Vacanță în Albania, reușită datorită câtorva pași pe care trebuie să-i urmeze fiecare turist

Vacanță în Albania, reușită datorită câtorva pași pe care trebuie să-i urmeze fiecare turist


0

Recent ne-am întors dintr-o vacanță în Albania, destul de reușită și asta datorită celor de la Corali Holidays.

Odată cu această vacanță în Albania am avut timp să și învățăm câteva lucruri pe care să le evităm sau să le facem înainte de a pleca la drum prin frumoasa țară.

Pentru început să vorbim despre bani pentru că asta este cel mai important aspect al unui sejur reușit.

Prețuri Albania

În principiu, cum spuneam și într-un material anterior, comercianții albanezi acceptă și euro la cumpărături, dar trebuie să fiți atenți la cursul de schimb. Astfel că, 130 de lekke pentru un euro, poate fi considerat acceptabil, în condițiile în care la un Exchange sau bancă cursul este intre 131 și 133 de lekke pentru un euro.

Dar dacă planuiți să ajungeți în Berat, de preferat să schimbați înainte euro în lekke pentru că acolo cursul este mult mai prost pentru voi. Sunt unii comercianți care primesc euro la 100 de lekke sau cei mai generoși, la 125 de lekke. Așa că de preferat să schimbați înainte sau dacă nu mergeți la o bancă din oraș pentru a schimba.

Prețurile în Albania sunt sunt destul de apropiate de ale noastre. Așa că s-a cam dus mitul unei Albanii ieftine. Este, dar prețurile sunt cam în proporție de 80% față de cele de la noi. Spre exemplu, o cafea costă în medie 50 de lekke, adică undeva la vreo 2 lei, echivalentul unei cafele în mediul rural la noi, dar la fel de bine poate ajunge și la 120 de lekke, asta depinzând de unde cumpărați.

De asemenea, ca și la greci, am observat că albanezii consideră cafea matinală un ness. Deci s-ar putea să fiți un pic dezamăgiți la acest capitol.

Băutură în Albania

Berea este între 80 și 150 de lekke, tot în funcție de marca pe care o alegeți. Berea albaneză nu are o alcoolemie mai mare de 4% sau 4,2%, iar printre cele mai bune par să fie Tirana și Korca. Dar dacă tot ați ajuns aici, trebuie neapărat să încercați Rakki, rachiul albanez care este destul de bun.

mancare albania preturi albania vacanta albania bautura albania

Mie unul mi s-a părut chiar mai bun decât vestitul coniac albanez, Skenderbeu. O sticlă de Skenderbeu, cumpărată din marketuri precum cele din Durres sau Tirana costă 600 – 700 de lekke, adică echivalentul a 5-6 euro.

Mâncare în Albania

Dacă mergeți să cautați mâncare tradițională albaneză să știți din start că nu veți avea prea mult succes și asta pentru că, pe litoral influența italiană și greacă și-a spus cuvântul. La albanezi mancarea tradițională este pe bază de legume precum vânăta, dovlecelul, roșia și alte legume.

mancare albania preturi albania vacanta albania bautura albania

Aici, dacă vreți carne, mielul este animalul tradițional, așa că nu veți fi dezamăgiți. Pe litoral peștele este rege, peștele sub orice formă. În cazul în care vreți ceva de-al lor, aveți mai multe șanse să găsiți la fast food. Cereți „BUREK” care este un fel de plăcintă, fie umplută cu carne, fie cu brânză, fie cu spanac. Albanezii spun că la ei, micul dejun este cel care constă într-un burek și o cafea.   

mancare albania preturi albania vacanta albania bautura albania

De asemenea, dacă tot cumpărați mâncare de la marketurile mai mici sau chiar la restaurante, fiți foarte atenți pentru că la unele nu sunt puse cantitățile și s-ar putea să aveți aceleași surprize neplăcute ca la noi. În multe marketuri, mai ales în cele din stațiuni, nu sunt puse nici prețurile la produse, și în general, acestea sunt și umflate. Așa că decât să aveți surprize neplăcute, mai bine întrebați înainte. Dacă sunt prețuri, oricum întrebați pentru că acestea nu prea se aseamană, adică ce este afișat cu ce vă taxează la tejghea.

Mâncare în centrul Durres-ului

Noi am avut un noroc chior, aș putea spune. În centrul orașului Durres, am găsit pizza cu brânză la doar 2 euro (260 de lekke). Și nu am fost dezamăgiți deloc de aceasta. De asemenea, o masă copiasă la ei, poate ajunge undeva la 10 euro, dar aveți ce mânca de acești bani. Pe noi, în medie, o masă în Albania ne-a ajuns la 15 euro, pentru două persoane. Destul de ieftin aș spune.

mancare albania preturi albania vacanta albania bautura albania

Noi vă sfătuim să încercați micile restaurante de doar câteva locuri. Acolo aveți șanse să găsiți mâncarea cea mai gustoasă. Există șansă să vă speriați pentru că vă vor părea sărăcăcioase sau insalubre. Nu sunt!

Transport în Albania

Dacă vreți transport în albania, puteți închiria o mașină pentru 30-35 de euro pe zi, dar la fel de bine dacă aveți de parcurs distanțe mici de până în 10-15 km, puteți lua un taxi, care nu vă va costa mai mult de câțiva euro.

Trebuie să menționez că albanezii conduc extrem de haotic, sunt un fel de indieni ai Europei. Cel mai tupeist în trafic are prioritate. Nu se ține cont de semnalizare, de semne de circulație. Singurul care mai este „ascultat” este semaforul, în rest nu există reguli.

La fel de bine aveți la dispoziție și transportul public, un bilet aici ajungand undeva la mai puțin de 50 de lekke. În general, costă cam cât la noi, nu mai mult de 1,5 lei.

Cumpărături în Albania

Ca și la noi, comercianții lor de bază sunt cei care vând la marginea drumului. Noi am cumpărat de prin albania de la ei, fructe, mai ales kaki (un soi ceva mai bun decât ce se găsește la noi în supermarketuri), rodii, curmale.

La curmale aveți mare grijă, ca dacă nu le consumați imediat sau le țineți în punga în care le-ați cumpărat fermentează imediat. În general, kilogramul de fructe nu costă mai mult de un euro.

mancare albania preturi albania vacanta albania bautura albania

În schimb, dacă vreți haine sau alte astfel de accesorii, nu prea aveți noroc pentru că albanezii nu prea au mall-uri. Există unul in afara Tiranei și unul în Durres, asta pe unde am vizitat noi, dar nu prea ați făcut mare afacere dacă vreți să cumpărați de acolo.

Facebook Comments
0

Leave a Reply