Tărâm de poezie eminescian: Pădurea de argint, la pas

Tărâm de poezie eminescian: Pădurea de argint, la pas


0

Imediat ce treci de poarta ocolului silvic de la Agapia, intri în aria protejată numită Pădurea de argint, cea despre care Eminescu scria cu atâta patimă în poezia sa, Călin (file din poveste).

Sunt 2,4 hectare de pădure de mesteacăn și tei a căror coajă de copac argintiu dar căruntul acela al bunicilor pe care-I purtăm cu noi în suflet deși ei sunt… departe.

Întâmpinați de un câine legat ce parcă a rămas ultimul străjer al Pădurii de argint, am pășit spre o plimbare de 15 minute ce parcă aveau să ne întoarcă în timp, atunci când întâiul poet al națiunii își lăsa chipul brăzdat de razele soarelui printre frunzele mari de mesteacăn tomnatic.

pădurea de argint agapia

Am remarcat cu tristețe că zilnic trec zeci de autocare cu turiști pe lângă pădurea de argint, dar nici unul nu oprește acolo pentru a-I bucura pe români unul dintre cele mai frumoase monumente naturale pe care zona aceasta le poate oferi.

Plimbare prin Pădurea de Argint

Pe un panou mare chiar după primii pași în Pădurea de argint îți apar în față Mihai Eminescu și Calistrat Hogaș care te îmbie cu cuvintele lor dulci și arhaice să te plimbi printre copacii ce se leagănă cu scârțâit în adierea vântului.

pădurea de argint agapia

Soarele este aproape de apus, dar încă mai are putere cât să se joace zglobiu printre frunzele verzi gălbui tomnatice în așa fel încât să dea un colorit poetic întregii păduri.

Pe alocuri unii copaci sunt căzuți. Și-au trăit viața. Cel mai probabil erau mici fire de copăcel când Mihai Eminescu se plimba pe acolo, mai ales că unii dintre ei au peste 100 de ani. Dar majoritatea nu par să aibă mai mult de 30-50 de ani. Sunt poate nepoții copacilor printre care Eminescu își plimba pașii.

pădurea de argint agapia

O potecă circulară, cu băncuțe din 20 în 20 de metri, te îndrumă într-o plimbare domoală în care să te mai odihnești pe alocuri la umbra unui mesteacăn. Și dacă zăbovești să te uiți în direcția în care soarele se ascunde, vei vedea Codrii de aramă care de la nici un kilometru depărtare fac scut razelor.

 

Facebook Comments
0

Leave a Reply