Tradiții de Dragobete. Ce avem voie să facem și ce nu

Tradiții de Dragobete. Ce avem voie să facem și ce nu


33

Cuprinși de sărbătoarea importată a Zilei Îndrăgostiților, românii au descoperit că au și tradiții de Dragobete. Sărbătorit pe 24 februarie, Dragobetele face parte din tradiţia magică a poporului român. Frumusețea Dragobetelui pare mai reală atunci când uităm de Valentines Day. 

Potrivit crediței populare, Dragobetele este un duh poznaş şi capricios căruia trebuie să îi câştigi bunăvoinţa. Din acest motiv trebuie să te asiguri că în ziua respectivă nu încalci tradiția. Considerat patronul dragostei, al bunei dispoziții, deschizător al primăverii și fiu al Babei Dochia, Dragobetele este întâmpinat cu flori. Tradiția spune că fetele și femeile care nu au fost sărutate în această zi vor fi singure tot anul. De aceea, menirea Dragobetelui este de a le găsi și a le săruta chiar și pe acele fețe care nu sunt frumoase, potrivit Libertatea. 

Ce nu ai voie să faci de Dragobete

Pentru că sărbătoarea este şi una a renaşterii naturii, nu se sacrifică şi nu se cumpără animale în ziua de Dragobete.
Și pentru că nu vrem să-l înfuriem pe Dragobete, nu avem voie să cârpim, cosim, spelăm sau să călcăm nimic de ziua lui. Singurul lucru pe ne dă voie să îl facem este curăţenia în casă, primenind căminul pentru ca anul ce vine să fie cu spor, belşug şi dragoste pentru toţi cei ce locuiesc în casă.
Se spune că trebuie să petrecem în ziua de Dragobete şi să atingem măcar o persoană de sex opus, altfel nu doar că vom fi  singuri, ci ne va ocoli norocul tot anul.

Obiceiuri și tradiții  de Dragobete

În dimineaţa de Dragobete, la ţară, fetele se îmbracă frumos şi pornesc prin văi şi lunci, culegând primele flori ale primăverii. Tu poţi cumpăra brânduşe, viorele sau ghiocei pe care să îi agăţi la icoane. Se spune că acest simplu gest  te va păstra tânără şi va înlătura invidia şi gândurile rele îndreptate asupra ta. Florile uscate se aruncă pe o apă curgătoare în ziua de Sânziene, ca toate relele să plece la vale odată cu ele.

Dacă eşti împreună cu cel pe care îl iubeşti în ziua de Dragobete, fie şi pentru câteva clipe, veţi fi împreună tot anul. Dacă eşti singură şi el este cel la care visezi, vorbeşte-i în această zi şi i se vor deschide ochii în privinţa ta.

Cine vede pupăza în ziua de Dragobete va avea noroc tot anul. De asemenea, dacă vezi o pereche de păsări, vei fi iubită mereu – se ştie că multe specii de păsări îşi aleg perechea în această perioadă.

Facebook Comments
33

Leave a Reply