Satul românesc de poveste de unde vii turist și pleci prieten

Satul românesc de poveste de unde vii turist și pleci prieten


61

Rimetea este un sat din Alba unde după cum le place localnicilor să spună: vii turist și pleci prieten. Casele cu ziduri albe și ferestre verzi te primesc cu ideea de primăvară așezată liniștit chiar sub cerul albastru lin al Transilvaniei, într-o atmosferă ce nu s-a schimbat aproape deloc în ultimele 200 de ani. Foștii urmași ai minerilor de aici sunt recunoscuți măiestria lor în modelarea fierului asemeni marilor sculptori care și-au lăsat amprenta asupra timpului. 

„Casele de aici sunt foarte vechi şi construite după model german, de la care au învăţat şi localnicii. Cred că este unul din puţinele locuri din ţară unde nu ai voie să construieşti şi să dărâmi după cum te taie capul. Singura clădire imposibil de admirat din punct de vedere arhitectonic este cea a Poliţiei“, a spus Demeter Zsombor, reprezentantul pensiunii „Dr. Demeter Bela”, citat de Adevărul.

Frumusețea naturală a locului atrage anual sute de autocare pline ochi cu străini care vor să știe legendele locului, în special cele legate de vechea cetate de 700 de ani ce a păzit așezarea cu strășnicie de-a lungul secolelor.

Zona mai este renumită pentru portul popular tradiţional şi pentru mobilierul pictat. Portul popular este arătat turiştilor la manifestările tradiţionale, dintre care se remarcă „Îngroparea Fărşangului“, care se desfăşoară în fiecare an la începutul postului Paştelui.

Vii turist și pleci prieten

Rimetea se află în nordul depresiunii Trascăului fiind înconjurată de masive montane care domina cu 500 – 600 metri printr-o serie de abrupturi pitoreşti.Masivele calcaroase din jurul depresiunii sunt mai împădurite în partea vestica Vf. Cornului (1238 metri), Ardascheia (1250 metri), Dealul Băieşilor (1010 metri) şi mai golaşe iî est unde domina Piatra Secuiului (1128) si apoi Tarsa (999 metri). Faptul că este înconjurată de acești munți o face zonă ideală pentru parapantă și alpinism.

Centrul satului este ocupat de o piață dreptunghiulară, dominată în mijloc de un alt dreptunghi, un bazin plin ochi cu apă (vaior), care este alimentat de un izvor. Bazinul este folosit atât pentru a potoli setea localnicilor dar și turiștilor care calcă în acest minunat loc cât și pentru stingerea incendiilor.

Se pare că acest vaior este acolo pentru a preveni catastrofe precum cea din 1870, incediu ce a aproape că a șters de pe fața pământului localitatea. Acum casele albe sunt construite în stilul clasic al Europei Centrale, cu ziduri de

piatră şi porţi masive de lemn, cu uşile pivniţelor care dau în stradă şi care sunt străjuite de rame de calcar. Acesta este șirul de sus al caselor. Șirul de jos este cel al fierarilor, care produceau unelte, arme, dar şi ornamente, precum grilaje lucrate cu înflorituri, ghivece ori decoraţiuni folosite pentru gardurile de fier ale palatelor nobililor din Transilvania, mai povestește ziarul central.

Locuri de vizitat în satul românesc

Mai devreme vorbeam de cetatea care stă de strajă lângă sat. Este vorba de cetatea Colţeşti, situată la vest de satul Colţeşti şi la aproximativ 5 km sud-vest de comuna Rimetea. A fost construită în jurul anilor 1296 de subvoievodul Thoroczkay din Trascău, ca cetate locuibilă şi cetate de refugiu. Unul dintre marile avantaje ale acestei cetăți este că poate fi vizitată în orice anotimp. Deși timpul și-a lăsat amprenat agresiv asupra cetății aceasta încă mai are în picioare zidurile și două turnuri laterale.

Piatra Secuiului este un loc aproape de soare, iar acolo se ajunge per un drum de aproximativ două ore. Priveliştea Munţilor Trascău este încântătoare și asta pentru că forma masivului face ca în anumite perioade ale verii, să pară că soarele dă viață zilei de două ori în Rimetea.

Cheile Aiudului este o zonă ce a fost declarată rezervaţie naturală geomorfologică şi botanică. Din punct de vedere a alpinismului şi escaladei, pereţii sunt deosebiţi, cu trasee variate şi spectaculoase.

Main Photo: Iutta.ro

Facebook Comments
61

Leave a Reply