Un monument nou s-a descoperit la Sarmisegetuza

Un monument nou s-a descoperit la Sarmisegetuza


0

Este vorba despre un moenument nou, descoperit la Sarmisegetuza caree aparține Daciei târzii, spun arheologii.

„Avem aici o perioadă din Dacia târzie în care se schimbă materialele şi putem vorbi de un monument inclusiv decorativ, cu mozaic din trei tipuri de rocă: andezit, gresie şi calcar. Ştim ce culori au andezitul şi calcarul şi geologii ne vor spune şi ce nuanţă avea gresia de aici, pentru că acest maroniu e dat degradare. Da, avem un joc de culori. Cromatica aceasta, dar şi modul îngrijit în care s-a lucrat, munca meşterilor ne spune câte ceva despre cât de important era pentru daci acest loc şi că aleea duce, cu siguranţă, la un edificiu important”, explică Ioan Glodaru, muzeograful de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, citat de Replica de Hunedoara.

Arheologii și-au propus să identifice traseul şi caracteristicile unui nou monument care se adaugă hărţii arheologice a Sarmizegetusei. E vorba de aleea pavată descoperită la sfârşitul anilor 1980.

Ea a stat în aşteptare şi am redeschis cercetarea anul trecut. „Am avut o serie întreagă de surprize în ceea ce priveşte materialul din care ea este construită şi, mai recent, şi traseul ei care e modificat faţă de aşteptările noastre. E o descoperire importantă şi pune o serie întreagă de probleme – de arheologie, de arhitectură, de tot felul”, mai spun arheologii.  

Se schimbă materialele şi proporţia dintre materiale din care sunt făcute dalele cu care e pavată această alee. Asta ridică nişte probleme interesante. Specialiștii cred că au descoperit un monument şi cu valenţe decorative dat de acest mozaic de materiale din care e construită aleea pavată.

„Avem o alee făcută cu multă, multă pricepere şi foarte multă muncă. După cucerire, romanii au acoperit totul cu pământ, e clar că au vrut aici un platou”, explică dr. Razvan Mateescu de pe marginea gropii care are aproape trei metri adâncime. La câţiva paşi mai încolo, arheologii au surprins continuarea poveşti de anul trecut: “E vorba de o construcţie monumentală, avem descoperite mai multe baze de calcare care susţineau probabil coloane de lemn care nu s-au păstrat. Elementele de calcar sunt ulterioare arsurii.”

“Am continuat cercetările la un alt obiectiv de pe terasa a IX-a din zona sacră. Este vorba despre acel edificiu găsit anul trecut format din şiruri de baze de coloane. În stadiul de fază nu putem preciza funcţionalitatea lui pentru că suntem încă în etapa în care vrem să-i precizăm planul. Piesele descoperite în interior ne vor spune mai multe despre ce era, despre perioada în care a funcţionat”, spune profesorul Florea. Nu îi puteţi face pe arheologi să vă spună ce bănuiesc că era acel edificiu, dar din ceea ce s-a descoperit până acum – şirurile care se crede că sunt bazele unor coloane, dar şi amplasarea în geografia locului-, este clar că se conturează o descoperire de importanţă covârşitoare pentru arhitectura fostei capitale.

Noul monument și culorile cetății

Săpăturile făcute în continuarea drumul pavat arată culoarea exactă a calcarului aşa cum îl vedeau dacii. Nu este griul de acum, ci un crem frumos, o culoare caldă. Aşa arătau zidurile de aici. La aceasta se adaugă gresia, lemnul, stânca locală, andezitul adus din carieră de la Deva şi marmura.

Ştim că foloseau marmura pentru că s-au găsit pe altarul de andezit nişte “T”-uri de marmură”, povesteşte muzeograful clujean.

Finisajul şi îmbinările antice sunt perfecte şi demonstrează nu doar priceperea pietrarilor antici, munca titanică a lucrătorilor vremii, efortul de a le transporta din cariera de andezit de la Deva până la Grădişte, dar şi importanţa aleii în aceea perioadă.

În lipsa banilor de la Ministerul Culturii, munca arheologilor din această campanile este susţinută de Consiliul Judeţean Hunedoara care a finanţat campania din această vară. Au fost alocaţi 85 de mii de lei care s-au transformat în informaţii preţioase pentru istoria neamului

 

Facebook Comments
0

About Adelina Barbu

Adelina Barbu - Storyteller la Magical Taste (magicaltaste.eu) - ofițer de poliție îndrăgostit de arta culinară pe care am păstrat-o la nivel de aventură în bucătăria proprie. Din acest motiv am ales să experimentez, dar nu ca dr. Frankenstein, în crearea unor mâncăruri atât tradiționale dar și internaționale.

Leave a Reply