Periplu culinar în jurul lumii cu Zamon

Periplu culinar în jurul lumii cu Zamon


0

Dacă vrei să faci un periplu culinar în jurul lumii nu trebuie să bifezi fiecare țară de pe mapamond, ci doar să treci cu degetul pe meniul gros al celor de la Zamon. În Centrul Vechi,  restaurantul Zamon a adunat sub două coperți mov feluri de mâncare de pe toate continentele.

Trebuie să spun de la început că orice fel de carne ați comanda, nu aveți nevoie de furculiță și cuțit. Bucătarii de la Zamon le gătesc atât de bine încât se pot tăia și cu o lingură, iar odată ce ajung în gură, se topesc declanșând o explozie de gusturi pe care cu greu le stăpânești.  

Și parcă totul a fost ca un făcut pentru că ne-am pus la terasă, străduțele din Centrul vechi se pustiiseră, din cauza ploii ce începuse să cadă domol. În toată atmosfera asta tomnatică, ne-am permis să începem periplul culinar în jurul lumii cu friptură.

Totul vine, după ce zilele trecute trecuserăm pe la restaurantul Scoici și creveți pentru a ne delecta papilele gustative cu niște fructe de mare absolut fabuloase.

Am început periplul culinar cu berbecuț

Berbecuț în bere neagră cu cartofi copți la cuptor este o rețetă din Belgia, așa că trebuia să o încercăm, cum această țară încă nu fusese bifată culinar de noi. Friptura de berbecuț vine într-o tigaie mică încinsă, și să bălăcește cuminte în sosul generos de bere brună, printre doi – trei cartofi copți. Rolul lor este acela de a-ți crea un carusel de gusturi în gură.

Guști berbecuțul întins prin sosul de bere neagră, care este la un pas de a fi o reducție absolut fenomenală și apoi, după ce ai atins climaxul culinar cu îmbucătura, iei și un pic de cartof pentru a te întoarce pe pământ. Ai degustat cartoful care te duce că gândul la cuptorul bunicii de la țară, acela de lut, în care cocea și cartofii și cozonacul, și apoi revii cu gândul la Belgia și te mai înfigi încă o dată în tigaia cu berbecuț.

Dumnezeu știe că e păcat să strici gustul asta dar, sufletul mai cere din când în când și câte o gură de bere pentru a-ți mai spăla păcatele culinare comise la masa.

Friptura pentru bărbatul din tine

Pentru bărbatul din tine, îți ești dator să încerci un antricot de vită cu os și cartofi copți. Este genul acela de friptură de face să îți crească părul pe piept. Masculină, cu gustul aspru de friptură delicioasă, care te face să te simți ca un om al peșterii îmbrăcat la costum. Perpelită pe grătar, fără prea multe condimente, friptura argentiniană îți vine pe un platou gros de lemn, însoțită de câțiva cartofi copți și un șirag mic de roșii cherry.

Încă de la prima mușcătură vei murmura cu carnea în gură încă ne înghițită de cât de bună este. Și apropo, nu  îți bate joc de o astfel de friptură comițând păcatul capital de a comanda „well done”, ci „medium” pentru a te bucura de un buchet de gusturi ce numai în combinația asta îl poți simți.     

Rețeta irlandeză care ne-a dat pe spate

Dacă sunteți mai mulți la masă recomandăm și un pulpon de vită cu sos de whiskey, cartofi copți și pătrunjel. Genul asta de mâncăruri fac ceafa de porc să fugă din farfurie guițând și lăsând în spate cartofii refrigerați care sunt serviți peste tot în restul Centrului Vechi.

Periplu culinar în jurul lumii cu Zamon restaurant zamon restaurant centrul vechi

Este o rețetă irlandeză, care merită toată aprecierea pentru că friptura, în ciuda, componentelor, ascunde acel „je ne se quoi” feminin. Este exact genul de carne care spuneam că se taie foarte ușor chiar și cu lingura, iar sosul de whiskey, turnat dintr-un păhărel mic, peste friptură, nu face decât să complimenteze gustul.   

Pentru desert am apelat cu încredere la recomandările ospătarului, așa că ne-am trezit în fața unei brownie americane cu înghețată pe deasupra și a unui platou de clătite belgiene cu înghețată.

Periplu culinar în jurul lumii cu Zamon restaurant zamon restaurant centrul vechi

Sincer, după periplul culinar în jurul lumii, desertul a fost o exagerare, dar am dorit să experimentăm . Zamon, din punct de vedere culinar este un mic rai care dă dependență, dacă știi să apreciezi o mâncare extraordinar de bună.

 

Facebook Comments
0

About Adelina Barbu

Adelina Barbu - Storyteller la Magical Taste (magicaltaste.eu) - ofițer de poliție îndrăgostit de arta culinară pe care am păstrat-o la nivel de aventură în bucătăria proprie. Din acest motiv am ales să experimentez, dar nu ca dr. Frankenstein, în crearea unor mâncăruri atât tradiționale dar și internaționale.

Leave a Reply