Sufletul românesc, promovat la târgul de turism, în locul ofertelor balneo

Sufletul românesc, promovat la târgul de turism, în locul ofertelor balneo


38

România a învățat, în sfârșit să se promoveze cum trebuie la un târg de turism. După ce anii trecuți mergea pe turismul balneo, de parcă am fi putut atrage numai turiști cu dureri de șale, anul acesta au mizat pe tradiție și gastronomie, sufletul românesc.

Au scos la înaintare identitatea națională, așa că fiecare regiune prezentă la târg a adus ce era mai frumos din tradițiile locului, meșteșuguri, gastronomie și portul popular. Mai, mai, că îți sălta inima de bucurie că ești român și revezi obiceiurile parca demult apuse din frumoasele zone ale țării.

Mândruțele neaoșe de pe diferite plaiuri de dor ale țării stau printre turiști îmbrăcate în costume tradiționale de care au prinse șorțulețele roșii brodate. Muzica populară răsună, așa că dacă stai pe loc ritmul vesel te face să îți joci opincile în timp ce ești cu ochii printre ofertele turistice.

Un legănat molcom, un pas la dreapta, un pas la stânga, și de trezești că ai luat de brâu o fetișcană cu zâmbetul larg care are chef de joc ca la sărbătoare. Poți face un tur al țării dacă mergi printre standurile dedicate zonelor noastre. Dar este indicat să te oprești la standul de olărit al Banatului și vezi un meșter care formă lutului cu ajutorul stropilor de apă ce parcă picură suflet în pământul cleios până când un obiect rustic prinde viață. Apoi este ușor așezat pe măsuțe pentru ca toată lumea să-l poată admira. Mai departe, o tărăncuță cu zâmbet ștrengar ține un fus în mână și toarce lâna pentru ca bunica să mai poată croi încă o haină pentru zilele geroase.

Ouăle încondeiate în Maramureș stau așezate într-un minunat haos în câteva coșuri printre sticle de pălincă sau horincă și așteaptă să îți stârnească nostalgie. Dacă încondeiatul ouălor vi se pare o tradiție care necesită timp și îndemânare puteți merge la standul Timișului, unde aflați cum se împletesc coșurile.

Mâncărurile gustoase ale bunicii

„Banatul pe tavă” este tema promovării Timișului în acest an. Așa că aici puteți găsi mâncăruri tradiționale și vinurile de la Silagiu. Bucatele alese de abia așteaptă să vă cucerească cu gustul lor delicios.

Sibiul va fi anul viitor Regiune Gastronomică Europeană 2019. Așa că, meșteșugarii din zona Sibiului împreună cu cele mai delicioase preparate locale vor întâmpina vizitatorii până duminică. Publicul va putea urmări și animații culinare pregătite de bucătari și producători locali din județul Sibiu, urmate de degustări ale preparatelor realizate. Sesiunile de live cooking vor prezenta alternativ rețetele tradiționale reinterpretate și rețete tradiționale consacrate, iar preparatele culinare vor fi însoțite și de degustări de bere și vin produse în regiunea Sibiului.

Vizitatorii în standul Sibiului vor avea ocazia să deguste cârnații de Mangalița, plăcinta cu urdă numită popular „vărzar”, balmoș, jintiță, tocană de oaie, păstrăv, ciolan afumat cu fasole dar și o “zeamă de 3 minute”, pregătită mai demult de țărani, consistentă și ușor de gătit.

Din zona Bistriței veți putea degusta zacusca, păstrăvul și cărnurile afumate sau uscate în cetină de brad, dar și alte bunătăți.

Centenarul este aici. Să-l sărbătorim!

Anul acesta se împlinesc 100 de ani de când frumoasa noastră țărișoară a devenit un colț de rai atestat. Așa că Alba se pregătește de Centenar. Soldații veghează în fața standului, pentru a fi siguri că turiștii ajung alături de ei să sărbătorească 100 de ani de România. În cazul în care vreți să mergeți puțin mai mult în istorie, veți da de haiduci care umblă cu pistoalele la brâu.

Standul Hunedoarei vă duce la cetatea dacică Sarmisegetuza și odată ce ați ajuns acolo, organizatorii vă vor oferi și o replică a unei monede dacice pentru a vedea cum se făceau plățile acum 2.000 de ani.

Toate acestea le găsiți într-un spațiu dedicat României, mai ales dacă sunteți genul de oameni care vă bucurați de lucrurile simple dar frumoase pe care această țară încă le mai are de oferit.

Facebook Comments
38

Leave a Reply