Poiana Mărului, paradisul sănătății supranumit „Mica Elveție”

Poiana Mărului, paradisul sănătății supranumit „Mica Elveție”


53

Ascunsă undeva în Banat, în munții Țarcul la 500 de metri altitudine, mai precis, Poiana Mărului a fost denumită Mica Elveție, după ce s-a descoperit că are cel mai curat aer din Europa.

În urmă cu 100 de ani, în Poiana Mărului nu era decât o căbănuță, dar mai târziu au început să apară și altele. De la case ale vânătorilor până la cele de pescari, s-au adunat una câte una. Și așa, în 1936, această mica localitate a fost declarată stațiune turistică climaterică.

În ultimii ani, aici au apărut și pensiunile, iar o noapte nu costă mai mult de 150 de lei, dacă vă faceți rezervare pe booking.com. Zona este una pitorească

Așa că dacă vreți tratamente cu ozon, Poiana Mărului este locul ideal pentru așa ceva. În plus, stațiunea este un nod de trasee turistice. Potrivit site-ului „Eu aleg România”, de aici, pe Valea Bistrei Mărului, prin aşa numita Şaua Iepei – 1.727 m se poate ajunge la lacul de acumulare Gura Apelor, ce alimentează salba de 10 hidrocentrale de pe Râul de Mori.

„Un al doilea traseu este pe Valea Şucului, un drum forestier care va deveni în curând parte din Transalpina bănăţeană. Cel de-al treilea traseu este pe lângă fosta păstrăvărie, pe poteca ce duce la Vârful Nedeia – 2.150 m, apoi la Vârful Pietrei – 2.192 m şi într-un final la Sarmizegetusa”, mai notează site-ul.

Pe râul Bistra Mărului se poate face rafting şi canioning pe apa învolburată, rece ca gheaţa.   În plus, lacul de acumulare Poiana Mărului este locul potrivit pentru plajă, înot şi sporturi acvatice, plimbări cu barca sau pescuit.

Aici, în schimbul unei sume modice puteți prinde numeroase specii de peşti: caras, păstrav, clean şi oblete.

Cum ajungi în Poiana Mărului

Cu acces de pe DN 68 Caransebeș-Hațeg, cu deviere de 22 de km din orașul Oțelu Roșu, stațiunea este așezată în vatra unui imens amfiteatru în formă de potcoavă.

Ajungând în Poiana Mărului, te poți bucura din plin de bogăția pădurilor, răcoarea zorilor sau cristalul apelor de munte, profitând din plin de tot mai rar întâlnitele medii naturale.

Situată la poalele uriașilor care o veghează, Scorillo, cum este denumită zona de localnici după fostul rege dac, este ˝ocrotită˝ de Muntele Mic (1806 m), Seroni (1399 m), Tarcu (2190 m), Bodea (2169 m), Caleanu (2199 m), Brusturu (2116 m), Nedeia (2150 m), Zanoaga (1418 m) și alte vârfuri muntoase din acea zonă deosebită.

Desigur, nu puteau lipsi râurile Sucu și Bistra, care, prin numeroșii lor afluenți, coboară în cascade, purificând aerul tare de munte.

Foto principală: Eu aleg România

 

 

 

Facebook Comments
53

Leave a Reply