumă a românilor de care abuzăm an de an, doar pentru că avem impresia că un concediu în țară reprezintă relaxare. Așa că, să luăm cele mai frecvente scenarii prin care trece românul în această perioadă. Un concediu la mare și unul la munte.

Vacanța la coadă în concediu la mare

Pentru că suntem români, și ne place să ne mândrim cu asta, concediul începe cu o îmbulzeală la supermarket, în orașul de proveniență. La mare nu există supermarketuri, deci trebuie să luăm totul de acasă, de parcă am face masa de Crăciun pe cearșeaf în buza mării. Și așa pierdem vreo două sau trei ore, la coadă, la cumpărături pentru lucruri care nu sunt neapărat necesare.

După ce le-am înghesuit pe toate în mașină, ne pornim la drum. Și pentru că nu avem drumuri cu mai mult de două benzi, vacanța la coadă, a ajuns să nu ne mai deranjeze atât de mult. Ba chiar, facem haz de necaz când stăm prin defileul Oltului, pe Valea Prahovei, sau pe autostradă. Pe autostradă ne place să stăm la Fetești unde se plătește taxa de pod sau la iesirea de pe autostradă. Taxa de pod nu o achităm în benzinărie pentru că știm noi că au pățit-o niște prieteni ai prietenilor, după ce au plătit la benzinărie le-a venit amendă acasă.

La ieșirea de pe autostradă, la Agigea nu mai este vina noastră, decât că suntem proști. An de an, autoritățile locale lucrează la podul de la Agigiea, așa că pe pod se circulă pe o singură bandă sau trebuie ocolit pe podul nou. Deși avem alternativa de a ieși de pe autostradă cu vreo 20 de km mai devreme pe la Siminoc și a ajunge în Vama Veche sau în Bulgaria pe drumul alternativ prin Negru Vodă, nu ne deranjăm cu el.

Asta este situația în care plecăm cu mașina personală.

Cozile la mijloacele de transport

Chiar zilele trecute, când am avut ceva treabă acasă, într-o zi de luni, a trebuit să ajung până în Mangalia. Așa că am plecat de dimineață la gară, doar pentru a mă lovi de cozi interminabile la casieriile CFR. Dimineața la orele 7.00, nu mai erau bilete de tren nici pentru al cincelea tren care pleca din Gara de Nord, după-amiaza.

vacanța la coadă

Asta din cauza pomenilor electorale pe care le-a dat PSD studenților, care pentru că nu au bani de cazare în Constanța sau în alte părți, sau preferă să dea acei 50 de lei de persoană pe alcool, iau toate biletele gratuit dus întors. Pleacă dimineața din București și se întorc seara. În felul acesta blochează traficul între anumite destinații. Același lucru în fac și pentru munte.

În felul acesta, te trezești cu o mulțime agitată de oameni care se revarsă către autogara din spatele Ministerului Transporturilor. Acolo, autocarele nu fac față comenzilor, așa că transportatorii suplimentează autocarele doar pentru a mai scoate un ban cinstit de pe urma CFR-ului.

Și de la primele ore ale dimineții vei vedea, familii cu copii în care părinții se ceartă că nu au luat biletele de tren cu o săptămâna mai devreme, încât să prindă și ei bilete cu loc la tren. Nu rară este imaginea în care vezi, persoanele cum se fac ciorchine atunci când autocarul se pregătește să tragă în autogară, disperate să prindă un loc în autocar.

Multe dintre acestea nici nu au aer condiționat, dar nu mai contează asta, important este să te vezi în drum spre mare.

Pe tren dai 55 de lei din București până la Constanța pentru a circula în înghesuială, în picioare, în mirosuri greu de descris, dacă stai pe lângă toaletă și în ceva miros de fum dacă ești nefumător. Un student, nu dă decât 5 lei, banii pe locul din tren. Dacă nu mai prinde loc, merge gratis.   

Coada din vamă

Coada la vamă are și ea farmecul ei, dacă vrei să pleci în Bulgaria, Grecia sau Ungaria, trebuie să te înarmezi cu răbdare și să îți păstrezi nervii aia buni pentru alte cozi, când ajungi în vacanță, să nu ți-i strici pe toți de acum de la început.

vacanța la coadă

Plătește vigneta, plătește taxa de pod, așteaptă copilul să facă pipi, hai să mai intrăm și la duty-free, să facem și un selfie în vamă să vadă prietenii de pe Facebook că noi ne distrăm. Unde sunt buletinele, care ai talonul mașinii, unde este permisul de conducere, toate acestea sunt întrebări care apar în aproape fiecare mașină în vamă, pentru că nu suntem în stare să ni le pregătim dinainte.

