Vacanța de vară 2017 – cum și unde își petrec românii concediul

Vacanța de vară 2017 – cum și unde își petrec românii concediul


0

Vara aceasta, 77% dintre români vor merge în vacanță, în lunile iulie sau august. 62% au fost și în vacanța de iarnă (ultimele 3-6 luni), iar procentul celor care nu merg în vacanță este mic, motivele fiind de ordin financiar, în general, potrivit studiului Vacanța de vară 2017, realizat de MKOR Consulting. 

Destinația de vacanță este aleasă după criterii financiare — pentru 25% contează să fie accesibil la preț —, urmate de peisaj și obiectivele turistice. Turiștii se vor deplasa cu mașina personală (50%) sau cu avionul (28%).

Procente perfect echilibrate de 50%-50% aleg România pentru petrecerea vacanței, respectiv alte destinații, în afara țării noastre. Cele mai dorite destinații de pe litoralul românesc sunt Constanța și Mamaia, iar din afara țării, Grecia.

În ceea ce privește destinația, respondenții sunt ori mai degrabă conservatori (33% au mai fost de cel puțin 4 ori în aceeași destinație) ori mai degrabă exploratori (31% vor vizita pentru prima dată destinația aleasă).

Bugetul de anul acesta este de maxim 1000 de euro pentru 65% dintre respondenți. Pentru jumătate dintre aceștia, bugetul este la fel ca și cel de anul trecut, în schimb pentru 32% acesta este mai mare decât în 2016.

Unul din patru români merge 4 ori în vacanță

Respondenții studiului au fost întrebați cât de des obișnuiesc să meargă în vacanță, pe parcursul unui an. Cei mai mulți obișnuiesc să meargă o dată pe an (31%) sau de două ori pe an (36%). Un procent mai mic, de aproape de un sfert dintre respondenți — 23% — merg în vacanță de 3-4 ori pe an, în timp ce 7% merg în vacanță de mai mult de 5 ori pe an. Un procent de 4% dintre români nu merg niciodată în vacanță.

Românii au mers, în mare majoritate, și în vacanța de iarnă. Acest lucru reiese din răspunsul a 62% dintre respondenți, care au menționat că au mers în vacanță în ultimele 3 luni (35%), respectiv în ultimele 6 luni (27%).

Peste un sfert dintre respondenți au fost în vacanță în ultimele 12 luni, adică cel mai probabil în vacanța de vară de anul trecut — 2016.

Totuși, 10% dintre respondenți nu au fost în vacanță de cel puțin 1-2 ani (6%), 2-3 ani (2%) sau chiar de mai mult de 3 ani (2%). Motivele invocate de cei care nu au mers în vacanță în ultimii ani sunt financiare, cel mai adesea.

Respondenții se uită la o serie de criterii atunci când aleg destinația pentru vacanță. Primul criteriu este prețul accesibil, important pentru un sfert dintre aceștia.

Atmosfera aerisită, cu peisaj frumos și aer curat contează pentru 22% dintre respondenți, iar alți 19% caută ca destinația aleasă să aibă obiective turistice în jur.

3 din 4 români pleacă și vara asta în concediu

Un procent important de 77% dintre respondenți vor merge vara aceasta în vacanță. Numai 2% vor rămâne acasă anul acesta, ceilalți 21% fiind pur și simplu nehotărâți, în momentul desfășurării studiului.

Vârful de sezon, când cei mai mulți vor pleca în vacanță, va fi în lunile iulie (24%) și august (31%). Totuși, și în luna iunie vor pleca 19% dintre respondenți, iar în septembrie 13% dintre români vor beneficia de reducerile de final de sezon estival. Un procent de 6% ne-au răspuns pe picior de plecare în vacanță (luna mai).

Jumătate dintre turiștii de vara aceasta vor vizita România — 50%. Cea mai dorită destinație este litoralul românesc, în special Constanța și Mamaia (31% dintre respondenți). Destinațiile tradiționale, precum Bucovina sau Maramureș sunt de asemenea în topul preferințelor, la fel ca și orașele cu istorie: Cluj-Napoca, Sibiu, Brașov.

Cealaltă jumătate vor vizita alte țări, cea mai populară alegere fiind Grecia — 41%. Bulgaria a scăzut în topul preferințelor, fiind aleasă de numai 10% dintre respondenții care aleg altă țară, pe locul al doilea aflându-se Italia (11%). Spania ocupă locul al patrulea, cu 8%. Numai 6% vor merge în Turcia anul acesta, din cauza situației politice instabile din prezent.

 

Facebook Comments
0

Leave a Reply