Satul din România, unde divorțul nu mai există. BBC i-a spus povestea

Satul din România, unde divorțul nu mai există. BBC i-a spus povestea


45

În România există satul în care nu s-a divorțat decât o singură dată în ultimii 300 de ani. Este vorba de Biertan, iar cei de la BBC i-au transformat povestea într-un frumos documentar.

În Biertan se află una dintre cele mai frumoase biserici fortificate din România, dar aceasta are și o istorie foarte interesantă. Aici se găsește camera unde cuplurile care nu se mai înţelegeau erau închise de preot timp de şase săptămâni pentru a-şi rezolva problemele.

Pitorescul Biertan, una dintre cele şapte aşezări germane de saşi, care este inclusă în patrimoniul mondial Unesco, a îngheţat în timp. Căruţele trase de cai fac parte din viaţă cotidiană, iar localnicii se adună să-şi vândă mărfurile în piaţă pietruită din sat. În inima satului este o biserica fortificată de secol XV înconjurată de dealuri”, spun cei de la BBC. 

Pușcărie celor care voiau să divorțeze

În bastionul estic al bisericii, de-a lungul unuia dintre zidurile fortificate, se află camera-pușcărie. Camera are plafonul jos şi ziduri groase şi a fost amenajată cu o masă, un scaun, un cufăr şi un pat tradiţional sas, destul de mic încât pare al unui copil.

Aici,  totul trebuia împărţit, de la o singură pernă şi o singură pătură la un singur loc la masă. Soţii care nu se mai înţelegeau erau aduşi și închişi până la şase săptămâni de către preotul local, pentru a-și rezolva problemele maritale, astfel evitând divorțul.

Potrivit documentelor, această formă de consiliere era foarte eficientă. „Graţie acestei construcţii binecuvântate, în cei 300 de ani de când Biertan a avut preot a existat un singur divorţ”, a spus Ulf Ziegler, actualul preot din sat.

Biertan – un sat peste secole

„Mergând de-a lungul străzilor din Biertan în timp ce soarele începe să se rostogolească în spatele dealurilor câţiva localnici îşi beau berea afară iar un fermier îşi poartă coşul cu fan prin sat. Impunătoarea biserica, cu cele nouă turnuri fortificate este iluminată şi avea un scop evident: era punctul central pentru coloniştii saşi – un loc sigur şi venerat”, spun englezii.

Localitatea Biertan a fost atestată documentar pentru prima dată în anul 1224. Astăzi, aşezare săsească este cunoscută în lume datorită bisericii-cetate, inclusă în 1993 pe lista monumentelor patrimoniului mondial a Unesco.
Biserica-cetate de aici, cu hramul Sfânta Maria, a fost restaurată prin donaţii făcute de originari din Biertan răspândiţi în Europa, Statele Unite ale Americii şi Australia. Şeful proiectului de restaurare, arhitectul Hermann Armeniu Fabini, a fost distins în 1991 cu medalia “Europa Nostra”.

Facebook Comments
45

Leave a Reply