Parcă și văd românul cum se justifică spunând „lasă că și eu am așteptat după alții, acum să stea și alții după mine”. Atâta bun simț și cultură a turismului avem când vine vorba de a fi un pic mai buni cu noi însine dar și cu alții.

Vacanța la coadă spre munte

Nu este weekend în care să nu vedem reportajele televiziunilor care arată interminabilele cozi de pe DN1, spre Oltenia, spre Giurgiu, spre Moldova, și asta pentru că avem o infrastructură atât de defectuoasă încă am renunțat să mai sperăm că România va mai dezvolta vreodată o infrastructură bună pentru altceva în afară de nervi.

Ai ajuns la munte, te-ai cazat, și parcă ai vrea să te duci aproape de Dumnezeu, dar nu ai chef de drumeție, așa că să trăiască Ceaușescu că a construit niște telecabine, care și acum mai rezistă. Așa că vrei să ajungi în vârf de munte dar coada la telecabină este de câteva ore. Aștepți, cum să nu aștepți, că doar nu ai venit la munte să faci drumeții. Ai venit cu aia mici să mâncați mici și să aruncați gunoaie în vârf de munte dar fără să depuneți un pic de efort. Burta aia nu se menține cu mișcare…

Dacă nu vrei aer de vârf de munte, atunci mergi cu ciutanii la parcul de distracții, unde tu să poți sta liniștit la o masă să îți savurezi răcoritoarea la cutie, iar aia mici se agită prin parc sub atenta ta supraveghere. Dar și pentru a lua biletele aici, va trebui să faci un efort și să stai la coadă.

Nu pentru că ar fi multă lume, atât cât să fie deranjant, ci pentru că „antreprenorii români”, știu ei mai bine. Aceștia preferă ca în weekend să reducă personalul pentru că „merge și așa” și să nu-i plătească pe angajați sau să le dea liber în timpul săptămânii. De ce să nu trimită cheltuiala de bani către turist sub forma de cheltuială de timp.

Gândirea este simplă: „Dacă nu îi convine să plece, mai alte sute de clienți care de abia așteaptă să se distreze la mine!”.

vacanța la coadă

Coada la mâncare

Dacă suntem la hotel, „trebuie să facem pagubă cât mai mare pentru că am plătit pentru asta”, așa că mergem la micul dejun de la prima oră, să prindem mâncarea aia bună. Românul nu știe că trebuie să mănânce moderat. A a juns la hotel la munte sau la mare, a dat bani, deci totul este la dispoziția lui și i se cuvine.

Atenție, aici nu vorbim de all inclusive, ci de demipensiune sau mic de jun și atât. El trebuie să își facă plinul pentru toată ziua, nu pentru câteva ore până la prânz. Așa te trezești la micul dejun la hotel că românul indecis, stă la coadă să aleagă cât mai multe produse, să umple cu vârf farfuria, să se bage în față, să se uite apoi să ia, să guste, să bage degetele în mâncare, să ține locul și pentru aia mici sau pentru prietenii cu care a venit. „Eu eram primul aici dom’le, iar ei e prietenii mei, erau cu mine!”, cam așa merge regula.

Și așa pierdem o zi din cele șapte, la cozi. Dacă veți contuoriza s-ar putea să vă dea chiar mai mult. După toate acestea, parcă și vacanța a devenit un chin, dar ne place să stăm la coadă în vacanță, doar pentru că suntem în vacanță și avem ceva timp liber. Relaxarea este pentru proști, oricum!

 

Facebook Comments
0
20

About Adelina Barbu

Adelina Barbu - Storyteller la Magical Taste (magicaltaste.eu) - ofițer de poliție îndrăgostit de arta culinară pe care am păstrat-o la nivel de aventură în bucătăria proprie. Din acest motiv am ales să experimentez, dar nu ca dr. Frankenstein, în crearea unor mâncăruri atât tradiționale dar și internaționale.

Leave a Reply