Pădurea Letea are taxă de intrare. Cât costă o vizită

Pădurea Letea are taxă de intrare. Cât costă o vizită


0
20

Pădurea Letea are taxa de intrare, astfel că dacă ajungeți acolo va trebui să achitați cinci lei. Taxa se poate plăti și prin SMS. 

Reprezentanţii RNP Romsilva, care se ocupă cu administrarea Pădurii Letea, l-au informat pe ministrul Ioan Deneş că, începând cu 12 iulie 2019, turiştii care vizitează rezervaţia vor putea achita taxa de intrare în valoare de cinci lei, trimiţând un mesaj sms „LETEA serie şi număr carte de identitate”, la numărul 7473.

Ministrul apelor şi pădurilor a solicitat amplasarea unor coşuri de colectare a deşeurilor menajere şi toalete, care să fie puse la dispoziţia turiştilor.

„Demnitarul a precizat că prezenţa sa la Pădurea Letea nu este întâmplătoare, ci a avut loc în urma sesizărilor primite la cabinetul ministrului, cu privire la faptul că persoanele care vizitează pădurea nu au la dispoziţie toalete şi coşuri de gunoi. Reprezentaţii RNP Romsilva i-au comunicat demnitarului că această problemă este cunoscută, însă legislaţia în vigoare este foarte restrictivă în ceea ce priveşte instalarea unor astfel de utilităţi în arealul rezervaţiei, atât în cel al Pădurii Letea, cât şi în zona din imediata vecinătate a acesteia”, se precizează în documentul citat.

Ioan Deneş i-a cerut directorului general al Romsilva să ia legătura cu autorităţile locale ale UAT-ului C.A. Rosetti, pe raza căreia se află Pădurea Letea, precum şi cu reprezentanţii Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), pentru a găsi soluţiile legale pentru rezolvarea acestei probleme, în maximum două săptămâni.

Ministrul a discutat cu mai multe grupuri de turişti iar unele persoane au propus prelungirea şi diversificarea traseelor de vizitare, şi prezenţa unor ghizi care să ofere informaţii despre animalele şi vegetaţia prezente în acest areal forestier.

Pădurea Letea, în suprafaţă de 2825 ha, se află situată între braţele Sulina şi Chilia şi este declarată ca Rezervaţie încă din 1938, făcând parte din reţeaua Natura 2000.

Importanţa şi unicitatea Pădurii Letea este dată şi de faptul că este considerată cea mai nordică pădure subtropicală de pe glob.

Pădurea Letea găzduieşte 561 de specii de plante superioare şi se remarcă prin exemplarele excepţionale de stejar cu diametre de peste 1,5 metri şi vârste de peste 400 de ani, culminând cu un exemplar cu diametrul apropiat de 2 metri şi vârsta de peste 600 de ani.

Caii de la Letea, care au rămas liberi după desfiinţarea CAP-urilor din zonă, în prezent fiind consideraţi semisălbatici, pot fi observaţi atât în afara ariei protejate, unde sunt majoritatea, cât şi în interiorul acesteia, fiind înregistrat un număr de aproximativ 500 de exemplare.

Facebook Comments
0
20

Leave a Reply