O treime dintre români își cumpără vacanțe în rate, la mare

O treime dintre români își cumpără vacanțe în rate, la mare


42

O treime dintre românii care pleacă vara la mare în străinătate își achită vacanțe în rate, direct la turoperator, cei mai mulți dintre aceștia fiind familii cu copii. Până la 31 martie au cumpărat deja sejururi pentru la vară în afara țării, prin programele Early Booking, aproape jumătate dintre turiştii români, potrivit unui studiu al Christian Tour, cea mai mare agenție de turism din România.

Din datele agenției, se poate estima că aproximativ 45% dintre turiştii care aleg sejururi pentru vara lui 2017 şi-au achiziţionat deja pachetele de vacanţă în primele perioade de reduceri Early Booking, adică până la 31 martie. Procentul a crescut considerabil în ultimii 5 ani, iar asta se datorează, pe de o parte, faptului ca touroperatorii se întrec în lansarea ofertelor First Minute şi Early Booking foarte devreme.

“Practic, nici nu se încheie bine sezonul de vară, că la 1 octombrie deja se lansează programele de sejur pentru vara anului următor. Beneficiind de reduceri consistente şi ajungând astfel să plătească la jumătate contravaloarea unui sejur charter, românii au devenit tot mai interesaţi să-şi rezerve din timp vacanţa cea mai importantă din an”, declară Marius Pandel, CEO Christian Tour.

În plus, cei care cumpără pachetul din timp vor să se asigure că vor găsi exact sejurul dorit, având de ales din oferte felurite. Vacanţele se pot achita în mai multe tranşe, cu un avans ce variază între 25 euro/persoană în perioada First Minute (până la 31 decembrie), şi nu depăşeşte 30% în perioadele de Early Booking (de regulă, până la 31 martie). Restul contravalorii pachetului poate fi achitat în câte tranşe doreşte turistul, până la maxim 21 zile înainte de călătorie.

Turcia și Grecia, în topul preferințelor

Din datele Christian Tour, se poate spune că 30% dintre turiști își plătesc vacanța în rate. “Practic este vorba de un sistem similar ratelor, direct la touroperator, fara dobândă. Opțiunea de a achita în tranşe este de obicei aleasă de către familii, acestea rezervând pachete mai costisitoare pentru doi adulți și doi copii, de exemplu, și fiind astfel avantajate de posibilitatea achitării în mai multe tranşe”, a mai spus Marius Pandel.

În topul destinațiilor alese de către români pentru vacanțele de vară cumpărate până la 31 martie, conduce Antalya (mai bine de jumătate din sezon sunt pline avioanele, iar pentru multe plecări, cu precădere cele de la final de iunie, când copiii intră în vacanță,  pachetele disponibile sunt deja sold out), urmată de Insula Rodos, Insula Creta (pentru care Christian Tour a suplimentat unele plecari pentru mai-iunie din București și Cluj, pe fondul cererii foarte mari), Insula Zakynthos (tot pe fondul cererii mari s-au suplimentat unele plecari pentru mai-iunie din București și Cluj) și Insula Tenerife.

Spania, intră și ea în inimile românilor

Topul destinaţiilor selectate pentru perioada Early Booking s-a modificat semnificativ în comparație cu ultimele sezoane. Au apărut pe de o parte noi destinaţii charter care uşor, uşor, s-au impus în preferințele turiştilor români, iar un bun exemplu în acest sens sunt Insulele Mallorca sau Tenerife. Acestea au devenit atractive pentru turiştii români în primul rând datorită faptului că au fost conectate de România prin curse charter directe, accesibile din marile oraşe ale ţării, precum Bucureşti, Cluj Napoca sau Timişoara. De asemenea, aceste destinaţii au devenit o alternativă viabilă la destinaţiile deja intens frecventate de români, cum sunt cele din Grecia sau Turcia.

Pe de altă parte, multe dintre destinaţiile celebre în sezoanele anterioare au fost suplimentate ca număr de chartere pentru acest sezon şi s-au adăugat, de asemenea, plecări din alte oraşe ale ţării. Un exemplu în acest sens sunt destinaţiile Corfu sau Santorini, pentru care se înregistrează cereri crescute de la an la an.

Perioada de reduceri Early Booking continuă şi în luna aprilie, existând hoteluri cu discounturi de până la 35-40% din tariful integral în sezon. În plus, pentru unele destinaţii, cum ar fi Antalya, Mallorca, Tenerife ori Gran Canaria, turiştii pot rezerva sejurul cu un avans de doar 100 euro/persoană.

“Până la începerea efectivă a sezonului pe toate destinaţiile touroperate anul acesta, adică 1 iunie, ne aşteptăm ca aproximativ 55-60% dintre turiştii amatori ai sezonului estival să-şi fi rezervat deja o vacanţă”, a mai completat Marius Pandel, CEO Christian Tour.

Facebook Comments
42

Leave a Reply