Trebuia ca românii să fie țepuiți la concediu pentru ca ANAT să miște…măcar verbal

Trebuia ca românii să fie țepuiți la concediu pentru ca ANAT să miște…măcar verbal


După ce în această vară am avut două falimente răsunătoare, acum cei din ANAT, care cunoșteau foarte bine situația firmelor falimentare, vor ca turoperatorii să constituie garanţii pentru 15% din cifra de afaceri care provine strict din vânzarea pachetelor turistice către persoanele fizice, a afirmat preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea, într-o conferinţă de specialitate.

În prezent, la agențiile de turism turoperatoare există garanţii foarte mici de 50.000 de dolari, iar la agenţiile detailiste 10.000 de dolari, sumă care este insuficientă în momentul actual.

„Aceste sume au fost stabilite de mine, în urmă cu 15 ani, din poziţia de secretar de stat în Ministerul Turismului. Dar cei care au venit după mine nu au mai ţinut pasul cu ce se întâmplă în piaţă. Acum se pare că ne-a ajuns cuţitul la os, după ce Europa a zis că România trebuie să lase la o parte glumele balcanice şi să se integreze şi cu sumele de garantare a pachetelor turistice. Şi nu mă refer doar la una, două insolvenţe care au avut loc anul acesta. Mă refer la ce poate să vină de acum încolo”, a mai afirmat Burcea.

Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT) a pregătit deja un proiect de ordonanţă care prevede asigurarea pachetelor turistice, document care, conform preşedintelui ANT, Anca Pavel-Nedea, are toate şansele să fie aprobat în mandatul actualului Guvern. Așa se face că, noul OUG aflat pe circuitul de avizare, prevede eliminarea diferenţei de responsabilitate dintre turoperatori şi agenţiile detailiste, pentru întărirea protecţiei turistului.

„Noi am propus înfiinţarea unui Oficiu de garantare, nu ANT trebuie să mai verifice cine este sau nu asigurat, ci această entitate. Sunt patru moduri de garantare, aşa cum le-am gândit noi. Acest Oficiu de garantare, scrisoare de garanţie bancară, cash colateral şi poliţă de asigurare. Numai că asigurările nu sunt foarte încântate de acest produs. În afară de fondul de garantare, la ceilalţi agenţiile trebuie să asigure 15% din cifra de afaceri asigurabilă, referindu-ne la cifra de afaceri care provine din vânzarea pachetelor turistice care se vând către persoanele fizice”, a mai spus Alin Burcea.

 

Noul act normativ propus de ANT  are în vedere şi mărirea amenzilor pentru neregulile privind activitatea de comercializare a pachetelor de servicii turistice şi introducerea de contravenţii noi. Amenzile vor fi cuprinse între 4.000 şi 10.000 de lei, până la de 10 ori mai mari decât în prezent.

Facebook Comments

Leave a Reply