Peștera Limanu – istoria de sub ape, graniță și timp

Peștera Limanu – istoria de sub ape, graniță și timp


0

Peștera Limanu ascunde o sumedenie de legende fascinante, dar și certuri între istorici care nu știu căror origini să atribuie anumite evenimente din trecutul nostru. Așa că dacă într-una din zilele de vacanță de vară vă săturați de soare, puteți trage o fugă până la Limanu pentru vizită. 

Se spune despre peştera Limanu că a fost celebra peştera Keiris – despre care a scris grecul Dio Cassius in “Istoria romana” – caverna in care, in anul 28 i.Hr., daco-getii lui Dapyx s-au refugiat cu toata agoniseala si turmele lor din fata romanilor care se aliasera cu Rholes, un rege get rival al lui Dapyx si aliat al romanilor. 

Istoricul Vasile Pârvan a identificat peştera Keiris că fiind localizată în zona Gura Dobrogei, însă noile studii indică mai degrabă peştera Limanu că fiind labirintul subteran pe care dacii l-au folosit pentru a se ascunde de proconsulul român Marcus Licinius Crassus.

Un alt mit despre această peșteră povestește că până şi titanii se refugiaseră acolo după înfrângerea suferită în faţă zeilor.

Se știe despre peșteră că este una freatică, ea formându-se în straturile orizontale de calcar, și de aceea este lipsită de stalagmite sau stalactite, iar tavanul galeriilor este destul de jos. Peștera Limanu are o lungime de patru kilometri, trei secțiuni principale, harta ei înfățisând galeriile precum străzile unui oraș.

Localnicii din Limanu cred ca galeriile se întind până în Bulgaria. Cert este ca ele se întind sub sat și sub Balta Limanu. 

Unele galerii au pereţii şi tavanele acoperite cu desene, simboluri sau caractere române şi chirilice. Istoricul Vasile Boroneant identifica aceste desene că aparţinând mai multor generaţii, pornind din secolul I i.e.n. până spre sec XI e.n., evocând scene sau porturi ale artei tracice din epoca fierului, artă traco-dacică sau perioada româno-bizantină.

„Peştera a fost mult timp deschisă vizitatorilor ocazionali sau curioşilor, care au reuşit performanţă de a o vandaliza, mâzgălind pereţii acesteia şi acoperind o mare parte din desenele şi inscripţiile conservate acolo de mai bine de 2000 de ani. Toate acestea, sub privirile indiferente ale autorităţilor, care au găsit abia de curând de cuviinţă să restricţioneze accesul în peştera.
Istoricii care au cercetat peştera spun că acolo sunt încă multe rămăşiţe care aşteaptă să fie cercetate, dar condiţiile sunt improprii unor cercetări adecvate”- sursa aici.

Legende urbane despre peștera Limanu

Se spune că un sătean care s-a aventurat în cercetarea peşterii până a ajuns în pivniţă unui ţăran bulgar, i-a băut vinul şi apoi s-a întors acasă. O altă istorie este a unui localnic care a dorit să îşi sape o fântână în curte şi s-a oprit în momentul în care din pământ au început să iasă lilieci, semn că deranjase un cuib subteran. Fântână mai există şi astăzi şi este închisă, nefiind funcționabilă.

peștera limanu

Foto: panoramio.com

Se pare că alte coridoare ale peşterii duc până sub biserica satului, fapt atestat de păţania unor copii rătăciţi în subteran, care au auzit la un moment dat clopotele bisericii, dându-şi seama astfel unde se află.

Cum se ajunge la peștera Limanu

La Peştera Limanu se poate ajunge din Mangalia, pe drumul către Albeşti (în prelungirea străzii Oituz din Mangalia). La 2.5 km de Mangalia se desprinde un drum la stânga, către satul Limanu, pe care trebuie să mergeţi. Imediat după ce treceţi de Baltă Limanu se află, la stânga, spre est, peştera Limanu.

peștera limanu

Foto: cunoaștelumea.ro

Puteţi ajunge şi pe cealaltă parte, din drumul principal care uneşte Mangalia de 2 Mai, făcând la dreapta, spre vest, în dreptul şantierului naval, după ce ieşiţi din oraş, spre satul Limanu. Drumul ocoleşte satul Limanu pe care îl aveţi în dreapta dumneavoastră şi, în apropierea Bălţii Limanu, în partea dreapta, se află intrarea în peştera.

De asemenea, dacă veniți dinspre Negru-Vodă, la bifurcația prelungirii străziiOituz dinMangalia faceți dreapta. 

Facebook Comments
0

Leave a Reply