Satul Ciocănești din Bucovina, în topul celor mai colorate sate din Europa

Satul Ciocănești din Bucovina, în topul celor mai colorate sate din Europa


33

Într-o țară în care cele mai cunoscute legende sunt cele legate de vampiri, vârcolaci și vampiri, un sat care este colorat ca un ou de Paște este o adevărată pată de culoare pentru turiști.

Este vorba de satul Ciocănești din Suceava care spulberă orice clișeu legat de miturile românești ce încă mai atrag turiști străini.

În Ciocănești, tradiția decorării ouălor este una care dăinuie de sute de ani, dar de abia undeva prin anii 1950 au început transpună acele modele de pe ouă pe case.

Așa satul a început să capete o nouă frumusețe care a atras atenția jurnaliștilor de la Lonely Planet ce au inclus satul românesc în top 10 cele mai colorate localități din Europa.

În urmă cu 13 ani, prin 2004, acest trend de decorare a caselor a devenit atât de popular că autoritățile locale au decretat ca fiecare casă nou construită sau renovată să fie decorată după motivele populare de pe ouă.

10 ani mai târziu, în 2014, localitatea Ciocănești a primit titlul de sat cultural al României.

“Aceste motive au apărut în jurul anului 1950 și au fost luate de pe costumul popular. Turiștilor chiar le plac aceste case, grădinile cu flori care sunt în fața caselor”, a spus Marilena Niculița, muzeograf, citat de digi24.

Și dacă vă întrebați cum se fac aceste minunate modele, unul din meșterii satului a explicat canalului de știri modul de lucru.

“Întâi tencuiesc cu ciment, var și nisip, după ce se uscă pun var, ciment și nisip și cu un model desenez deasupra și-l sculptez cu ceva anume care trebuiește sculptat. După ce se uscă îl vopsesc, dau culoarea varului și apoi dau modelul național cu diferite culori, unul vrea negru, altul vrea maro , altul vrea bej”, a spus Silvia Șcheul, meșter popular.

Treceți ți pe la Voroneț!

Și dacă tot ați ajuns aici este păcat să nu vizitați și mănăstirile din Bucovina care sunt adevărate capodopere bizantine. Construite în secolele 15 sau 16, acestea au fost pictate atât pe dinafară cât și în interior cu fresce extrem de colorate care ar trecut testul timpului.

Iar pentru cei care încă nu știți sau credeți că este doar un mit, mănăstirea Voroneț este cea care în interior are culoarea albastru numit Albastru de Voroneț.

Main photo: Cunoaște lumea

 

Facebook Comments
33

Leave a Reply