Litoralul românesc – locul unde hoțul se întâlnește cu prostul, în fiecare an

Litoralul românesc – locul unde hoțul se întâlnește cu prostul, în fiecare an


0

De cum ajungi în gară, oricare de pe litoral, vei începe să te simți că în filmul „300”. Va trebui să răzbești prin șiroaiele de atacatori.

Primii sunt taximetriștii, care sunt mai mult decât dispuși să te ducă la destinația ta finală. „Taxi băiatu’?”, „Unde mergi? Te duc io!”, sunt două expresii de care vă veți lovi la primii pași de la coborârea din tren sau autocar. Și dacă nu știi cum merge treaba, ți-ai luat prima țeapă. Ai răzbit acest prim atac al localnicilor. Poți fi chiar mândru că ai făcut primii 10 pași și încă nu s-a întâmplat nimic.

Apoi te lovește al doilea val. Sunt femeile sau bărbații care îți flutură cheile în față și mai, mai că îți scot ochii cu cheile. „Cazare, cazare ieftină avem! Cât stai băiatu’? Hai cu mine că am un apartament tocmai bun, aproape de mare”. Aici riști să îți iei a doua țeapă. Dacă nu știi unde mergi, te trezești înapoi la Lehliu și să cauți marea în mijlocul câmpului.

Atmosfera și hotelurile de pe litoralul românesc

Radio Vacanţa are aceleaşi şlagăre care erau în top şi acum câteva decenii când încă mai găseam bucurie în a scormoni nisipul cu lopăţica şi găletuşa de apă pe care o aduceam cu greu din valurile mării.

Litoralul românesc - locul unde hoțul se întâlnește cu prostul, în fiecare an

Am ajuns într-un final la hotel. Să spunem că este într-o stațiune din sudul țării (Aici nu vorbim de Mamaia, deși nu mă îndoiesc că situația ar fi oarecum diferită pentru unele dintre ele). Nu o să-i dau numele pentru că este cam povestea aproape a fiecărui hotel de pe litoralul românesc.

Litoralul românesc - locul unde hoțul se întâlnește cu prostul, în fiecare an

Mascat de plopii înalți din stațiune, hotelul nu mai înalt de 5-6 etaje își ascunde foarte bine cicatricile timpului și ultimele pete de var colorat care erau în vogă în anii ’70. Neglijența și zgârcenia patronilor de hotel se vede încă de la intrare. Personalul este neprofesionist, angajat doar pe timp de vară, investițiile nu există iar prețurile sunt făcute parcă să îți sugă banii cu aspiratorul din portofel.

Litoralul românesc - locul unde hoțul se întâlnește cu prostul, în fiecare an

Mobila din ele este exact aceeași care a fost pusă atunci când a fost inaugurat hotelul, dovadă încă mai stau scrijelelile de sub noptiere: „fam. Iepurescu a fost aici, cam 315” sau „Maria plus Andrei egal amor etern”.

Pereţii scorojiţi, apa nu mai curge pe ţeava ruginită şi de frică a ales să se scurgă pe perete prin spatele ţevii.  WC-ul pare dărâmat psihic de la câte orori a văzut de a lungul anilor şi de la câte a trebuit să înghită de la turiştii ce i-au cotropit intimitatea cu dorinţele lor “lăuntrice”. 

Să mergi la recepție să te plângi că nu ai hârtie igienică în cameră sau prosoape curate nu face decât să îți crească frustrarea. Dacă totuși ai prosoape, ești un norocos te poți adormi singur și dezinfecta în același timp, din cauza cantității de clor în care au fost spălate. Te resemnezi. Ți-ai luat țeapă acum nu poți face decât să te bucuri de soare, plajă, mare, peturi lăsate în nisip, mucuri de țigară și resturi de fast-food. Viața e frumoasă aici pe litoral!

