Sibcoin- moneda locală cu care veți cumpăra produse la Sibiu

Sibcoin- moneda locală cu care veți cumpăra produse la Sibiu


0

Sibcoin este moneda locală cu care veți cumpăra la anul produse și servicii la Sibiu, când acesta va deveni Regiune Gastronomică Europeană.

Moneda va fi lansată în 21 noiembrie, la Bucureşti, urmând să fie folosită pe durata anului 2019, când judeţul va fi Regiune Gastronomică Europeană, a anunţat marţi consorţiul Regiunii Gastronomice Sibiu, pe pagina oficială de Facebook. 

Paritatea pentru aceasta monedă este de 1 la 1 cu leul.

„Consorţiul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019, format din Consiliul Judeţean Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu, Primăria Municipiului Mediaş, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Sibiu, Universitatea Lucian Blaga Sibiu şi Asociaţia Judeţeană de Turism Sibiu, a ales numele pentru moneda locală a Sibiului. Aceasta se va numi Sibcoin. Sibcoin va fi lansat la Bucureşti, pe data de 21 noiembrie 2018, în cadrul unui eveniment care se va bucura de prezenţa a numeroşi reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale din România, persoane din industria HoReCa, reprezentaţi ai presei naţionale şi locale, bloggeri şi influenceri”, se arată în anunţul oficial. 

Sibiul va deveni astfel prima regiune din România care va pune în circulaţie o monedă locală, se arată pe site-ul oficial al Regiunii Gastronomice Europene Sibiu, www.sibiugastronomia.ro. Potrivit acestui site, moneda locală nu înlocuieşte moneda naţională şi se alătură altor 300 de monede locale şi regionale din lume. 

Sibcoin – moneda locală a Sibiului

Moneda locală circulă într-o zonă geografică limitată și poate fi folosită doar în cadrul unei rețele locale/regionale de organizații. NU înlocuiește moneda națională, nu se află în competiție cu aceasta și nu este tranzacționată în sistemul bancar, fiind o monedă complementară.

Moneda locală are drept scop încurajarea schimburilor locale și construcția de rețele locale/regionale de producție si comerț. Moneda locală  nu pune în nici un fel în discuție folosirea monedei naționale oficiale, emisă de Banca Națională și garantată de Stat sau Uniunea Europeană, în cazul Euro.

sibcoin -moneda locală a sibiului

Beneficii moneda locală Sibcoin:

  • mediu de schimb pentru economia locală;
  • sprijin direct pentru crearea de rețele locale integrate (producție, distribuție, vânzare);
  • modalitate de a crea cerere directă suplimentară pentru producătorii locali mici, care nu au competența, experiența, finanțare, resurse pentru intrarea pe piață;
  • impulsionează mica inițiativă antreprenorială;
  • îmbunătățește accesul la piețe al micilor producători.

Beneficii în „filosofia EU”: îmbunătățește mediile economice locale, asigură menținerea specificului local și regional, impulsionează folosirea mai bună, durabilă, a resurselor umane, materiale și imateriale ale unei comunități.

Monede locale și regionale europene (exemple): Germania (17 monede locale), Marea Britanie (11 monede locale), Franța (9 monede locale), Belgia (9 monede locale), Olanda (9 monede locale), Grecia (8 monede locale).

Tipuri de monedă locală:

  1. Transitional Currency, bazate pe mișcarea Transition Towns din Marea Britanie (Transition Network a fost fondată în Anglia în anul 2006). Exemple: Brixton Pound, Bristol Pound (UK), BerkShares (USA), Spring Dollars (Canada). Transitional Currency este un voucher care poate fi folosit doar în organizațiile partenere.
  2. Reward Curency/Moneda-recompensă), exemplificată de „punctele” câștigate, de exemplu, dacă plătești cu un Card al Băncii Transilvania (pot fi folosite în organizațiile partenere, nu au localizare teritorială).
  3. LETS (local exchange trading sistem): un fel de „cooperativă” non-profit, care asigură schimbul comercial pentru membrii săi, prestarea de servicii în interiorul rețelei și gestiunea transparentă. Promovează serviciile membrilor, gestiune transparentă a tuturor operațiunilor și uneori oferă mici credite mutuale. LETS se bazează pe un sistem de schimb comunitar Community Exchange System CES, un fel de „piață” virtuală care publică cererile și ofertele membrilor.
  4. Time Based Curency, moneda locala a cărei valoare de referință este „ora muncă” și nu moneda națională.

Regiunea Sibiu, ca parte a acțiunilor de stimulare economică desfășurate de Consorțiul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 (compus din Consiliul Județean Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu, Primăria Municipiului Medias, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu, Universitatea Lucian Blaga Sibiu și Asociația Județeană de Turism Sibiu), își propune să LANSEZE O MONEDĂ LOCALĂ CARE combină avantajele reward money, cu o rețea regionala LETS, având următoarele caracteristici speciale:

Facebook Comments
0

Leave a Reply