Tirana, orașul cu o frumusețe neconvențională care te va cuceri

Tirana, orașul cu o frumusețe neconvențională care te va cuceri


0

Tirana este genul de oraș la început de existență pe harta lumii turistice, vibrant care va reuși să îți capteze atenția imediat ce ai pășit acolo.

Încă de cum intri în Tirana din direcția Durres, vei vedea că orașul este pictat în culorii vii, dar care de abia se mai țin pe pereții blocurilor. De asemenea, adevăratul paletar de culori în vei găsi în centrul orașului, unde se află toate instituțiile de stat, care au și o arhitectură aparte.

tirana albania city break tirana

tirana albania city break tirana

tirana albania city break tirana

 

În mod ciudat, Tirana și Durres sunt orașe „lipite”, deși sunt la o distanță de 35 de kilometri unul de celalalt, lipite printr-o autostradă, pe care veți vedea că unde se termină orașul port la Marea Adriatică începe capitala țării.

Dar, în spatele frumosului pe care albanezii etalează cu mândrie, ideologiile prin care a trecut țara și-au lăsat amprenta adânc în inima țării. Astfel că, veți descoperi o Tirana modelată în straturi. O parte cu haine mai zdrențuroase, ponosite de timp și o parte frumos aranjată ca un mic domn Fgoe care vrea să impresioneze de la prima privire.

tirana albania city break tirana

tirana albania city break tirana

tirana albania city break tirana

Tirana, locul în care religiile conviețuiesc în pace

Capitala este, ca și în restul țării, musulmană într-o proporție de două treimi, din ce ne-au spus prietenii noștri albanezi. Restul populației fiind greco-catolică sau ortodoxă. Iar aici se vede calitatea umană a albanezilor pentru că, Tirana este exemplul perfect că acolo unde există toleranță armonia este la ea acasă.

Aici, oamenii „profesează”, dacă putem spune așa, o religie a toleranței, în adevăratul sens al cuvântului. Mai mult, pot spune despre albanezi că unii chiar se mândresc cu un islamis mai permisiv. Adică acela în care consumă alcool și carnuri înterzise prin religia lor.

Și ca să vă faceți o idee despre înțelegerea între religii, în Tirana este, probabil, singura catedrală ortodoxă care trebuia să fie moschee, dar care a fost transformată în casă a Domnului ortodox. Nu știu istoria din spatele acestei alegeri, dar despre acest fapt ne-a vorbit ghidul nostru.

tirana albania city break tirana

tirana albania city break tirana

tirana albania city break tirana

tirana albania city break tirana

În interior, catedrala de abia se picta, iar la ce am văzut în scurtul timp cât am stat acolo, va fi o adevărată capodoperă. Catedrala este chiar în centrul orașului, lângă piața Skanderbeg. Tot lângă această piață, dacă nu cumva chiar în ea, se află și moscheea, de o frumusețe extraordinară.

Tirana, oraș care merită câteva zile din viața ta!

Dacă tot ai ajuns în Tirana, este păcat să nu te bucuri de tot ce are de oferit această metropolă. Mai ales că este genul de oraș unic prin faptul că nu este genul pe care probabil nu-l vei mai vedea o a doua oară.

Are o frumusețe neconvențională care se extinde și la obiectivele turistice. În urmă cu 100 de ani, acest oraș era un sătuc, din ce ne-au spus ghizii noștri. Dar care s-a dezvoltat extrem de mult după ce a ajuns capitală. Cu toate acestea, cam 20% din populația țării locuiește aici, adică undeva la vreo 700.000 de albanezi.

În centrul orașului tronează piața Skanderbeg, pe marginea acesteia veți găsi Turnul cu ceas care se află chiar lângă moschee. Pentru 200 de lekke puteți urca în turn pentru a vedea centrul orașului, iar ba din vârful acestuia putând vedea aproape toată Tirana.

Chiar la 50 de metri de turn, veți găsi și Muzeul Comunismului, care se află chiar într-un buncăr militar. Tirana se află chiar la poalele muntelui Dajti, pe care puteți urca cu o telecabină. De acolo de sus, priveliștea este și mai frumoasă.

Cazare în Tirana

Potrivit ghizilor noștri, o noapte de cazare în Tirana costă cam 6500 de lekke, adică undeva la 50 de euro. În Tirana nu exită decât un supermarket cunoscut, iar acesta este undeva la marginea orașului. Dacă vreți cumpărături, va trebui să vă mulțimiți cu marketurile de cartier pe care nu le veți găsi în centrul orașului.

Dacă vreți să luați masa în Tirana, la un restaurant mai ieftin, că va costa undeva la vreo 5 euro de persoană, adică 650 de lekke, dar masa va fi îndestulătoare. În schimb, dacă vorbim de o masă de cu 3 feluri pentru două persoane, aceasta s-ar putea duce undeva la 2300 de lekke (17 euro). Și dacă sunteți fani bere, ca și mine, atunci prețul unei sticle sau cutii de bere ajunge la 150 de lekke în medie, adică 5 lei în banii noștri.

Facebook Comments
0

Leave a Reply