Mâncarea pe litoralul românesc

La împinge tava, cel mai căutat fel de mâncare, hamsia la 100 de grame, este atât de bine îmbibată în ulei şi prăjită că îţi dă impresia că este un animal preistoric prins în chihlimbar pe care tocmai tu, ca turist la Marea Neagră în România, ai avut norocul să-l descoperi în farfurie. Şi preţul pentru suta de grame de hamsie este exact pe măsură descoperirii tale.

Litoralul românesc - locul unde hoțul se întâlnește cu prostul, în fiecare an

 

Chiftelele sunt şi ele la fel de gustoase, după trei zile de reprăjeli și modelate la perfecție, de parcă masterchef-ul din bucătărie și-a luat timp personal să le rotunjească pe piept una câte una. Probabil și de asta au gustul acela acrișor-sărat. Supele nu mai au nevoie de sare, apa pentru ea este luată direct din sursa inepuizabilă de la marginea nisipului sau cel puțin așa dă impresia. Ca să nu mai lungesc vorba, parcă a ajuns mai sigur să te îmbuibi cu shaorma și kebab decât cu mâncărurile tradiționale.

Litoralul românesc - locul unde hoțul se întâlnește cu prostul, în fiecare an

Iar la mâncărurile astea din urmă ieși și mai ieftin, problema este că pentru stomăcelele mai sensibile cum ar fi cele ale copiilor nu știm care sunt mai puțin nocive. Iar dacă sunteți la all inclusive, nu garentez că mâncarea este cumva mai bună, poate doar la bufetul suedez unde v-ați putea da seama dacă legumele sunt proaspete sau nu.

La o plimbare prin stațiuni

Birjarii sunt cea mai autentică imagine de pe litoral, stau în şaretele lor mai bătrâne decât ei, cele moştenite din tată în fiu, sparg seminţe şi aşteaptă clienţii. Mârţoagele, mai depresive decât imaginea unui litoral aflat în moarte clinică, stau resemnate și obosite bucurându-se cu ultima picătură de energie de un moment de respiro.

Litoralul românesc - locul unde hoțul se întâlnește cu prostul, în fiecare an

Pe ici, pe colo, mai vezi câte o familie care călăreşte, cu un zâmbet forțat de febră musculară, o „hidrobicicletă terestră„ care seamănă cu primul avion al lui Aurel Vlaicu, dar fără aripi.

Litoralul românesc - locul unde hoțul se întâlnește cu prostul, în fiecare an

În staţiunile din sudul ţării depresia domneşte. La Vama Veche turiştii au privirile pierdute în după amiază, dacă nu de la alcool de la oboseala de după alcool şi de la statul în soare. Viermuiala vamaiotă este la fel de sinistră ca şi într-un bazar turcesc.

Toţi care vin cu maşinile cred că au un al şaselea simț pentru că toţi ştiu că mai este pe plajă un loc de parcare şi ăla poartă numele lor. Altfel nu văd de ce toată lumea care ţine în mână un covrig auto este atât de hotărâtă să intre cu maşină în apă. Mai sus, spre Mangalia, oraşul parcă a mai prins un zvâc, dar atât.

Stațiunile din sudul litoralului

În stațiunile următoare, Saturn, Venus, media de vârstă este de aproape 40 de ani, dar asta doar pentru că acolo se întâlnesc, cu preponderență, minimele și maximele anilor, 4-5 ani și 70+. Sunt stațiuni liniștite, dar asta nu pentru că se caută calmul lor, ci pentru că nu mai au nimic de oferit decât ruine, moloz și gunoaie.

Cap Aurora, care în urmă cu ani buni de zile era stațiunea cu care trimiteai vedere de la mare, acum toate hotelurile cu nume de pietre prețioase nu au ajuns decât cărbune la malul mării. Hotelurile în scări, pozate din depărtare, pe care le vedeai pe toate vederile, nu mai sunt decât amintiri ale unui potențial pe care-l avea litoralul în urmă cu 20-30 de ani.

