Micul Pompei, descoperit în sudul Franței

Micul Pompei, descoperit în sudul Franței


53

Un sit arheologic, considerat micul Pompei a fost descoperit în Franța, undeva chiar pe malurile râului Ron. Acesta conține locuințe luxoase din perioada romană foarte bine conservate, care au fost locuite mai bine de 300 de ani, potrivit Agerpres.

Vorbim aici de o întreagă suburbie a oraşului roman Vienne, care se întindea în Antichitate de o parte şi de alta a Ronului, a fost descoperită de arheologii francezi. 

„Incendiile succesive au permis conservarea tuturor elementelor la faţa locului, atunci când locuitorii au fugit din faţa catastrofei, transformând sectorul într-un veritabil mic Pompei asociat oraşului Vienne”, a declarat Benjamin Clement, cercetător. 

Focul a determinat prăbuşirea primului etaj, a acoperişului şi a terasei unei reşedinţe somptuoase înconjurate de grădini, datând din a doua jumătate a secolului I e.n., denumită „Maison des Bacchanales” datorită unui mozaic ce prezintă un cortegiu de bacante şi de satiri care îl înconjoară pe zeul Bachus.

Pereţii de la etajele prăbuşite au fost conservate, iar mobilierul a fost abandonat la faţa locului. 

Fastul acelei vile, ce avea balustrade, decoruri în motive mozaicale, pardosele din marmură şi o reţea hidraulică, evocă arheologilor posibilitatea ca locuinţa să fi aparţinut unui comerciant bogat venit din Orient.

Incendiul care a distrus casa a fost o veritabilă binefacere pentru arheologici. „Vom putea să restaurăm această casă de la sol şi până la acoperiş, aşa cum s-a procedat în Pompei şi Herculaneum”, a adăugat Benjamin Clement. 

Micul Pompei și frumusețea sa aparte

Un alt mozaic care s-a păstrat aproape în totalitate, în vila dedicată zeiţei Thalia şi zeului Pan, a fost descoperit la începutul acestei săptămâni. El prezintă povestea Thaliei, prezentată seminud, în timp ce este răpită de Pan. 

micul Pompei

Foto 1&2: Vacances Bleues

Se pare că oraşul Vienne din epoca romană se afla intersecţia unor rute intens circulate, graţie fluviului Rhone şi drumului Narbonnaise, care lega oraşul Lyon, capitala galilor, de Arles.

„Era autostrada 7 a Antichităţii! Este excepţional faptul că vom putea să analizăm drumurile care au existat înainte de Calea Narbonnaise”, afirmă Benjamin Clement.

Pe malul Ronului, două pieţe succesive, una temporară şi una permanentă, au fost înlocuite mai târziu cu un uriaş edificiu public, cu un plan atipic, în centrul căruia se afla o fântână monumentală, decorată cu statuia lui Hercule. 

Oraşul Vienne deţine un bogat patrimoniu galo-roman, inclusiv un teatru antic şi un templu închinat primului împărat roman, Octavian Augustus, şi soţiei sale, Livia. 

Vestigii din acea epocă se află pe ambele maluri ale Ronului şi în două departamente: Isere, unde se află actualul oraş Vienne, şi Rhone, unde se află Sainte-Colombe, situl arheologic Saint-Romain-en-Gal şi muzeul său gallo-roman. 

Facebook Comments
53

Leave a Reply