Krapets, paradisul bulgăresc în care te poți confesa mării

Krapets, paradisul bulgăresc în care te poți confesa mării


0

La mai puțin de 20 de kilometri de Vama Veche, în Bulgaria, liniștea sufletească vă așteaptă într-un mic sat pescăresc, Krapets. Aici nisipul vă primește pașii și îi îmbrățișează, lasându-vă să vă bucurați de răcoarea valurilor pe plaje că dau senzația că ating orizontul.  

Dacă voiai un loc retras acesta este pentru că natura a făcut pavază în jurul lui. La est ai marea Neagră care îl învelește necontenit cu valurile, iar la Vest sunt câmpiile cu floarea soarelui și grâu.

Krapets este pentru litoralul bulgăresc, cam ceea ce reprezenta acum un deceniu Vadu pentru litoralul românesc. Pustietatea de aici îți va permite o plimbare mai departe de „aglomerația” molcomă a satului îți va permite acel moment de respiro pentru suflet în care te poți confesa mării fără să te temi că te va auzi cineva.

krapets sat pescăresc

Dacă ai ajuns în Krapets și ți-ai liniștit sufletul, va trebui să îți domolești și trupul, iar asta se rezolvă cu o ciorbă de pește făcută de localnici. Este mâncarea-semnătură a locului, așa că degeaba ai ajuns aici dacă nu ai gustat măcar o lingură.

Cazare în Krapets

Hotelurile din zonă sunt și foarte ieftine, dar au și prețuri moderate. Așa că puteți găsi cazare în Krapets și de 20-30 de euro (45-60 leva), dar și de 50 de euro (110 leva/noapte). Iar pentru o masă nu veți plăti mai mult de 10-15 euro (maxim 30 de leva dacă vreți să degustați cîteva feluri de mâncare).

Satul s-a dezvoltat destul de mult în ultimii ani și, probabil, peste ceva timp vom ajunge să ne uităm la el cu jind, aducându-ne aminte de vremurile când acesta era un loc liniștit. De la un an la altul se mai adaugă câte o structură de cazare, dar fără să invadeze frumusețea sălbatică a plajelor ce se șerpuiesc unduite de valurile mării.

krapets sat pescăresc

În zona mai populată a localității, puteți găsi bărcile care sunt puse la odihnă după dimineți pescărești în care se salută în larg cu delfinii ce vin să întâmpine oamenii mării.

Pescuit în Krapets

Și pentru că nu poți merge aici fără să încerci și un pescuit, Krapets este înconjurat de lacuri cu o varietate largă de pește. Vă puteți încerca norocul la biban, crap, somn și multe alte feluri de pește.

Lacul, cu apă semi-sărată și floră de mlaștină, este înconjurat de vegetație de stepă. La sud de Krapets se află încă două lacuri înconjurate de bulgare, lacul Shabla și lacul Ezerets.

krapets sat pescăresc

Lângă Krapets

Pe insula mare din lacul Durankulak se află templul Kibela – cea mai veche necropolă preistorică din Europa continentală. Au fost excavate rămășițele vechi din vechea așezare eneolitică (existentă între 5400 și 4100 B.C). Excavarea a dezvăluit, de asemenea, multe alte descoperiri date de diferite perioade ale civilizației umane.

Dacă vreți un alt loc de relaxare puteți alege Dalboka și Bolata. 

 

Facebook Comments
0

Leave a Reply