Neptun și Olimp, odată cele mai frumoase stațiuni de la malul mării, au ajuns o planșă ideală pentru Counter-Strike, unde s-a pus bomba de prea multe ori, iar teroriștii au câștigat.

Și ca să nu fiu total negativ, înclin să cred că acum a venit vremea pensiunilor care au cel mai mult de câștigat din nesimțirea hotelierilor care se bat cu pumnul în piept că litoralul merge bine. Avem într-adevăr zeci de mii de turiști la malul mării în fiecare weekend, dar majoritatea se duc în Mamaia, iar ceilalți fug spre Vama Veche, la mijloc rămânând doar familiștii care nu prea fac nazuri la condiții.

Dacă vă întrebați de ce ne-au luat-o bulgarii înainte, e simplu: au știut să pună turistul pe primul loc și să facă profit pe termen lung, nu pe termen scurt. În afacerile de pe litoral „mica ciupeală” și „marea jecmăneală” fac legea!  

 

Facebook Comments
0

36 Comments
 1. Si inca cum ne-au luat-o bulgarii inainte..
  cu 500 euro stau trei persoane 5 nopti all-inclusive (bufet suedez la mic dejun, pranz, cina unde alege mai multe feluri de mancare, desert), inghetata, bautari, sezlonguri, masuta, umbrela, salvamar, wireless, cablu pt net etc.. in Albena, pe cand in Romania…

  • AM FOST IN ALBENA. EXCEPTAND PISCINA DE LA HOTEL, NIMIC NU M-A DETERMINAT SA SPUN CA REVIN. DA, AI ALL INCLUSIVE CU SUC SI BERE DE LA DOZATOR, BAUTURI ALCOOLICE AUTOHTONE SI IEFTINE CALITATTIV, MANCARE CA LA IMPINGE TAVA. DACA AM FI OBIECTIVI, STIMABILE, ATI REMARCA CA CEI 500 DE EURO NU AU FOST INVESTITI TOCMAI EFICIENT. PE DE ALTA PARTE, FIECARE ARE GUSTURILE SALE.

  • Cu 500 de euro la bulgari te cazezi si mananci mult mai pros ca a noi.In Bulgaria,cam de la 900-1000 de euro pe sejur de 6-7 nopti allinclusiv discuti de calitate.La banii astia gasesti si la noi,chiar mai bine.Vorbesc din experienta nu de la tv.ca tine.

 2. La ce hotel ati fost in jupiter, poate la anul nu voi mai fi atat de neinspirat ca anul acesta? Mi-ar placea, nu, rectific, mi-as dori, sa aveti dreptate si litoralul nostru chiar sa se schimbe pe ici pe colo. Dar adevarul este ca jumuleala de bani la noi a devenit sport national.

  • Nea Maximiliane,ai cautat si gasit in mod expres,probabil,singurul hotel nerenovat din Eforie Nord si ai mancat hamsie si ai pretentii de 4-5 stele?In stanga hotelului Diana este hotelul Union,3 stele,camerele micute,dar ok si moderne,carciuma f.buna.Mai in dreapta complexul Bran,Brad,Bega,4 stelele,excelent,pretentii crescute si calitate.In viata matale ai fost pe la greci,spanioli,italieni sa constant chestia cu cazarea si taxiul se cam aseamana.Muncesti la vreun tour operator ce promoveaza Bulgaria?Pe mine mai cam nimerit prost,cunosc litoralul f.bine si am cam fost si pe afara.

   • Nea Razvane, din pacate pentru dumneavoastra si superioritatea de care dati dovada, sunt de pe litoral, nascut si crescut. Cat despre plimbat, va pot spune cu mana pe inima ca m-am si plimbat in scurta mea viata. Ca acum nu avem noi pareri asemanatoare, asta este, nu imi pot multumi cititorii, dar, in schimb, va pot multumi ca m-ati citit si v-ati si rupt din timpul dumneavoastra sa si comentati. Sunt deschis oricand la astfel de discutii argumentate si de bun simt!

