Peștera lui Zamolxe, casa zeului suprem al dacilor

Peștera lui Zamolxe, casa zeului suprem al dacilor


0

În munții Căpățânii, în Polovragi, o localitate gorjeană în care timpul a stat în loc poate doar pentru a păstra intactă legenda zeului suprem al dacilor, se află peștera lui Zamolxe.

Cavitatea stâncosă este dovada clară că natura este cel mai îndemânatic sculptor prin frumusețea pe care o afișează în interiorul ei. Încăperile lungi și înalte te întorc în timp, atunci când omul nu-si contempla existența decât prin prisma picturilor rupeste în care „selfie-ul” rudimentar era făcut la comun cu mamuții și bizonii preistorici.

pestera lui zamolxe

Merită să pierdeți o zi în care să vă pierdeți de contemporan. Și chiar dacă peștera are peste 10 kilometri, iar speologii nu sunt siguri că i-au descoperit capătul, numai 900 de metri sunt accesibili publicului larg. Și cu puțin noroc, dacă vă aventurați unde trebuie puteți găsi și specia de lilieci cu potcoavă care își face veacul prin peșteră. Sunt o familie mica, de câteva sute. Alături de aceștia, au trăit de-a lungul secolelor care au trecut peste ea, vraci și călugă, și chiar dacii din regiunea aceasta se adăposteau aici.

Pentru intrarea în peșteră va trebui să plătiți câțiva lei, între 5 și 10 lei. Dar dacă aveți un apparat de fotografiat performant puteți face câteva poze absolut fenomenale.

Cum este pestera celui mai puternic zeu din mitologia dacică, Zamolxes a lăsat mobila aici, a lăsat-o să dainuiască pentru ca și urmașii dacilor să se poată bucura de ea. Așla că dacă suteți prin zonă, faceți un drum. Merită, mai ales că traseul nu durează decât 45 de minute.

Mobila lui Zamolxe (Peștera lui Zamolxe)

Scaunului lui Zalmoxis – piatra pe care se spune că stătea zeul

Cuptoarele – unde ardeau dacii planta polvraga

Pictura realizată de către un călugăr în tehnica negru de fum, reprezentând simbolul morţii. Izvorul Speranţelor, din spatele căruia se întrezăreşte Maica Domnului cu Pruncul în braţe

Bolta însângerată

Camera Albă

Bolta Divină

Deasupra peșterii se găsesc ruinele unei cetăţi dacice, despre care se spune că a fost cetatea lui Zamolxis, cetate la care se ajunge după un traseu de aproximativ 20 de minute de mers prin pădure.

Peștera lui Zamolxe, casa zeului suprem al dacilor

Wiki:

Peștera Polovragi se găsește în Munții Parâng, pe malul stâng al Oltețului, la o altitudine de 670 m și la 20 m înălțime față de talvegul râului, pe teritoriul comunei Polovragi între localitățile Horezu și Baia de Fier, județul Gorj, Oltenia, România.

Pornind de la Mănăstirea Polovragi, cea care străjuiește ca o barieră capătul străzii principale aferentă comunei, îndrăznim să urcăm în chei, inițial de-a lungul Pădurii Polovragi,arie naturală protejată pentru castanul comestibil și vegetația de tip mediteranean. Ieșind din dreptul pădurii, malul abrupt din dreapta – Muntele Căpățânii și străjerul din stânga –Muntele Parâng, vestesc intrarea în Cheile Oltețului. Drumul forestier, de utilitate publică, urcă lin, paralel cu râul Olteț, care, din abisul albiei sale, desparte cei doi munți frați, săpând încă veritabile chei, cu pereți verticali, pe lungimea totală de 3 kilometri.

Peștera lui Zamolxe, casa zeului suprem al dacilor

 

Facebook Comments
0

Leave a Reply