Pericolele la care ne expunem când luăm vacanța din locuri neverificate

Pericolele la care ne expunem când luăm vacanța din locuri neverificate


0

În ultimul timp, problemele apărute pe piața agențiilor de turism din România au creat un trend negativ, de neîncredere din partea clienților. Unii români sunt îndrumati greșit către a-și face singuri rezervări direct de pe site-uri sau prin intermediul unor binevoitori care susțin că se pricep mai bine la turism decât agențiile.

Puțini înțeleg pericolele la care se expun, prin eliminarea agențiilor de turism din planificarea vacanțelor mult așteptate, iar cei mai mulți ajung să-și dea seama de greșelile pe care le fac abia atunci când își compromit vacanțele.

Directorul general al agenției Perfect Journey, Adriana Motrescu, explică de ce este mai bine, mai sigur și mai accesibil să ne cumpărăm vacanțele de la o agenție de turism.

„Mirajul câștigului financiar și problemele pieței i-au determinat pe mulți să-și facă singuri rezervări, dar astfel apar foarte multe probleme. În primul rând, dacă ar compara totalul cheltuielilor pentru o vacanță cumpărată printr-o agenție de turism serioasă și banii pe care-i scot din buzunar pentru o vacanță planificată fără a apela la o agenție, oricine ar ajunge la un preț mai mare pe cont propriu, pentru servicii eventual similare”, a declarat șeful Perfect Journey.

Apoi apar problemele legate de garanțiile pe care doar agențiile le oferă, nu și site-urile. Clienții care apelează la agențiile de turism economisesc și timp și bani.

„Nu sunt nevoiți să aloce resurse pentru verificarea mai multor prestatori sau a informatiilor legate de condițiile de călătorie / excursii opționale / obiective ce nu trebuie ratate. Beneficiază de asistență înainte de a pleca în călătorie și pe tot parcursul acesteia, agențiile oferind garanții suplimentare comparativ cu site-urile de rezervări online. În alegerea unui sejur, prețul nu poate fi singurul element decisiv”, a mai spus Adriana Motrescu.

Plângerile clienților

Potrivit ei, cele mai multe plângeri ale turiștilor au fost în legătură cu neconfirmarea serviciilor rezervate online: fie nu există rezervarea lor pentru că nu a fost achitată în avans, fie nu reușesc să găsească transferul sau pierd conexiunea din pricina întârzierilor avute de companiile aeriene și nu reusesc să ia legătura cu reprezentanții site-ului de pe care au achiziționat serviciile.

De asemenea, sunt situații în care rezervă servicii ce nu pot fi modificate și nu au răbdarea necesară pentru a citi termenii și condițiile, neștiind ce au cumpărat.

„Un agent de turism se asigură că transmite toate informațiile legate de sejur înainte de încheierea contractului de servicii și evidențiază condițiile restrictive, astfel încât să se asigure că oferă cea mai bună variantă clientului care îi solicită serviciile”, spune specialistul.

Consultanță specializată

Consultanții de turism pot oferi cea mai bună ofertă tarifară. Contractele negociate le acordă acest avantaj. Comisionul agențiilor de cele mai multe ori se transformă în avantaje oferite clienților: upgrade-uri, servicii opționale și o consiliere ireproșabilă.

„În plus, clienții care își achiziționează serviciile prin intermediul unor platforme online nu au întotdeauna răbdarea necesară sau nu li oferă pachetul complet de informații pentru a înțelege de ce între 2 camere în aceeași unitate hotelieră există diferente de preț – ex.: o diferență de 50 de euro, la o vacanță de două persoane, pentru o excursie de cinci zile, înseamnă diferența între cazarea într-o cameră cu vedere la mare, la etajul cinci al hotelului și o cameră situată la parterul hotelului, cu vedere spre parcare”, a mai afirmat Motrescu.

Turistul își ia banii înapoi

În cazul apariției unor probleme pe care agenția nu le rezolvă, turistul își poate recupera prejudiciul. Are pe cine să tragă la răspundere, ceea ce nu se poate întâmpla în cazul unor rezervări făcute de pe un site care doar prezintă oferte pe care nici nu le verifică, nici nu le garantează.

Și agențiile și site-urile de turism se supun unei legislații, nu vând în afara unor reglementări, deci se supun în totalitate legilor și răspund în fața legii.

In schimb însă, turiștii care își achiziționează serviciile din mediul online își recuperează într-un timp mult mai îndelungat un prejudiciu și îl obțin doar dacă știu cui și când să se adreseze (termen legal pentru depunerea unei reclamații, etc).

La fel și grupurile de turism care au apărut în ultimul timp și promit vacanțe de vis la prețuri reduse, dar nu reușesc să ofere nici jumătate din ceea ce presupune o vacanță garantată de o agenție de turism.

Ce ar trebui să bată la ochi

Românii ar trebui să-și ridice semne de întrebare încă din clipa în care observă că o ofertă promite servicii de patru sau cinci stele, la resorturi de lux, cu prețul pentru un sejur egal cu cel pe care l-ar plăti doar pentru o singură zi.

„Nu poți crede că cineva îți vinde o excursie de 1.000 de euro la prețul de 150 de euro, pentru că niciun hotelier din lume nu poate face o asemenea reducere de preț. Este clar, în astfel de situații, că ceva nu este corect, iar de cele mai multe ori se întâmplă să fie o escrocherie, de care turistul află abia după ce pleacă de acasă, cu bagaje, cu familia și cu visul de vacanță, care urmează să fie spulberat în cel mai scurt timp, când constată că nu are rezervare la avion, că banii au fost dați degeaba, că hotelul la care ajung după o zi de călătorie obositoare nu a lucrat niciodată cu grupul, site-ul sau agenția care a vândut o vacanță fictivă”, a mai declarat directorul agenției.

Astfel se ajunge nu doar la compromiterea vacanțelor, dar și la cheltuieli imediate, neplanificate, de 10-20 de ori mai mari decât ar fi costat o vacanță de vis, cumpărată de la o agenție care își respectă angajamentele.

Toate acestea nu sunt lucruri legiferate în nicio țară, ci sunt avantaje în plus pe care le oferă agențiile de turism, tocmai pentru a veni în sprijinul clienților, dincolo de garanțiile financiare, stabilite prin cuantumul asigurărilor, care este obligatoriu, dar nu suficient.

 

Facebook Comments
0

Leave a Reply