    • Despre ce argumente sa discutam?Cand te cazezi la cel mai prost hotel din Eforie Nord,mananci hamsie si dupa aia generalizezi.Mai tendentios de atat nu cred ca se poate.Chiar nu sunt un adept al litoralului romanesc,dar lucrurile sunt f.departe fata de cele scrise de dumneavoastra.Garantez oricui,cu aceiasi bani,in Turcia,Grecia,Italia,Spania,in sezon stai cu cortul si mananci doar de la market,asta daca ai norocul sa fie vreunul prin apropiere si tot iesi mai scump si mai prost.Putin platesti putin primesti,oriunde.

     • Sigur stimabile, aveti dreptate. M-ati prins! Fac reclama pentru un touroperator bulgar, dar avand in vedere vasta dvs experienta poate totusi ar trebui sa vedeti tot litoralul nu doar o parte. Ca probabil eu sunt tendentios asa cum spuneti, dar de restul celor care au comentat cu aceleasi experiente ce sa mai spunem?

   • Esti ori prost, ori rau intentionat! Eu am fost in fiecare an de 2 ori la sfârsit de august inceput de sept in Bulgaria 5.. 6 zile! Si pentru mult mai putin de 500 euro 2 pers. (eu si sotia), ne am simtit foarte bine! Anul acesta am fost si in Albania: Tot perfect…. Respectul de sine, servirea buna, conditiile, atrag turistii!.. Litoralul romanesc este falit si plin de hoti!

  • in 2015 am stat la hotel olimpic,iar anul acesta la hotel meteor si sincer nu as schimba statiunea ,copiilor le place foarte mult si ne simtim foarte bine acolo.Mergem de ani de zile si nu am intampinat niciodata probleme.Am ajuns dimineata la ora 8 si desi cazarea se facea la 18 am fost intampinati de doua receptionere foarte dragute care ne-au cazat pe loc.Hai sa dam cezarului ce e al cezarului si sa nu ne denigram tara ,ca este foarte frumoasa

 3. E chiar asa!Daca ati intalnit exceptia Nu inseamna ca autorul articolului nu are dreptate in majoritatea cazurilor !!!

  • Man, nu e o exceptie.
   Mai exceptie e ce descrie autorul. E adevarat, n-am vizitat “sudul”. Dar de 5 ani stau intre Mamaia si Navodari. Fara jecmaneala, fara hamsii, fara … alea, alea.
   Totul normal si civilizat. (e adevarat mai sunt neajunsuri dar nici intr-un caz rea intentie, dezinteres, jecmaneala)
   Stiu, pare greu de crezut pt. cei care viseaza doar de la Grecia in sus. Asa ca nici nu ma chinui sa fiu convingator.

   Daca vrei s-o iei pe coaja, o iei, ce sa zic. Suuuper oferta ….

 4. Orfeu e la fel de jalnic. Te pun sa folosesti cutitul celui care a stat inaintea ta la masa (pe principiul ..nu l-a folosit pentru ca nu a avut la ce)…iar farfuriile sunt pline de grasimeee. (15.07-20.07)

 5. Pingback: Mangalia News - Litoralul românesc – locul unde hoțul se întâlnește cu prostul, în fiecare an

 6. Ati face bine sa iesiti “p-afara” la un hotel in mintile lui inainte sa spuneti ca vreun hotel de pe litoralul romanesc e bun, sau are conditii. Dar asa e cand nu ai cu ce sa compari. Sa nu spun Antalya, dar macar Grecia si Spania ar fi o referinta buna pentru hoteluri .

