Stațiunea Vidra, perla stațiunilor montane. Visul lui Ceaușescu ajuns în paragină

Stațiunea Vidra, perla stațiunilor montane. Visul lui Ceaușescu ajuns în paragină


Stațiunea Vidra urma să fie, în viziunea lui Ceaușescu, perla stațiunilor montane, locul în care urma să se organizeze o olimpiadă de iarnă, dar acest lucru nu a mai ajuns să se întâmple.

Povestea nașterii stațiunii Vidra este una de ambiție a liderului din Epoca de Aur, care voia să arate întregii lumi că România este o țară frumoasă, mândră care are multe de oferit celor care vor să ne devină oaspeți.

Stațiunea Vidra, visul frumos lăsat în paragină

Pentru cei care nu știți unde ste stațiunea Vidra, aceasta se află la 25 km de Voineasa, in inima Muntilor Lotrului. Aerul de acolo este destul de ozonat, având în vedere că se află la o înălțime de 1370 de metri. La un moment dat, statiunea beneficia de o pârtie de schi cu o complexitate medie și de un telescaun, dar cred că suntem darnici când spunem că acestea sunt demne de frumusețea locului.

Stațiunea Vidra, perla stațiunilor montane. Visul lui Ceaușescu ajuns în paragină

Foto: huhurez.com

Locul era ideal pentru o olimpiadă de iarnă, dar și pentru a deveni o adevărată stațiune veritabilă pentru că aici, zăpada se menține cam șase luni pe an. Munții înconjoară lacul Vidra care are în jurul lui o șosea nu tocmai bună dar care te duce, dacă te țin suspensiile la barajul Vidra.

De la baraj, se începe coborârea în serpentine, către partea din aval a barajului. Peisajul este unul dezolant, demn de filmele horror în care clădirile părăsite și în curs de a fi demolate adăpostesc fantome pregătite să te tragă în lumea de dincolo. Este evident că toate hotelurile de aici sunt închise, iar defrișările masive au lăsat munții golași într-un peisaj ce compune o Românie demnă de milă.

Ideea lui Ceaușescu de olimpiadă în stațiunea Vidra

În 1976, România înregistra un succes răsunător la Jocurile Olimpice de la Montreal, dar supărat că sârbii ne-au luat-o înainte cu organizarea Olimpiadelor de Iarnă (în 1984), Ceaușescu dă ordin ca la Vidra-Voineasa să fie construită cea mai mare stațiune din Europa de Est. După ce urma să fie construită, țara noastră urma să ceară dreptul pentru organizarea unei Olimpiade de Iarnă.

Stațiunea Vidra, perla stațiunilor montane. Visul lui Ceaușescu ajuns în paragină

Așa se face că, după 2 ani de la olimpiada de la Montreal, Ceaușescu adună toți specialiștii. „Tovarăși, să fie clar: până în 2010 îmi organizați o Olimpiadă în România!”, le-a spus atunci Ceaușescu. Și cum dictatorul nu era un om care să realizeze lucruri mici. Stațiunea Vidra urma să aibă 85.000 de locuri de cazare. Pe lângă acestea, trebuiau să fie telecabine care să lege locurile de distracție între ele dar și pârtii pentru toate sporturile de iarnă.

Zone pentru diverse sporturi

Potrivit unui material numit „Turismul de Iarnă în Valea Lotrului”, stațiunea Vidra, urma să aibă 8 zone de sporturi de iarnă. „Pe unul dintre planurile de arhitectură, numit: “Plan Zonificare”, emis în primăvara anului 1967, se regăsesc schiţate pe versantul nordic al Muntelui Mănăileasa, din Munţii Latoriţei (cel dinspre râul Lotru), 7 şapte “zone piste sporturi de iarnă”, cuprinse între gura Văii Haneşu şi pârâul Vidruţa, iar zona cu numărul 8 opt, o găsim creionată pe malul stâng al lacului Vidra, pe “botul” Muntelui Sărăcinul Mic, între pârâurile Goaţa Mare şi Sărăcinul Mic, vis-a-vis, peste lac de Staţiunea Vidra-Puru”, se arată în materialul mai sus menționat.

 

Această pistă este destinată schiorilor începători. La baza zonei schiabile găsim schiţat simbolul de staţiune turistică, cu denumirea de Mura – aşa cum a fost ea “botezată” de proiectanţii “Olimpiadei Albe”, cu toate “reţelele edilitare” necesare bunei funcţionări, lâgă care mai apare şi simbolul unui heliport.

