Vacanța de Crăciun la sat a umplut 70% din pensiunile din Maramureș

Vacanța de Crăciun la sat a umplut 70% din pensiunile din Maramureș


0

Peste 70% din pensiunile rurale au fost rezervate de turiştii români şi străini pentru a petrece vacanţa de Crăciun la sat, potrivit preşedintelui Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural – ANTREC Maramureş, Livia Sima.

„Turiştii au optat în mare parte pentru pensiunile situate în satele şi comunele aşezate pe Valea Izei şi a Marei, dar şi în pensiunile din vecinătatea pârtiilor de schi din cele patru staţiuni montane din judeţ. Cum Ajunul Crăciunului, în acest an, cade la sfârşitul săptămânii o parte dintre turişti vor ajunge în unele pensiuni încă de vineri, iar alţii abia sâmbătă dimineaţă. Majoritatea pachetelor achiziţionate sunt all-inclusive, adică au un preţ pe ziua de cazare care poate oscila în funcţie de solicitări între 90 şi 140 de lei, aproape identic cu tarifele anului trecut. E adevărat, anul acesta nu avem pensiunile ocupate în întregime, însă e de apreciat că români din zona Banatului, Dobrogei şi chiar din sudul ţării au ales Maramureşul ca destinaţie de vacanţă pe lângă turiştii străini care vor rămâne în unele sate pentru a petrece şi Anul No” a spus Livia Sima.

Turiştii români, îndeosebi cuplurile şi familiile au solicitat gazdelor să participe la slujba religioasă din noaptea de Ajun şi din prima zi a Crăciunului.

„Familiile, majoritatea tinere sau la vârsta maturităţii au cerut proprietarilor din unele pensiuni să participe împreună cu familia la slujba religioasă din seara Ajun, dar şi din prima zi a Crăciunului. Alţii, spre suprinderea gazdelor au spus că doresc să primească în pensiune colindători fie să meargă cu colinda prin sat, fireşte însoţiţi. E un prim semn pozitiv că turiştii români nu vin să petreacă o scurtă vacanţă în sat, ci doresc să se integreze atât cât le stă în putinţă în datinile specifice naşterii Mântuitorului atât de îndrăgite în satele noastre. Şi mai există o categorie de turişti, adevărat puţini ca număr care doresc să participe la sacrificarea porcului şi pregătirea cărnii de porc pentru sezonul rece, iar alţii sunt dornici să experimenteze făcutul sarmalelor în seara de Ajun, în oală de lut, pe sobă la un foc cu lemne de brad” a mai afirmat Livia Sima, citată de Agerpres.

În judeţul Maramureş activează peste 440 de pensiuni rurale, moteluri şi mici restaurante.

Facebook Comments
0

Leave a Reply