  In Romania platesti triplu, si nu ai niciun fel de serviciu, dar totusi e FULL la mare. Cum e situatia generalizata in tara: votam primari in puscarie, sustinem DNA dar ciupim si noi la o combinatie de cate ori avem ocazia, platim la mare si la munte desi ni se da teapa in stil mare

  • Uite amice ca eu am iesit si pe afara.In Antalya cu siguranta la 4-5 stele gasesti hoteluri si servicii impecabile,dar si tarifele pleaca cam din 1000 euro/persoana/sejur 6-7 nopti allinclusive.Ce comparam?In Grecia in 90% din cazuri cazarea aia ieftina este jalnica,la hoteluri de 4-5 stele iar discutam in mii de euro,etc…Vorbib de sejururi in sezon cat de cat nu,in aprilie sau octombrie.Daca te duci in Turcia la 2-3 stele iti blestemi zilele,te asigur,la noi e parfum.

 7. Pingback: Litoralul românesc – locul unde hoțul se întâlnește cu prostul | Interesant sau NU ?

 8. Cu exceptia mamaia, dar si acolo pe ici pe colo, ceea ce dezamageste este statiunile in sine, care nu ofera nimic, sunt total neamenajate ca spatiu public si ai senzatia ca nu esti asteptat. In ceea ce priveste hotelurile, noi am gasit un hotel bunicel in Jupiter cu mobilier nou, aer conditionat, vedere la mare si demipensiune, dar se putea si mai bine. De 3 ani insa mergem cu copilul in Eforie Nord, all inclusive, si serviciile sunt ca cele descrise de unele persoane, mobilier si conditii in camera ireprosabile, personal foarte amabil si reactiv, mancare cat cuprinde, diversificata si buna, piscina cu sezlong, bauturi la discretie, la piscina doar sucurile si berea nelimitat. Si spa f. bine dotat si cotat, pentru cine doreste. Excelent! Ii recomand cu caldura. Pacat ca primaria din Eforie, nu face eforturi mai consistente sa schimbe fata statiunii. Litoralul romanesc este pe drumul bun. Personal bulgarii, nisipuri, nu m-au impresionat prin nimic, din contra, all inclusive cu bere din cea mai ieftina si mancarea asemenea, personal nevorbitor de limbi straine si mobilier vechi..deci se poate lua tzapa si la bulgari, ca sa nu mai spun de furtul de masini. Vacante frumoase pe oriunde v-ati duce dar nu uitati sa vizitati Romania, merita, e a noastra. 🙂

  • Vorbiti de Steaua de Mare din Eforie Nord?

   Noi am fost acolo acum 2 ani si a fost supeerr mai putin trezitul la 4 dimineata pt sezlong, in rest bravo lor!!

 9. Tocmai ce am revenit din Grecia ( cu bulgarii nu ma impac prea bine :)) ), dar pentru ca te-ai limitat la “de ce ne-au luat-o bulgarii inainte” … pentru ca ei in 5 ani au ajuns la autostrada cu numarul 6 ( si lucreaza de zor la finalizarea ei / lor ), pentru ca isi doresc sa “fure” turisti sarbi si au facut o autostrada ce strabate toata bulgaria ( de la sarbi la litoralul bulgaresc ), pentru ca au investit in litoral si marea la ei arata ca in grecia ( desi e tot marea neagra ) … pe scurt, pentru ca au viziune si gandesc pe o perioada mai lunga de 2 – 3 luni cum fac Romanii.

 10. Tendențios mai ești! Și ca o paranteză, ai publicat poza cu aeroplanul lui Traian Vuia, nu cu al lui Aurel Vlaicu.

   • Paul,subscriu în totalitate! De 4 ani merg în Bulgaria,doar de doua ori am luat teapa.Balchik,Albena,Kranevo,da,Kranevo pe care toți îl consideram stațiune de trecere intre Albena și Nisipuri,continuând cu Varna care e foarte frumoasa,și ajungând în Nessebar,via Sveti Vlas și Sunny beach. Cauți și vei găsi calitate la preț foarte bun. Succes în periplurile viitoare,ignora-i pe snobi și cârcotași! Dovijdanie!

