Popova Sapka – schiază ieftin și în liniște la început de 2019

Popova Sapka – schiază ieftin și în liniște la început de 2019


0

Popova Sapka este o minunată stațiune de schi din Macedonia, unde poți schia la început de 2019, în liniște și pace, la prețuri derizorii.

Stațiunea are o tradiție de mai bine de 70 de ani, fiind înființată în anul 1947, după cum se arată pe site-ul oficial, skimacedonia.mk. Popova Sapka este una dintre cele mai mari și mai vechi stațiuni de schi din Macedonia, având avantajul că este situată și pe cei mai înalți munți ai țării, Munții Shar.

Situată la o altitudine de 1800 de metri deasupra nivelului mării, stațiunea are pârtii pline de zăpadă pe care se poate schia din noiembrie până în aprilie.

Centrul de schi din Popova Sapka

Centrul de schi este un loc foarte atractiv pentru turiștii veniți din afară, tocmai din cauza faptului că se întinde pe vârfuri de munte care depășesc o înalțime de peste 2500 de metri. Printre acestea, cel mai mult iese în evidență Titov Vrv cu o înalțime de 2748 de metri.

Centrul de schi se întinde pe o suprafață de 35 km pătrați și beneficiază de mai multe telescaune și detegondole cu o lungime de mai bine de 11 km. Capacitatea acestora este de mai bine de 8.000 de schiori pe oră, deci nu ar trebui să vă faceți probleme legate de aglomerație. Mai mult, pârtiile de schi care se întind pe acest centru ajung la o lungime totală de peste 20 de km.

Pârtiile de schi sunt destinate oricărui tip de schior, de la începători până la profesioniști cărora le place aventura. Cu toate acestea, ce face centru de schi atât de atractiv ține de faptul că ai o paletă întreagă de posibilități, fie că ești snowboarder sau schior „la liber”. Toata această zonă este și combinată cu o sălbăticie tipică Macedonie. De aceea, una dintre cele mai frumoase lucruri pe care le poți face aici este să te bucuri de o plimbare cu plugul prin sălbăticia munților.

schi în popova sapka schi in macedonia schi ieftin in macedonia statiuni de schia in macedonia 3

Cazare în Popova Sapka

Dacă vreți să vă cazați în Popova Sapka, prețurile sunt mai mult decât atractive, acestea începând de la 100 de lei, prețul pentru un apartament în care se pot caza trei persoane, sau dacă nu 160 de lei pe cameră pentru doi adulți, la un hotel de 4 stele.


Booking.comBooking.com

Cum se ajunge în Popova Sapka

Drumul este unul de 700 de kilometri, dacă porniți din București, și nu durează mai mult de 9 ore dacă veți merge fără oprire. Traseul este unul care trece pe lângă Sofia și Skopje, iar dacă mergeți cu mașina țineți cont că s-ar putea să pierdeți cam o jumătate de oră în vamă. Partea bună este că nu vă trebuie pașaport pentru a intra în Macedonia.  

Costuri în Popova Sapka și Tetovo

Tetovo este cel mai mare oraș aflat în apropiere de Popova Sapka, așa că prețurile de referință dintre cele două nu diferă prea mult. Astfel că, o masă la un restaurant ieftin nu costă mai mult de 22 de lei pentru două persoane, potrivit numbeo.com

schi în popova sapka schi in macedonia schi ieftin in macedonia statiuni de schia in macedonia 3

În schimb, la un restaurant mediu, o masă de 3 feluri pentru două persoane ajunge să vă coste undeva la 75 de lei. Berea locală, la sticlă, este undeva intre 4 și 7,5 lei, în funcție de marca pe care o alegeți. 

Dacă mergeți la supermarket pentru a vă aproviziona, atunci trebuie să știți că prețurile la alimente sunt cam cu 25% mai ieftine decât la noi. Spre exemplu, un kg de banane costă 4 lei, iar unul de mere nu depășește 2,5 lei. Brânza locală este 20 de lei kilogramul, iar pâinea, în medie, ajunge la 4 lei. 

Ski pass în Popova Sapka

Paritatea leu – dinar este de 0,75 de lei la 10 dinari. Un ski pass de o zi în Popova Sapka nu vă costă mai mult de 800 – 100 de dinari macedoneni, adică undeva 60 – 75 de lei. Dacă alegeți un ski pass de 3 zile, atunci acesta este ceva mai ieftin, adică vă ajunge la 135 de lei. Există și un ski pass de noapte care costă 500 de dinari (undeva la 35 de lei).   

City break în Skopje

În cazul în care v-ați plictisit de schiat, atunci trageți o fugă până la Skopje, capitala Macedoniei pentru un city break de toată frumusețea. Orașul este unul tipic est european, dar are un farmec aparte, cel puțin centrul orașului.

La intrarea seamană cu un Sibiu marginal, plin de case și străzi înguste, apoi în timp ce ajungi să te „afunzi în el” și mergi tot mai spre centru, descoperi că este un oraș destul de aerisit. Blocurile sunt la ceva distanță între ele și are mult spațiu verde.

Ai putea spune, chiar că este un oraș plictisitor, care nu prea are multe de oferit. Asta dacă este superficial și alegi să nu vrei să cauți frumosul tipic macedonean.

Dar odată ce ai ajuns în centrul orașului, statuile impunătoare te vor cuceri. Poate, unii vor spune că sunt kitsch-oase, dar chiar și așa, era ceva extrem de frumos care te va face să vrei să pleci cu amintiri de acolo.

În centrul orașului vei găsi o serie de clădiri impresionante printre care și Muzeul de Arheologie, care este chiar peste râul Vardar, râu ce taie orașul în două.

 

Booking.com

În schimb, dacă vreți să schiați în Bulgaria, atunci Bansko este stațiunea de schi unde puteți să trageți o fugă pentru un city break. 

 

 

Facebook Comments
0

Leave a Reply