MAE: Români stați acasă! NU plecați în Turcia!

MAE: Români stați acasă! NU plecați în Turcia!


33

Referitor la evenimentele aflate în curs de desfășurare în Turcia, MAE recomandă turiștilor și celorlalți cetățeni români aflați pe teritoriul acestui stat să nu părăsească locațiile de cazare, să evite orice deplasări care nu sunt strict necesare, în special în locurile aglomerate, și să se informeze în permanență asupra evoluției situației interne.

De asemenea, având în vedere că, potrivit informațiilor disponibile, aeroporturile internaționale și alte căi de comunicații din Turcia sunt momentan blocate, cetățenii români care intenționează să se deplaseze spre orice destinații din Turcia în cursul zilelor următoare sunt sfătuiţi să își reprogrameze călătoriile respective.

Numere de telefon

Cetățenii români pot apela telefonic Ambasada României la Ankara și Consulatele Generale ale României din Istanbul și Izmir prin intermediul Centrului de Contact și Suport pentru Cetățenii Români din Străinătate, care funcționează în regim de permanență, la numerele +90.312.44.77.920; +90 212 3583541; +90 212 3580516; +90 212 3583537, +90 232 4650579.

În continuarea informațiilor privind situația din Turcia, Ministerul Afacerilor Externe precizează că întreaga rețea consulară română din Turcia, inclusiv consulatul onorific din Antalya, este activată pentru a oferi sprijin cetățenilor români.

Echipa Consulatului General al României la Istanbul care s-a deplasat la Aeroportul Internațional Atatürk din Istanbul oferă asistență cetățenilor români aflați în incinta acestuia, în funcție de necesități. Nu s-au înregistrat cazuri speciale.

MAE precizează că în cadrul aeroportului au fost stabilite două puncte de adunare/informare pentru cetățenii români – pentru zona de check–in la poarta G17, iar pentru zona de tranzit – în proximitatea ghișeului central de informații, lângă Cafe Nero și Magazinul Old Bazaar. Menționăm că la aceste puncte se află echipele mobile ale Consulatului General, cu semne distinctive (veste cu însemne tricolore).

La nivelul Celulei de criză sunt menținute contactele cu companiile de zbor care operează pe relația cu Turcia.  Unele dintre companiile  aeriene au reluat zboruri spre rutele către Antalya și Bodrum. Pentru informații actualizate privind cursele Tarom, recomandăm cetățenilor români să acceseze și pagina de Facebook a companiei Tarom.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă turiștilor să mențină legătura cu  operatorii de turism prin intermediul cărora au achiziționat biletele, în vederea stabilirii coordonatelor privind reîntoarcerea în țară.

Evitați deplasările în Turcia

MAE face toate demersurile să fie în contact cu autoritățile turce și bulgare cu responsabilități în domeniul transportului aerian și terestru. Imediat ce vor exista clarificări privind situația transportului terestru, vom reveni cu detalii.

Două echipe consulare mobile din cadrul ambasadei României la Sofia se deplasează la două dintre cele mai  uzitate puncte de frontieră terestră cu Turcia – Malko Târnovo/Derekoy și Kapitan Andreevo/Kapikule, fiind pregătite să ofere sprijin în funcție de evoluția situației din teren.

Având în vedere situația încă fluidă, MAE reiterează recomandarea adresată cetăţenilor români care se află pe teritoriul Turciei să evite deplasările care nu sunt necesare și să rămână în casele sau locurile de cazare, iar cetățenilor care au intenția de a tranzita sau de a călători spre Turcia să evite aceste deplasări.

 

Facebook Comments
33

Leave a Reply