Satul Crișan din Delta Dunării, raiul din mijlocul raiului

Satul Crișan din Delta Dunării, raiul din mijlocul raiului


Ca să ajungi în satul Crișan din Delta Dunării va trebui să ai, mai întâi, răbdarea sufletească de a te pierde în frumusețea labirintului de ape. Cum pentru turiști, încurcate sunt căile Deltei, va trebui să te bucuri de priveliște din barca ce te poartă pe valuri line.

Și după un drum de aproape o oră, ajungi la destinație. Chiar dacă este în inima sălbăticiei Deltei Dunării, pe brațul Sulina, satul Crișan, nu este unul lipsit de civilizație. Ba din contră, este foarte bine pregătit pentru turiștii mai simandicoși care vor puf și lux.

Satul Crișan este ideal pentru a te relaxa departe de lumea viața zgomotoasă cotidiană. Aici singurul zgomot care te-ar putea deranja este cel făcut de berze și cormorani sau alte vietăți ale Deltei. În rest, pescuitul este ceva ce va trebui să încerci și chiar și vânătoarea dacă ai permis și este sezon.

Cei care adoră natură, trebuie să știți că în zonă puteți sunt locuri speciale de birdwatching. În rest, bucătăriile pensiunilor servesc peștele într-o multitudine de rețete care mai de care pline de ingrediente secrete care dau un gust aparte mâncărurilor.

Ce se mai poate face în satul Crișan

Dacă vrei să ai parte și de ceva cultură, poți vizita Centrul de Informare al ARBDD, un mini muzeu al Deltei Dunării, ce conţine în detaliu machete cu părţi a unor ecosisteme din Delta Dunării şi un impresionant ierbar cu o mare varietate de plante aflate pe teritoriul Rezervaţiei.

satul crișan delta dunării

De asemenea, este păcat ca odată ajuns aici să nu deguști reţetele tradiţionale precum ciorba de pește, plachia, chiftele sau scordalea.

Satul Crişan este aşezat pe ambele maluri ale Dunării, cu o lungime de 7 km este unul din satele cu cea mai mare întindere. Datorită poziţiei sale centrale, reprezintă un important punct de plecare spre destinaţii din întreagă Delta. Legătură se face numai pe apă, către orice sat sau oraş din Delta dar şi spre locuri în care se poate observă biodiversitatea zonei.

Satul Crișan: istorie

Crișan a fost atestat pentru prima dată în 1880 și este descris ca fiind un sătuc pescăresc, populat aproape în întregime de ucrainieni, numit Flămânda şi împreună cu satul Mila 23 aparţineau de comuna Caraorman.

Satul Crișan a avut mai multe denumiri în funcţie de zona unde erau aşezate casele, zona de lângă canalul Ceamurlia se numea Ceamurlia, în centru, Flămânda, iar în partea de est Torba Goală. Zona de peste Dunăre se numea Împunge Bou!

După o vreme, localitatea începe să se mărească datorită populaţiei venite din alte părţi, oamenii fiind atraşi de bălţile bogate în pește şi de accesul mai uşor către oraşe.

O noapte de cazare aici costă între 100 și 150 de lei, dar prețuriți pot ajunge și mai sus, în funcție de ceea ce vă doriți! Pentru mai multe detalii clic AICI!

 

Facebook Comments

Leave a Reply