Minidelta Ciocănești, ideală pentru turismul „de bicicletă”

Minidelta Ciocănești, ideală pentru turismul „de bicicletă”


0
20

Turismul „de bicicletă” începe să prindă și la români așa că, dacă aveți chef să descoperiți o astfel de rută pentru un city break, aproape de minidelta Ciocănești-Dunăre este perfectă pentru așa ceva. 

Aflat în județul Călărași, traseul natural-cultural este unul cu totul special datorită bogăţiei speciilor de plante şi păsări specifice zonelor umede, dar şi tradiţiilor meşteşugăreşti şi culinare inspirate de traiul în apropiere de Dunăre. 

„Cele 5 trasee cicloturistice pun în evidenţă atât natura, pentru că ne aflăm la Ciocăneşti, în situl Natura 2000, dar şi tradiţiile şi cultura din satele româneşti dunărene. Sunt trasee accesibile tuturor iubitorilor de bicicletă – cel mai scurt se face într-o jumătate de zi, iar cel mai lung leagă Ciocăneşti de un alt sit Natura 2000, Comana, şi se poate face în două zile”, a declarat Raluca Dan, manager de proiect LENA în cadrul WWF România, potrivit Agerpres. 

Traseele încep din Ferma piscicolă Ciocăneşti unde se pot vedea o multitudine de păsări, iar în localitate am identificat meşteşugari la care se pot face opriri şi vizite.

„Turiştii pot vedea cum se făceau pe vremuri butoaiele din lemn, coşurile împletite sau meşteşugul celui mai renumit fierar din zonă. De asemenea, există posibilitatea de cazare la ferma piscicolă, dar şi la pensiunea Pescarul din Ciocăneşti. Noi promovăm acest sit pentru că oamenii trebuie să ştie că ariile protejate Natura 2000 pot aduce beneficii la nivel local şi nu înseamnă neapărat restricţii. Este o oază de linişte în natură, unde putem cunoaşte oameni deosebiţi care ţin la tradiţiile lor şi doresc să ducă mai departe această cultură minunată a zonei Dunării”, a mai afirmat Raluca Dan. 

Cele 5 trasee pe bicicletă au fost realizate în toamna anului trecut de WWF România şi Outhentic Cycling România, iar Mircea Crisbăşanu de la Outhentic Cycling România spune că îşi doreşte să promoveze România şi sate mai puţin ştiute din „ritmul bicicletei”. 

Există tururi în zona Dealu Mare – zona viticolă – se fac şi degustări de vin şi plimbări cu bicicleta.

„Avem tururi în Transilvania, în zona satelor săseşti, în Maramureş, în zona Dunării, în Dobrogea, iar aici, în Ciocăneşti, am făcut deja câteva tururi şi anul trecut şi anul acesta”, a afirmat Crisbăşanu. 

Zona de plecare în aceste trasee, fie pe jos sau pe bicicletă, este ferma piscicolă Ciocăneşti. Situată în lunca Dunării Inferioare, la doar doi kilometri de fluviu, aceasta face parte din aria naturală protejată Natura 2000.

Formată din 30 de bazine piscicole însumând peste 230 de hectare, este un bun exemplu de gestionare durabilă a unei ferme în armonie cu natura, spun cei de la WWF România.

Aici îşi găsesc loc de cuibărit şi hrănit peste 20.000 de păsări migratoare dintre care 30 de specii de păsări protejate la nivel european. De la observatorul de păsări amenajat în fermă se pot vedea majoritatea speciilor întâlnite în Delta Dunării. 

Minidelta de la Ciocănești

Potrivit reprezentantului Societăţii Ornitologice Române (SOR), Mihai Avedic, în minidelta de la Ciocăneşti cuibăresc în jur de 100-110 specii de păsări. Pot fi observate specii ca stârcul de noapte, cormoranul mic şi cormoranul mare, stârcul cenuşiu, raţa roşie, pelicanul creţ şi pelicanul comun, cufundacul polar, ferestraşul mic, codalbul, etc. Natura luxuriantă şi bogăţia de specii de păsări atrage iubitorii de birdwatching din întreaga ţară. 

Ciocăneşti-Dunăre este un petic de deltă atât de aproape de oraşele Bărăganului, “o comoară încă în curs de descoperire şi tocmai de aceea natura are cele mai mari drepturi în zonă”, potrivit WWF România. 

Traseul de la Ciocăneşti Dunăre din judeţul Călăraşi, de o jumătate de zi, a fost parcurs pe bicicletă săptămâna trecută împreună cu reprezentanţii WWF România şi Outhentic Cycling România. 

Facebook Comments
0
20

Leave a Reply