Napoli, dolce far niente  ca la mama acasă

Napoli, dolce far niente ca la mama acasă


0

Dacă vreți să experimentați adevăratul Napoli într-un city break, atunci aruncați hărțile turistice, bagați telefonul cu GPS în buzunar și luați la pas străduțele înguste ale orașului. Napoli nu este cel mai turistic oraș, dar are un farmec aparte. Italienii de aici sunt cam leneși, așa cum îi plăcea lui Enzo, gazda noastră de la hotel să ne spună.

city break la napoli dolce far niente un altfel de napoli

Oamenii sunt obișnuiți să trăiască boem, într-un dolce far niente ca la mama acasă. Cei din mărginimea Napoli sunt săraci, se chinuie să supraviețuiască, în schimb, cei mai din centru, trăiesc decent.

city break la napoli dolce far niente un altfel de napoli

city break la napoli dolce far niente un altfel de napoli

Un espresso, pentru șoc

Majoritatea clădirilor din Napoli sunt dărăpănate și arată ca o umbră a frumuseții lor de altădată, dar chiar și așa, cu pereții scorojiți reușesc să te cucerească. Printre muzee și statui sau la umbra clădirilor administrative te vei mai lovi de câte o terasă la care merită se te aciuezi, doar așa, pentru a simți pulsul vieții din peninsulă.

city break la napoli dolce far niente un altfel de napoli city break la napoli dolce far niente un altfel de napoli city break la napoli dolce far niente un altfel de napoli

Și ca să intri și mai repede în pielea unui italian adevărat, nu uita să îți comanzi o cafea scurtă (un espresso) care să îți dea restart la inimă sau poate chiar un vin de casă, așa cum găsești la fiecare mic local. 

Tot în centrul orașului poți găsi câte un târg cu produse tradiționale făcute de localnici. Aici poți cumpăra de la brânzeturi până la salamuri cu mucegai sau chiar condimente mediterane. După ce ți-ai luat shot-ul de energie pregătește-te să urci și să cobori scări. Napoli parca este făcut să fie un oraș al scărilor pentru că este așezat pe mai multe dealuri.  

city break la napoli dolce far niente un altfel de napoli

Zona în care se afla Cimitero delle fontanelle

city break la napoli

În apropiere de biserica San Gaudioso

city break la napoli

În drum spre biserica San Gaudioso, de la stația de metrou Materdei

city break la napoli

În centrul orașului Napoli, pe straduțele lăturalnice

Scuteriștii nici nu se stresează cu aglomerația, un claxon rezolvă totul

city break la napoli

city break la napoli

O siesta căinească, într-o după-amiază călduroasă

Își usucă rufele în public

Napoletanii nu au nici un stres să își scoata rufele la uscat în plină stradă, chiar dacă sunt în buricul târgului. Nu îi deranjează nici dacă treci pe lângă casa lor și arunci un ochi în casă pentru a vedea cum trăiesc. Chiar am surprins o ipostază, tipic italiană, pe care o crezusem disparută încă de acum jumătate de secol: el în maiou alb pe canapea, în fața unul televizor uriaș, cu o bere în mâna, iar ea în spatele lui și a canapelei călcându-i cămășile. Avea pe ea o rochie pe corp și stătea aplecată concentrată pe fierul de călcat.

Pe lângă imaginea domestică a familiei italiene, bisericile cu izul de Ev Mediu te vor transpune într-un oraș fortăreață în care biserica juca un rol important. Acum clopotele turlelor înalte care se ridică peste clădirile supra etajate ale orașului răsună de-ți tremură berea pe masă atunci când se fac anunțate la ceas de seară. Și de obicei, în piațetele de lângă ele, lumea parcă încremenește pentru a le asculta.  

city break la napoli dolce far niente

city break la napoli dolce far niente

Lăsați autobuzele supraetajate ale căror tur de oraș costă 23 de euro pentru doua curse ăn două zile diferite a câte o oră și urcați-vă în metrou. Este transportul preferat al italienilor, fapt pentru care și este plin. Și ei ca și noi au orele de vârf dimineața și după-amiaza.

În schimb, oriunde faci un pas în Napoli uită-te atent în stanga și-n dreapta pentru a nu fi călcat de un scuter. Dacă auzi claxon, încremenește ca o căprioară în lumina farurilor, claxonul este folosit pentru atenționare că merge cu viteză și vrea prioritate. 

Și la final, după ce ai mers de ți-au sărit pingelele trage-te la o masă pe marginea străzii și bucură-te de niște pizza sau gnocchi, cum numai mama mafiosilor știe să facă. 

city break la napoli dolce far niente

Dar cu toate acestea Napoli este mult mai mult de atât. Dar pentru asta va trebui să vizitați! 

Facebook Comments
0

Leave a Reply