Muzeul Kitsch-ului românesc, amintirea comunismului în buricul Bucureștiului

Muzeul Kitsch-ului românesc, amintirea comunismului în buricul Bucureștiului


Muzeul kitsch-ului românesc este amintirea comunismului și a dorinței de avuție pe care o aveam cu toții prin diferite forme. Aici puteți găsi reminiscențe ale unei perioade care stârnește diferite sentimente celor care au cunoscut această perioadă.

Un pește de sticlă care stă mirat pe un televizor alb-negru despărțit doar de un mileu ce cade jumătate pe ecran este imaginea copilăriei celor ca mine. Sunetul acestei imagini știți foarte bine că este cel al pumnilor care lovesc carcasa de lemn a televizorului (Diamant 400, în cazul meu), pumni ce erau meniți să readucă transmisia, aia care venea mai mult de la bulgari decât de la noi. Cei din sudul țării, ca și mine, cunoașteți foarte bine mirobolantul „Leka nosht detsa”, desenele care ne băgau la somn.

Pe lângă peștele de pe televizor nu putea lipsi bine-cunoscuta carpete cu Răpirea din Serai. Alături de aceasta diferite obiecte legate de religie şi alte bibelouri din perioada comunistă se numără printre cele peste 200 de exponate ale Muzeului Kitsch-ului românesc, care se deschide vineri în Centrul Vechi al Capitalei.

Noul muzeu de tip boutique se află la al doilea etaj al imobilului din strada Covaci numărul 6 şi, pe lângă sala ce găzduieşte expoziţia permanentă, include şi o galerie. Aici, potrivit proprietarului Muzeului Kitsch-ului, Cristian Lica, “orice artist român care va vrea să expună în galeria de Kitsch Art de la etaj este binevenit. Nu există decât o singură limitare: lucrările să fie kitschoase”.

„Fie că e vorba de peştele de cristal pus pe mileu, de bibelouri din perioada comunistă sau de carpete cu Răpirea din serai, cele peste 200 de exponate compun o imagine de ansamblu a kitsch-ului românesc. Aceasta poate fi dedusă şi din cele şapte categorii în care au fost împărţite obiectele: Dracula, religie, comunism, design interior, gypsy, modern şi make your own kitsch”, se arată în comunicat.

Exponatele provin din colecţia personală a proprietarului muzeului realizată de-a lungul unor ani buni cu ajutorul consignaţiilor, târgurilor de profil şi altor colecţionari şi îmbogăţită recent cu numeroase ‘artefacte’. Investiţia lui în noua destinaţie culturală se ridică la peste 15.000 de euro.

„În materie de kitsch, sunt şi eu diletant, la fel ca toţi ceilalţi. Nu cred că există specialişti în kitsch pentru că nu este o ştiinţă. Voi ţine cont de feedback-urile şi ratingurile vizitatorilor pentru a face schimbări sau pentru a îmbogăţi colecţia de exponate”, declară Cristian Lica.

Preţul unui bilet este de 30 de lei. „Pentru cetăţenii români aplicăm o reducere de o treime, din solidaritate cu faptul că ei sunt expuşi la kitsch-ul din jurul lor în fiecare zi. Contravaloarea biletului de intrare se situează în zona inferioară a marjelor de preţ practicate de muzeele boutique din lumea largă”, precizează proprietarul muzeului.

Facebook Comments

Leave a Reply