Noile tichete de vacanță devin al 13-lea. Banii vor putea fi cheltuiți pe cu totul altceva decât vacanțe!

Noile tichete de vacanță devin al 13-lea. Banii vor putea fi cheltuiți pe cu totul altceva decât vacanțe!


0
20

Dacă se renunță la actualul mod de acordare a noilor tichete de vacanță și se vor da sub formă de bani acestea vor deveni al 13-lea salariu pentru cei care îl iau deja pe cel suplimentar.

Potrivit lui, Alin Burcea, președintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), voucherele devin al 13 salariu, dar mai periculos pentru industria ospitalității este că aceștia nu vor intra în turism. Fiind bani, vor putea fi cheltuiți pe cu totul altceva decât vacanțe.

 „Miercuri s-a votat Camera Deputaţilor proiectul de Lege a salarizării unitare, care ne aduce din nou dezavantaje. Cel mai important este că de la 1 decembrie 2018 tichetele de vacanţă, aşa cum sunt gândite, răzgândite, şi pentru care ne batem de vreo 3- 4 ani, vor fi înlocuite cu prime în bani. Ele se vor acorda lunar. În proiect scrie că suma de 1.450 lei rămâne aceeaşi. Împărţit la 12 luni, dă cam 120 lei pe lună, bani pe care îi vor primi salariaţii la stat, bugetarii”, a spus Burcea.

Nimeni nu va verifica unde se duc banii

Acesta este foarte sigur că bugetarii care vor primi banii suplimentari nu vor merge în vacanțe cu ei pentru că oricum nu are cine să-i verifice pe toși cei 1,2 milioane de bugetari.

„Nu vă imaginaţi cumva că oamenii aia vor fi verificaţi. Practic, se alege praful de toată gândirea noastră că banii care se alocă pentru aceste vacanţe se vor duce în turism. Oamenii îşi iau banii, pot să facă ce vor cu aceşti bani şi cu siguranţă vor face cu totul altceva decât turism. Deşi teoretic îi obliga şi Legea salarizării unitare să meargă în turism în România, vă garantez eu că, dacă nu îi verifică nimeni şi ei se văd cu banii în buzunar, o să meargă în România la Varna cum vă văd şi cum mă vedeţi”, a precizat preşedintele ANAT.

Cine sunt beneficiarii voucherelor

Potrivit lui Dumitru Luca, președintele Comisiei Legislație, asigurari, resurse umane și standarde ocupaționale din ANAT, există două categorii de beneficiari, cei din unităţile bugetare ori cu capital de stat, pentru care valoarea lor este suportată direct sau indirect de către bugetul statului ori bugetele administraţiei locale și cei din unităţile economice cu capital privat care, acordând aceste facilităţi beneficiază de deductibilitate la stabilirea impozitului pe profit – diminuand astfel sumele virate bugetului statului.

„Prin valorificarea acestora pentru achiziţia de servicii turistice în România, o bună parte din aceşti bani cheltuiţi ori neîncasaţi de stat se reîntorc la buget prin impozitele şi taxele achitate de către agenţiile de turism şi unităţile prestatoare de servicii turistice. Evaziunea fiscală este practic nulă iar turismul autohton se dezvoltă, forţă de lucru din ce în ce mai subţire rămâne în ţară”, ne-a declarat Luca.

Acesta crede că, prin acordarea de prime de vacanţă în locul voucherelor de vacanţă va crea premisele deturnării unei părţi însemnate din sumele alocate, fie prin cheltuirea acestora pe alt gen de servicii fie prin diverse scheme de evaziune. „Va fi practic imposibilă verificarea utilizării acestor fonduri pentru scopul şi destinaţia stabilită de lege. E suficient să vedem circuitul tichetelor de masă: nu ştie nimeni cam ce procent dintre acestea sunt cheltuite de salariaţi pentru o masă caldă la serviciu; cele mai multe ajung în supermarket-uri contra diverse produse de uz casnic (alimentare sau nealimentare) ori se tranzacţionează liber pe o piaţă gri”, a mai spus Dumitru Luca.

ANAT s-a implicat constructiv în elaborarea noului proiect de act normativ privind voucherele de vacanţă şi costată cu regret că însăşi ideea de baza a fost abandonată în favoarea unei alteia care nu va aduce decât deservicii, precum şi o gaură imensă bugetului statului.

Se încalcă legea se plătește scump

Potrivit unui proiect de OUG, postat pe ministerul Turismului, de luna viitoare, voucherele vor fi acordate pe suport, vor fi nominale, iar persoanele care îşi vând tichetul altora sunt pasibile de amenzi ce pot echivala cu până la 14 salarii minime brute.

Impactul bugetar pentru cele 1,2 milioane de tichete de vacanță este estimat la 1,73 miliarde lei, calculat la valoarea unui salariu minim brut pe economie, de 1.450 de lei.

Facebook Comments
0
20

Leave a Reply