    • Stii care-i partea trista, ca mi-ar placea sa ma laud cu litoralul românesc asa cum fac si cu cel bulgaresc. Din pacate, la noi nu prea ai cu ce. Si sa vezi distractie ca litoralul albanez vine tare din urma cu plaje exceptionale si prețuri de 2-3 ori mai mici si decat noi si decat bulgarii.

 11. 2 zile am stat ultima data pe litoralul Romanesc in 2014.Toate spuse mai sus sunt 100% adevarate,incepand de la ceafa lata taximetristu care iti ia 150 de lei din constanta gara pana in mamaia,suni la politie si vine gigi angajatu si incearca sa te convinga ca ce e pe ceas tre sa platesti,asta e politia romana,locul unde orice trantor nu a stiut sa faca nimic in viata,a dat spaga si s-a facut militian…Anjungem la pensiune 3 stele,ok cazarea nu am ce zice ,dar pe tura de zi era un pret iar pe cea de noapte altul la mancare!Cat despre plaja,era partea unde era prostimea inghesuita ca sardelele si lumea buna care daca nu erai cu idiferenta ca ei puteai sa ai toti banii de pe lume ca nu avea ce sa o arzi in lumea lor!Romania a ajuns nu doar la mare,ci peste tot si in toate domeniile tara idiotilor care sunt fericiti in mizerie desii platesc o caruta de bani la orice si tara baietilor destepti si a curvelor…A fi om normal in Romania esti nimea-n drum.

 12. Si noi am fost anul trecut o saptamana la Jupiter si a fost super, fapt pentru care anul acesta vom merge in august pentru 2 saptamani.A fost foarte bIne si daca nu ar fi plouat chiar in ziua plecarii noastre am mai fi platit cateva zile de cazare.Am fost foarte multumiti,camera curata, mobilier nou ,tv ,frigider,aer conditionat.
  HAI TOTUSI SA NU GENERALIZAM SI SA FIM CINSTITI

 13. Am stat acum 2 saptamani la Hotel Fortuna in Eforie Nord si serviciile oferite au fost absolut impecabile. Poate sunt si hoteluri proaste, ca peste tot in lume, dar sunt si la noi oameni care au investit bani si fac treaba buna. Acest articol este scris in asa fel incat afecteaza intreaga imagine a statiunilor romanesti si asta inseamna ca ne batem joc de munca lor. Acum 2 ani, am stat cateva zile la Vila Iris, tot in Eforie. Deasemenea am fost serviti cum trebuie. Si nu suntem nedusi in lume, din contra, am petrecut in fiecare vara un sejur in tara si unul in strainatate, incepand cu Monte Carlo si terminand cu Nessebar…

 14. Am fost in Antalya 3 stele si a fost mult sub ce oferă pe litoralul nostru un hotel de 3 stele. Mâncare foarte proasta, mizerie in hotel , nimic nu funcționa,(wc, aer condiționat , dulap etc), prosoape murdare.In afara de privelistea exotica data de maslini, rodii, smochini, curmali etc, nimic nu m-ar face sa ma întorc. Sa nu uitam de lipsa nisipului de pe plaja.
  Sigur ca mai sunt multe lucruri de făcut pe litoral, sigur ca mai sunt multe hoteluri ce trebuie renovate, dar nu e cazul sa vorbim tara de rău la global. Nu putem progresa daca nu scoatem im evidentă si lucrurile bune pentru ca astfel nu avem la ce ne raporta. Si sunt multe lucruri bune pe litoral. ( ultima data am fost in Septembrie 2016, asta după ce 4 ani am ales alte destinații , fapt ce ms ajuta sa fac o comparație cat mai obiectiva).

 15. Pingback: Mallorca și Tenerife, noile stațiuni „turcești” ale românilor

 16. Pingback: Vacanta in Grecia sau vacanta de vis – Lavinia Wellness

 17. Pingback: Vacanta in Grecia sau vacanta de vis | Lavinia Wellness

Leave a Reply