Primele impresii despre Bruxelles… scris la rece… la primii pași

Primele impresii despre Bruxelles… scris la rece… la primii pași


61

Pentru că nu mai ajunsesem în ai, am zis că este timpul să fac și un city break în Bruxelles pe care să-l îmbin tipic mie, multă muncă puțină liniște. Și cum deja fusesem invitat să particip la niște conferințe la sediul Consiliului European, am zis să-i dau bice.

Totul a foat anapoda încă de la început. Primul lucru care mi-a stricat ziua a fost cursa Tarom care a plecat cu întârziere de 45 de minute. Mi-a dat impresia că zbor cu CFR Călători. Așa că ajungând târziu am ratat și niște întâlniri importante.

Dacă ești prima oară pe Charleroi și ești cu capul în nori ca mine riști să te învârți pe acolo ca o găină fără cap preț ce ceva vreme. Apoi tre să știi că își trebuie mărunt pentru a-și lua biletul de autobuz de la „bancomat”. Prețul lui, de la aeroport până în Bruxelles, este de 4,5 euro. Dar dacă îl iei de la șofer, atunci, te costă 6 euro.

Faci cam jumătate de oră până în centrul orașului, timp în care te poți bucura de civilizația altora. Cum gazdele mele s-au dat peste cap să facă o impresie bună, nu au reușit. Am ajuns la hotel, și surpriză, camera nu era gata decât peste câteva ore (3-4 ore). Așa că a trebuit să las bagajul acolo, jumătate din el, iar cu restul, chestiile de muncă a trebuit să le car după mine pe la principalul sediu al Consiliului European.

Iar aici repeți experiența controlului de aeroport de fiecare data când intri, fie că îți place sau nu. Numai că asta se lasă și cum multe legitimri și creari de legitimatii de fiecare dată. Pentru că au o regulă pe care nu am înteles-o: dacă nu ești oficial mai mare sau un angajat, de fiecare dată când ieși din clădire trebuie să arunci legitimația într-un recipient care îți și deschide ușa.

Paranoia atacurilor i-a lovit tare, și chiar dacă nu au fost atât de multe victime pe câte și-ar fi dorit teroriștii, atacurile și-au atins adevăratul scop: să terorizeze.

Ce mi-a plăcut

Îmi place că este plin de magazine de colț, dacă nu ești chiar în zona de centru, unde sunt toate marile companii și instituțiile europene. Bruxelles, chiar și pe furtună, are un aer aparte, e genul de oraș în care ai vrea să trăiești, doar pentru că toate clădirile vin cu o istorie și o povestioară aparte, dar și cu o arhitectură și culoare aparte.

Centrul este plin de braserii, restaurante și alte localuri destul de interesante, cu prețuri la fel de interesante. Au o atmosferă intimă, cel puțin cele pe care le-am vizitat eu astăzi, în tentativa de a găsi niște colegi și de a mânca ceva.

Este un oraș foarte aerisit, asta și datorită traficului care nu este așa intens precum în orașul lui Firea. Nu auzi claxoane în Bruxelles, nu auzi oameni care înjură. Ba chiar am văzut un bătrân la vreo 55-60 de ani care în timp ce trecea îi arăta celui din mașină că are prioritate. Omul s-a dat cu mașina înapoi fără să comenteze.

Facebook Comments
61

Leave a Reply