Stațiunea Vidra, perla stațiunilor montane. Visul lui Ceaușescu ajuns în paragină

Foto: indiscret.ro

Celelalte zone, numerotate de la 1 unu la 7 şapte, începând de la gura Haneşului, au fost proiectate aşa cum sunt desenate pe planul de arhitectură, după cum urmează:

  1. – pistă de coborâre, cu diferenţă de nivel de 900 m, cu plecare de sub vf. Mănăileasa Mare (1853 m) şi sosire, aval de pârâul Trăznetul – ceva mai sus de Lacul Balindru, la cota de 950 m, în drumul forestier ce urcă dinspre Voineasa prin Cararactele Lotrului. Dintre toate cele 7 şapte piste, aceasta este cea mai lungă, cu cea mai mare diferenţă de nivel, ocupând cea mai mare suprafaţă schiabilă;
  2. – pistele de bob, le regăsim într-o zonă cu teren accidentat, special ales pentru fructificarea întregului teren şi pentru unitatea tuturor zonelor acoperite de un mijloc de transport pe cablu, numit teleferic. Faţă de culmea principală a muntelui (pe care o putem identifica, pe harta turistică actuală, marcată cu bandă roşie), partea superioară a acestei zone se află undeva pe la jumătatea versantului (1650 m), cu aceeaşi expoziţie nordică;
  3. – pista pentru sărituri – 1650 m. Geografia zonei fiind propice pentru astfel de amenajări sportive, aflându-se în acelaşi areal cu zona afectată trambulinelor pentru sărituri;
  4. – pista slalom femei, cu pornire de undeva mai sus de jumătatea versantului (1700 m), situată în imediata vecinătate a Ţancului 5, cu sosire în Vale ca şi la celelalte piste;
  5. – pista slalom bărbaţi, cu punctul de plecare din golul alpin, în zona “La Releu” (Vf. Vidruţei -1750 m) şi sosirea în zona serpentinelor de sub barajul Vidra;
  6. – pista pentru săniuţe, are punct de plecare, cu orienatre spre lac, de sub viitoarea Staţiune Alba – locul de unde porneşte actuala linie de telescaun (abandonată);. Aceasta domină, ca înălţime, pe toate celelalte staţiuni proiectate, cu a sa cotă de 1700 m altitudine, cât există în Vf. Plaiul Hoţilor: Voineasa – 630 m; Vidra-Puru – 1350 m; Mura – 1400 m.
  7. – pista pentru antrenamente, aflată între cele două staţiuni, Vidra-Puru (existentă – 1300 m -1400 m) şi cea proiectată sus pe Plaiul Hoţilor, la cota de 1700 m. Această pârtie se află desenată, pe planul de arhitectură, pe sub linia telescaunului existent şi abandonat!

1984 – anul în care s-a decis moartea stațiunii

În anul în care sârbii organizau Jocurile Olimpice de Iarnă, România își omora cel mai frumos proiect pe care-l dorise Ceaușescu. Stațiunea Vidra nu avea să fie un succes așa cum fuseseră și stațiunile de pe litoral, unele dintre ele fiind făcute chiar și în mai puțin de un an.

Stațiunea Vidra, perla stațiunilor montane. Visul lui Ceaușescu ajuns în paragină

Foto: sindtour.ro

În 1984, Ministerul Economiei Forestiere și Materialelor de Construcții se opune defrișării pădurilor pentru apariția pârtiilor, potrivit A1. Vestea nu ajunge la Ceaușescu pentru că premierul de pe atunci, Constantin Dăscălescu, decide să meargă chiar el în zonă să rezolve problema. Pentru că în continuare ministerul se opunea tăierilor, și fără pârtii nu se putea organiza jocuri olimpice, toate construcțiile deja făcute și lăsate la cheie sunt trecute în grija Uniunii Generale a Sindicatelor. Și de aici proiectul moare încet dar sigur.

Acum dacă vrei să mergi să vizitezi locul, cele mai apropiate pensiuni sunt la Obârșia Lotrului, la aproape 10 kilometri distanță, iar acestea sunt mai tot timpul pline.

Acum stațiunea Vidra a devenit încă un loc în care românilor li se aduce aminte de perioada de după Revoluție în care fiecare a furat cât a putut. În cazul acesta sindicatele care au luat pe mâna comoara lăsată de Ceaușescu sunt direct răspunzători, dar nimeni nu a fost tras la răspundere.

Stațiunea Vidra, perla stațiunilor montane. Visul lui Ceaușescu ajuns în paragină

Foto: calauzaoffroad.blogspot.com

Zona are un potențial imens, dar povestea cu potențialul este una cu care ne amăgim de fiecare dată cîând vorbim de frumusețile României, mânjite de corupție. Avem potențial de a face ceva frumos, dar alegem să furăm, avem potențial să atragem turiști și să ne îmbugățim, dar alegem să înselăm. Asta parca este un banc prost la a cărei glumă râdem amar de fiecare dată.

Main photo: poze.bbsoft.ro

 

 

Facebook Comments

About Adelina Barbu

Adelina Barbu - Storyteller la Magical Taste (magicaltaste.eu) - ofițer de poliție îndrăgostit de arta culinară pe care am păstrat-o la nivel de aventură în bucătăria proprie. Din acest motiv am ales să experimentez, dar nu ca dr. Frankenstein, în crearea unor mâncăruri atât tradiționale dar și internaționale.

Leave a Reply